Νέο βίντεο δείχνει γιατί πήραν σηκωτό τον πρώην Κινέζο πρόεδρο από το συνέδριο του ΚΚ στην Κίνα -Το νεύμα του Σι

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

O πρώην πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζιντάο δίπλα στον νυν ηγέτη, Σι Τζινπίνγκ / Φωτογραφία: AP Photo/Ng Han Guan
26/10/2022  10:10
Ο πρώην πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο είχε διαφωνήσει για κάποια επίσημα έγγραφα, προτού τον απομακρύνουν από τη θέση του στο συνέδριο του Κομμουνιστικό Κόμματος στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα.

Νέα πλάνα του Channel News Asia, που δόθηκαν στη δημοσιότητα δύο μέρες μετά το πρωτοφανές περιστατικό, καταγράφουν περίπου ένα λεπτό διακριτικών ελιγμών μέχρι να φθάσει ένας αξιωματούχος και να συνοδέψει στην έξοδο τον 79χρονο Χου Ζιντάο, που είχε αποχωρήσει από την ηγεσία του ΚΚΚ πριν από μια δεκαετία.

 

Η ημιεπίσημη εξήγηση του Πεκίνου ότι ο Χου Ζιντάο αποχώρησε από το συνέδριο επειδή «δεν αισθανόταν καλά», δεν στάθηκε ικανή να σιγάσει τις εικασίες περί αναγκαστικής απομάκρυνσης από την αίθουσα του πρώην προέδρου – που έδειχνε μπερδεμένος και απρόθυμος να εγκαταλείψει την αίθουσα – σε μια επίδειξη ισχύος από τον διάδοχό του, Σι Τζινπίνγκ.

Το βίντεο ξεκινά με τον Λι Ζανσού, που καθόταν δίπλα στον Χου Ζιντάο, να του παίρνει ένα έγγραφο από τα χέρια και να το τοποθετεί κάτω από έναν κόκκινο φάκελο, καθώς συνεχίζει να του μιλά. Αρχικά αφήνει τα έγγραφα μπροστά στον πρώην ηγέτη, που δείχνει μπερδεμένος. Και μετά, προφανώς ανησυχώντας μήπως ο Χου προσπαθήσει να ξαναπάρει τα έγγραφα, ο Λι τα τραβά προς το μέρος του και βάζει το χέρι του πάνω τους.

Ο Σι Τζινπίνγκ κοιτάζει προς το πλάι, προφανώς ζητώντας βοήθεια, με έναν υπάλληλο να πλησιάζει, να του μιλά για λίγο προτού απομακρυνθεί. Ο Λι συνεχίζει να μιλά στον Χου Ζιντάο, ενώ ο Σι Τζινπίνγκ κοιτάζει μπροστά του. Ο υπάλληλος επανέρχεται, μιλά για λίγο στον Χου και τον Λι, μετά πηγαίνει στον Σι και στη συνέχεια σηκώνει τον Χου Ζιντάο και τον συνοδεύει – προφανώς παρά τη θέληση του τελευταίου – εκτός της αίθουσας.

 

Καθώς αποχωρούσε ο Χου Ζιντάο, προσπάθησε να πάρει τις σημειώσεις του Σι Τζινπίνγκ, που ήταν ανάμεσά τους στο τραπέζι. Ο Σι άπλωσε το χέρι του για να κρατήσει τα χαρτιά κάτω.

Όποιος κι αν ήταν ο λόγος, η ίδια η δημόσια αποχώρησή του ήταν ταπεινωτική και είχε συμβολικό βάρος. Ο ‘έτερος εν ζωή πρώην ηγέτης της Κίνας, ο 96χρονος σήμερα Ζιανγκ Ζεμίν, δεν είχε εμφανιστεί στο 20ο συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο Σι Τζινπίνγκ εδραίωσε με το συνέδριο τη θέση του στο ΚΚΚ και τώρα στα 69 του πιθανώς σκοπεύει μια ισόβια παραμονή του στην εξουσία, όπως εκτιμούν δυτικοί πολιτικοί παρατηρητές.

Το περιστατικό δεν μεταδόθηκε στην Κίνα και το όνομα του Χου Ζιντάο «εξαφανίστηκε» από το Διαδίκτυο στο εσωτερικό της χώρας, ενώ μπλοκαρίστηκε από το μηχανισμό λογοκρισίας και το όνομα του γιου του Ζιντάο, Χου Χαϊφένγκ, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με το αν υπήρξε κάποια διαμάχη υψηλού επιπέδου για τη θέση του εντός του ΚΚΚ.

iefimerida.gr

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα