ΝΑΤΟ: Ξεκίνησε η κούρσα διαδοχής του Στόλτενμπεργκ – Τα πρώτα ονόματα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
THE NEW YORK TIMES

Ποιος θα είναι ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ; Η κούρσα ξεκίνησε και δεν αποκλείεται ο διάδοχος του Γενς Στόλτενμπεργκ να είναι γυναίκα.

Ποιος θα είναι ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ; Η κούρσα ξεκίνησε και δεν αποκλείεται ο διάδοχος του Γενς Στόλτενμπεργκ να είναι γυναίκα.

Η κούρσα για τον ή την αξιωματούχο που θα διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ στο τιμόνι του ΝΑΤΟ ξεκίνησε. Η θητεία του Νορβηγού ολοκληρώνεται το φθινόπωρο του 2023 και πιο συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο της χρονιάς που έρχεται. Όπως γράφει ωστόσο ο Στίβεν Ερλάνγκερ στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, οι παρασκηνιακές διεργασίες για τη διαδοχή του έχουν ήδη ξεκινήσει «για τα καλά», με τις «γραμμές μάχης» και τα ανταγωνιστικά «στρατόπεδα» να βρίσκονται πλέον σε τροχιά διαμόρφωσης.

O επικεφαλής διπλωματικός ανταποκριτής των New York Times στην Ευρώπη υπογραμμίζει ότι είναι ακόμη νωρίς και ότι τα ονόματα των υποψηφίων που ακούγονται πρώτα συνήθως στην πορεία «καίγονται».

Επικαλούμενος αμερικανικές πηγές, ο Ερλάνγκερ ωστόσο υποστηρίζει ότι μια από τις πιθανές υποψηφίους για τη θέση του Στόλτενμπεργκ είναι η 54χρονη νυν υπουργός Οικονομικών και αναπληρώτρια πρωθυπουργός του Καναδά, Κρίστια Φρίλαντ, μια πολιτικός η οποία έχει ουκρανικές ρίζες καθώς η μητέρα της είναι από την Ουκρανία. Η Φρίλαντ μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ουκρανικά και ρωσικά. Στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν (2017 – 2019) είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών του Καναδά. Η ίδια είχε εργαστεί παλαιότερα ως δημοσιογράφος ενώ σύζυγός της είναι ο δημοσιογράφος των New York Times Γκρέιχαμ Μπόουλι.

ΝΑΤΟ: Ξεκίνησε η κούρσα διαδοχής του Στόλτενμπεργκ – Τα πρώτα ονόματα-1
Κρίστια Φρίλαντ (AP Photo/Patrick Semansky)

Παράλληλα ωστόσο, έχουν αρχίσει να ξεχωρίζουν και πιθανές ευρωπαϊκές υποψηφιότητες. Πιο συγκεκριμένα, ο Στίβεν Ερλάνγκερ αναφέρεται στην 45χρονη πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλας, στην 49χρονη πρόεδρο της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα και στην 54χρονη άλλοτε πρόεδρο της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς που είχε διατελέσει και πρέσβης της Κροατίας στην Ουάσιγκτον.

ΝΑΤΟ: Ξεκίνησε η κούρσα διαδοχής του Στόλτενμπεργκ – Τα πρώτα ονόματα-2
Κάγια Κάλας (AP Photo/Darko Bandic)

Το όνομα που έχει ακουστεί ως πιθανό από τη Βρετανία είναι εκείνο του νυν υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας.

Όπως αφήνει να εννοηθεί ο Στίβεν Ερλάνγκερ, η Κρίστια Φρίλαντ ενδέχεται να έχει και την στήριξη των ΗΠΑ. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καναδάς ακόμη απέχει πολύ από τον νατοϊκό στόχο του 2% του ΑΕΠ στο μέτωπο των αμυντικών δαπανών.

Με πληροφορίες από New York Times, Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα