ΝΑΤΟ – Σουηδία: Να επιστρέψουμε σε «διάλογο» με την Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η εν λόγω δήλωση έρχεται λίγο μετά από αίτημα της Άγκυρας για επ’ αόριστον αναβολή των τριμερών συνομιλιών με Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι η χώρα του επιθυμεί να επιστρέψει σε «διάλογο» με την Τουρκία.

Η εν λόγω ανακοίνωση έρχεται λίγο μετά από αίτημα της Άγκυρας για επ’ αόριστον αναβολή των τριμερών συνομιλιών με τη Σουηδία και τη Φινλανδία σχετικά με την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση επρόκειτο να λάβει χώρα στις Βρυξέλλες, τον Φεβρουάριο, και αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας, ανέφερε το TRT επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές. Εκπρόσωπος του Ερντογάν είχε αναφέρει νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι επρόκειτο να παρευρεθεί στις συνομιλίες και ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το εν λόγω αίτημα της Τουρκίας έρχεται σε μια περίοδο που κλιμακώνεται όλο και περισσότερο η ένταση με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, με φόντο την ένταξη των δύο χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, κάτι για το οποίο η Άγκυρα είχε θέσει εξαρχής όρους και προϋποθέσεις.

Μετά τις διαδηλώσεις των προηγούμενων ημερών, όταν Σουηδοί διαδηλωτές έκαψαν το Κοράνι, εξοργίζοντας την Άγκυρα, προκαλώντας αντι-διαδηλώσεις στην Τουρκία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν «βλέπει» πιθανή την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, σημειώνοντας μάλιστα ότι η Σουηδία δεν πρέπει να αναμένει τη στήριξη της Τουρκίας για την ένταξή της.

Την ίδια στιγμή, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε την Τουρκία να μη θέσει εμπόδια στην ένταξη της χώρας.

«Τάιμ άουτ» στις συνομιλίες ζητεί το Ελσίνκι

Σήμερα, τη σκυτάλη πήρε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι χρειάζεται μια ανάπαυλα (τάιμ άουτ, είπε χαρακτηριστικά) δύο εβδομάδων, όπως τόνισε, στις συνομιλίες με την Άγκυρα για την ένταξη της χώρας του, αλλά και της Σουηδίας, στο ΝΑΤΟ, συμπληρώνοντας ότι καλό είναι οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν όταν κατακάτσει ο κουρνιαχτός που έχει σηκωθεί.

Ταυτόχρονα, ο Χααβίστο ανέφερε ότι συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας πως η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, κάτι που αποτελεί τροχοπέδη εξελίξεων με την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Όπως είπε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, «ελπίζουμε η διαδικασία να συνεχιστεί απρόσκοπτα», έστω και με την όποια καθυστέρηση.

Στο τραπέζι ένταξη χωρίς τη Σουηδία;

Πάντως, σε δύο διαφορετικές συνεντεύξεις του, στο φινλανδικό δίκτυο ΥLE και το πρακτορείο Reuters, ο ίδιος εμφάνισε δύο διαφορετικές θέσεις για το κατά πόσο θα επεδίωκε το Ελσίνκι να προχωρήσει σε μονομερή διαδικασία ένταξης στη Συμμαχία, χωρίς δηλαδή τη Σουηδία.

Στις δηλώσεις του στο φινλανδικό μέσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί περαιτέρω το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και των προβλημάτων που μπορεί να ανακύψουν εν ευθέτω χρόνω, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως το Ελσίνκι εξετάσει να προχωρήσει χωρίς τη Στοκχόλμη.

Κινήθηκε, ωστόσο, σε διαφορετική γραμμή, μιλώντας στο Reuters, σημειώνοντας ότι δεν κρίνει απαραίτητη τη συνέχιση των συνομιλιών μόνο για τη χώρα του, χωρίς τη Σουηδία.

Λίγη ώρα αργότερα, όπως μετέδωσε το Reuters, ο Πέκα Χααβίστο επικοινώνησε με τον ομόλογό του της Σουηδίας, επιβεβαιώνοντας ότι οι δύο χώρες θα παραμείνουν σταθερές στην ταυτόχρονη διαδικασία ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι αμφότερες οι χώρες θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την αίσια έκβαση του ζητήματος.

Πηγή: ΑFP, Reuters, YLE, Bloomberg, Καθημερινή

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ξεπεσμός. Η δημοκρατία δεν κουβεντιάζει και δεν συναλλάσσεται με την δικτατορία.
    Οι διεργασίες αποπομπής της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.
    Τη δουλειά έχουν στο ΝΑΤΟ τα εξαπτέρυγα του Πούτιν;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα