ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΑΦΕΣ

19/6/20 | 2 | 1 | 257 εμφανίσεις

Για λόγους ευεξήγητους ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ ταυτίζεται σε όλα με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν. Ακόμη και σε βάρος των συμφερόντων της Αμερικής, όπως φαίνεται απο την αντίθεση όλων των αμερικανικών θεσμών προς τον πρόεδρο.
Η στάση Τράμπ βλάπτει και τα ελληνικά συμφέροντα, όσο ο Ερντογάν ενθαρρύνεται στην θάλασσα της Κύπρου, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη.
Ο Ερντογάν αν επιχειρήσει αυτά που εξήγγειλε κατά των ελληνικών συμφερόντων θα το κάνει όσο διαρκεί η προεδρία Τράμπ για να έχει την προεδρική αμερικανική υποστήριξη.
Αν όλα αυτά ισχύουν και αποτύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες να πειστεί ο Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις (ακόμη και κλιμάκωση πιέσεων μέσω της αναστολής τελωνειακής ένωσης Τουρκίας- Ε.Ε.που είναι το ύστατο διπλωματικό μέσο να πειστεί ο τούρκος πρόεδρος), τότε, δυστυχώς, η Ελλάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει μόνη την Τουρκία.
Αν εκεί οδηγηθούν τα πράγματα και αν εκτιμηθεί, βασίμως, πως η επίσημη Ουάσιγκτον, όπως εκφράζεται δια του προέδρου της υποστηρίξει την Τουρκία, τότε θα πρέπει να γίνει σαφές πως οτιδήποτε θα δυσχεράνει τις επιχειρήσεις της Ελλάδας (π.χ. βάσεις) θα τεθεί εκτός λειτουργίας, (όπως έκανε το ’87 ο Ανδρέας Παπανδρέου) και πως την επόμενη ημέρα τίποτε δεν θα είναι ίδιο με την προηγούμενη.
Καλοί οι συναισθηματισμοί, εκτιμητέες οι σχέσεις με ΗΠΑ αλλά προέχει η ακεραιότητα της χώρας και το συμφέρον του λαού
της.
Δεν θα επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος (π.χ. ΝΑΤΟ) αλλά θα υπάρξει αποστασιοποίηση απο τις ΗΠΑ.
Οι συμμαχίες και συνεργασίες έχουν νόημα όταν αποδίδουν.
Όχι όταν καθιστούν τους ελληνικούς θεσμούς υποσύνολα στην εξυπηρέτηση άλλων.

Category: Το σχόλιο της ημέρας

( 2 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ.Α.Ν. says:

  Δεν γνωρίζουμε ποιές Αμερικανικές Βάσεις-που από το 1981-83 βλέπαμε στα τεράστια πανώ ότι ”οι Βάσεις Φεύγουν ”,αλλά έμειναν- έκλεισαν τον Μάρτιο του 1987 ,όταν ο όλος ”καυγάς με την Τουρκία ‘κράτησε ένα 6ωρο-(το ζήσαμε) ,αλλά θα αναφέρουμε αυτολεξεί τις δηλώσεις του τότε πρωθυπουργού – του Κων/νου Καραμανλή (τον αναφέρουμε για τους νεώτερους) για ”το λάθος του ΝΑΤΟ” στις 16 Αυγούστου 1974.
  ”α.Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ είναι όψιμον.β.η προσφορά της συμβολής των ΗΠΑ γίνεται κατόπιν εορτής γ.ήδη ευρισκόμεθα προ τετελεσμένου γεγονότος ,όπερ αι ΗΠΑ ηδύνααντο να προλάβουν ,δ. τόσο ο ίδιος ,όσον και ο ελληνικός λαός έχουν το αίσθημα ότι επροδόθησαν. Η άμεσος αντίδρασις μας εις την τουρκικήν θρασύτητα είναι γνωστή.Κατηγγείλαμε την Τουρκία νως απειλήν δια την ειρήνην του κόσμου. Εζητήσαμε την σύγκλησιν του Συμβουλίου Ασφαλείας,το οποίον και κατεδίκασε την Τουρκίαν. Εθέσαμε τας Μεγάλας Δυνάμεις ενώπιον των ευθυνών των . Και διέταξα την αποχώρησιν μας από την στρατιωτικήν συμμαχίαΝ του ΝΑΤΟ.
  Εγένοντο δε και γίνονται και άλλαι ενέργειαι ,οποίαι όμως δεν δύνανται αυτήν την στιγμήν να αποκαλυφθούν”.
  ΣΗΜΕΙΩΣΗ Αυτές οι δηλώσεις του Καραμανλή επέσπευσαν -κατά δήλωση σε συνέντευξη της γνωστής κας Κοκόλα την επιστροφήν του Ανδρέα Παπανδρέου από τον Καναδά ,για να ιδρύσει στις 3 Σεπτρέμβρη 1974 το ΠΑΣΟΚ -επειδή θα ξεκινούσε τον πολιτικό του αγώνα με τα συνθήματα ”φονιάδες των λαών Αμερικάνοι” ,”έξω οι βάσεις του θανάτου ”έξω για πάντα από το ΝΑΤΟ ”(είχε προηγηθεί ο πατριάρχης της Δεξιάς Καραμανλής)και ”ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο” κ.λ.π..
  Υ.Γ Τό όποιο λάθος διορθώθηκε το 1980 από την κυβέρνηση Ράλλη και δεν ξαναβγήκαμε από το ΝΑΤΟ με τις δύο κυβερνήσεις της Αριστεράς.
  Μακάρι να διορθώνονταν και τα λάθη των Ιμίων και κυρίως των Πρεσπών.

  • 1.1
   Σ.Α.Ν. says:

   Πόσα χρόνια θα περιμένουμε να ακούσουμε να επαναλαμβάνονται από Έλληνα πρωθυπουργό οι προαναφερθείσες δηλώσεις του Καραμανλή εναντίον των ΗΠΑ και όχι μόνο ,παρ’ότι μερικοί κάνουν ότι δεν τις διάβασαν.;;;.

 2. 2
  Επισκέπτης says:

  Κύριε Σαββίδη,

  Άποψή μου ότι, όπως η Τουρκία με οιοδήποτε καθεστώς θα είναι επιθετική εναντίον τής Ελλάδος, έτσι και οι ΗΠΑ δεν θα πάψουν να την στηρίζουν, όποιον πρόεδρο κι αν έχουν. Η πείρα 70 χρόνων αυτό διδάσκει. Άλλωστε, δεν ορίζει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ο εκάστοτε πρόεδρος, αλλά τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα. Αυτός απλώς εκτελεί. Για παράδειγμα, δεν πιστεύω ότι η αιματοβαμμένη “Αραβική Άνοιξη” ήταν σχέδιο τού Ομπάμα.

  Όσον αφορά στις βάσεις (πόσες, αλήθεια, είναι, εκτός απ’ αυτήν τής Σούδας;), θα ήθελα να δω πώς θα τεθούν εκτός λειτουργίας. Έχομε τα κότσια να το κάνομε και μάλιστα ευρισκόμενοι στα πρόθυρα πολέμου, ή σε πόλεμο με την Τουρκία;

  Ούτε συναισθηματισμοί, ούτε αγάπες υπάρχουν, οι δε σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι σχέσεις δούλου με αφέντη. Οι Έλληνες, κ. Σαββίδη, τα ξέρουν αυτά πια, δεν ζούμε στην ονειρική δεκαετία τού ’50 και των “καλών Αμερικανών φίλων μας”.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  11/8/20 | (6 σχόλια)
  Επιλογή μας είναι οι χαμηλοί και προσεκτικοί τόνοι. Αλλά κάποιες επισημάνσεις κοινής λογικής. Μέχρι στιγμής: -Η Τουρκία παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. -Η ελληνική πλευρά παραδέχεται ότι το τουρκικό σκάφος βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. -Διάφοροι προσπαθούν να μας πείσουν ότι μπορεί να βρίσκεται ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας