Να μην αναγνωρίζονται ρωσικά διαβατήρια από κατεχόμενες περιοχές

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
  • Η Ρωσία εκδίδει ταξιδιωτικά έγγραφα σε παράνομα κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας και της Γεωργίας
  • Απαιτείται συντονισμένη και συνεπής προσέγγιση της ΕΕ
  • Όσοι φεύγουν από την Ουκρανία λόγω του πολέμου διατηρούν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο.

Το ΕΚ ενέκρινε την απόφαση να μην γίνονται δεκτά διαβατήρια και άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα που εκδίδονται από τη Ρωσία σε παράνομα κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας και της Γεωργίας.

Το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία με το Συμβούλιο σχετικά με τη μη αποδοχή των ταξιδιωτικών εγγράφων που εκδίδει η Ρωσία στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές και στις αποκαλούμενες αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας, για χρήση όπως η έκδοση βίζας ή η διέλευση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με 531 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 34 αποχές.

Σύμφωνα με την πρόταση, η Επιτροπή θα πρέπει να συμβουλεύεται τα κράτη μέλη της ΕΕ και να καταρτίζει κατάλογο των ρωσικών ταξιδιωτικών εγγράφων, ιδίως διαβατηρίων, τα οποία δεν θα πρέπει να γίνονται δεκτά. Ωστόσο, όσοι διαφεύγουν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία θα εξακολουθήσουν να μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ για ανθρωπιστικούς λόγους.

Δηλώσεις

Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής Juan Fernando López Aguilar (Σοσιαλιστές, Ισπανία) δήλωσε: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεσμεύεται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχίσει να ασκεί πίεση στη Ρωσία μέσω νομικών και πολιτικών μέσων. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο Putin θα πληρώσει υψηλό τίμημα για αυτόν τον παράνομο πόλεμο και για τα διεθνή εγκλήματα που διαπράττονται κατά της Ουκρανίας και του λαού της».

Επόμενα βήματα

Μετά την επίσημη έκδοση της απόφασης από το Συμβούλιο και τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής της.

Σχετικές πληροφορίες

Η Ρωσία εκδίδει διαβατήρια σε κατοίκους της Κριμαίας μετά την παράνομη προσάρτηση της χερσονήσου το 2014, όπως κάνει πλέον και σε άλλες μη ελεγχόμενες από την νόμιμη κυβέρνηση περιοχές της Ουκρανίας. Η μη αποδοχή αυτών των ρωσικών διαβατηρίων θα εφαρμόζεται όταν κάποιος ζητά θεώρηση εισόδου (βίζα) στην ΕΕ ή κατά τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, σχεδόν όλα τα κράτη μέλη έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν δέχονται ρωσικά διαβατήρια που εκδίδονται σε κατεχόμενες ξένες περιοχές. Η πρόταση αποσκοπεί στη δημιουργία ασφάλειας δικαίου και συντονισμένης και συνεκτικής προσέγγισης.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μάλλον κάτι δεν αντιλαμβάνομαι σωστά…

    Δηλαδή εάν πχ τα διαβατήρια εκδίδονται από τις ρωσικές αρχές στην Κριμαία δεν θα γίνονται δεκτά ?

    Γιατί αυτό το πρόβλημα ,σε αυτή την περίπτωση νομίζω πως εύκολα θα μπορεί να ξεπεραστεί από την Ρωσία .Εάν πχ τα διαβατήρια των κατοίκων των συγκεκριμένων κατεχομένων από την Ρωσία περιοχών εκδίδονται από τις αντίστοιχες ρωσικές υπηρεσίεςς πχ της Μόσχας, του Ιρκούτσκ , του Βλαδιβοστόκ, ποιος θα μπορούσε να ελέγξει την ακρίβεια τέτοιων διαβατηρίων και την αξιοπιστία τους?

    Σαν σκέψη δεν είναι κακή (έχει προεκτάσεις αναλογικής μεταχείρισης
    στην περίπτωση των κατεχομένων της Κύπρου, εφόσον η Τουρκία θέλει να τις αποκόψει από τις νόμιμες αρχές του νησιού) , μόνο που βλέπω να έχει πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή.
    Ίσως εγώ να μην αντιλαμβάνομαι σωστά τον τρόπο της εφαρμογής…
    Αλλά έχω απορίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα