Νομοσχέδιο καλεί τους διπλωμάτες να δεσμευτούν πίστη στο Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος

- Advertisement -
 Noa Shpigel 
2 Ιουλίου 2023

«Το Ισραήλ είναι ένα εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος», λέει ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν, ο οποίος πρότεινε το νομοσχέδιο. «Όποιος δεν το αναγνωρίζει δεν μπορεί να λειτουργήσει ως πρεσβευτής».

Ο υπουργός Εξωτερικών Eli Cohen στην τελετή εγκαινίων της ισραηλινής πρεσβείας στο Τουρκμενιστάν, τον Απρίλιο. Shlomi Amsalem / GPO

Οι διπλωμάτες θα πρέπει να ορκιστούν πίστη στο Ισραήλ ως εβραϊκού και δημοκρατικού κράτους, σύμφωνα με ένα νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την Κυριακή από την Υπουργική Επιτροπή για τη Νομοθεσία για να γίνει νόμος.

Η έγκριση της επιτροπής σημαίνει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός υποστηρίζει το νομοσχέδιο, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητές του να ψηφιστεί.

Το νομοσχέδιο, που προτάθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Έλι Κοέν, αναφέρει ότι για να διοριστεί ως πρεσβευτής, πρόξενος ή επικεφαλής οποιασδήποτε άλλης διπλωματικής αντιπροσωπείας, ο υποψήφιος θα πρέπει να δεσμευτεί: «Δεσμεύομαι να διατηρήσω την πίστη μου στο Ισραήλ ως Εβραίος με δημοκρατικό πολίτευμα».

Το νομοσχέδιο είναι μια απάντηση στο σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης να διορίσει την πρώην βουλευτή Meretz Ghaida Rinawie Zoabi, η οποία απορρίπτει τον αυτοπροσδιορισμό του Ισραήλ ως Εβραϊκού και δημοκρατικού, ως πρόξενό του στη Σαγκάη. Αυτό το σχέδιο τελικά ματαιώθηκε.


Η πρώην βουλευτής Meretz, Ghaida Rinawie Zoabi.
«Η δουλειά των απεσταλμένων και των εκπροσώπων του κράτους είναι να εκπροσωπούν το Ισραήλ και τις αξίες του και να εργάζονται για την προώθηση των συμφερόντων του», είπε ο Κοέν. «Το Ισραήλ είναι ένα εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος και όποιος δεν το αναγνωρίζει δεν μπορεί να λειτουργήσει ως πρεσβευτής και να εκπροσωπήσει το Ισραήλ».

Σύμφωνα με νόμο του 1959, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι ήδη υποχρεωμένοι να δεσμευτούν ότι «θα τηρήσουν πίστη στο Ισραήλ και τους νόμους του και να εκπληρώσουν κάθε καθήκον που μου επιβάλλεται ως δημόσιος υπάλληλος με ειλικρίνεια και πιστότητα». Η νέα δέσμευση προστίθεται στην προηγούμενη. Αφορά είτε στον υπουργό Εξωτερικών είτε σε δημόσιο υπάλληλο που θα κατονομαστεί σε επόμενους κανονισμούς.

Ο επικεφαλής μιας διπλωματικής αντιπροσωπείας είναι ο ανώτερος εκπρόσωπος του Ισραήλ σε μια ξένη χώρα, λένε οι επεξηγηματικές σημειώσεις του νομοσχεδίου, και «με βάση τη θέση του, αντιπροσωπεύει τις θέσεις του κράτους και της κυβέρνησης στο εξωτερικό». Επιπλέον, «είναι υπεύθυνος για διπλωματικές, αμυντικές, οικονομικές, δημόσιας διπλωματίας, πολιτιστικές και επιστημονικές σχέσεις με τους ανώτερους αξιωματούχους της χώρας όπου υπηρετεί».

Δεδομένης της σημασίας αυτής της δουλειάς και του καθήκοντος των διπλωματών να αντικατοπτρίζουν πιστά την πολιτική της κυβέρνησης τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική πολιτική», αναφέρουν οι σημειώσεις, οι διορισμένοι θα πρέπει να υποχρεωθούν σε δέσμευση για πίστη στο Ισραήλ ως εβραϊκού και δημοκρατικού κράτους πριν λάβουν την επιστολή τοποθέτησή τους.

haaretz.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα