«Ντέρμπι» οι βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο

31/5/21 | 0 | 0 | 98 εμφανίσεις

Προβάδισμα του ΔΗΣΥ, αλλά με μικρή διαφορά από το ΑΚΕΛ δείχνουν τα έξιτ πολ στην Κύπρο. Τρίτο κόμμα το ΔΗΚΟ, κατακερματισμένο το πολιτικό τοπίο.

    
Zypern Parlamentswahlen 

Θρίλερ δείχνουν τα έξιτ πολ μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο, που έγιναν γνωστά το απόγευμα. Σύμφωνα με αυτά τα δύο μεγάλα κόμματα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και το αριστερό ΑΚΕΛ δίνουν μάχη για την πρωτιά, με τον ΔΗΣΥ ωστόσο να έχει κάποιο προβάδισμα. Σύμφωνα με το ΡΙΚ τα ποσοστά του ΔΗΣΥ θα κυμανθούν από 24-28%, ενώ του ΑΚΕΛ 23-27%. Το κατά πόσον το κυβερνών ΔΗΣΥ θα παραμείνει η μεγάλη δύναμη στην κυπριακή Βουλή, θα εξαρτηθεί από την ροή των αποτελεσμάτων.

Παρά τις απώλειες που φαίνεται να καταγράφουν, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά. Τρίτο κόμμα, με διαφορά από τους δύο πρώτους, θα είναι το κεντροδεξιό ΔΗΚΟ με ποσοστά που κυμαίνονται από 9,5 έως 13,5%. Μάχη γίνεται για την τέταρτη θέση, αφού το ακροδεξιό ΕΛΑΜ-αδερφό κόμμα της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο-, το σοσιαλιστικό κόμμα ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι συγκεντρώνουν, σύμφωνα πάντα με τα έξιτ πολ, ποσοστά που κυμαίνονται από 4 εως 8%.

Πολυκομματική Βουλή στην Κύπρο

Κύπρος, εκλογικό τμήμαΑργά το βράδυ της Κυριακής αναμένονται τα αποτελέσματα των εκλογών

Την είσοδό τους στην Κυπριακή Βουλή φαίνεται να εξασφαλίζουν και μικρότερα κόμματα, όπως η ΔΗΠΑ (τα στελέχη του οποίου έχουν αποσχισθεί από το ΔΗΚΟ) και η «Αλλαγή Γενιάς». Αν τα αποτελέσματα των έξιτ πολ επιβεβαιωθούν, η νέα Κυπριακή Βουλή θα είναι οκτακομματική. Είναι η πρώτη φορά που το πολιτικό τοπίο εμφανίζεται τόσο κατακερματισμένο. Η καταμέτρηση των ψήφων είναι σε εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, οπότε αναμένονται τα αποτελέσματα. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δεν θα προβεί σε δηλώσεις πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

DW

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    14/6/21 | (2 σχόλια)
    του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ (Φωτ.: EPA) Λίγο πριν πεθάνει ο σημαντικός γεωπολιτικός της εποχής μας Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι έγραψε ένα ιστορικό κείμενο. Έθεσε το ερώτημα με ποιόν θα συμμαχήσουν οι ΗΠΑ, με τη Ρωσία κατά της Κίνας ή με την Κίνα κατά της ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο