Νέες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για διαλεύκανση του «ελληνικού Watergate»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

FILE PHOTO: A general view of the hemicycle at the European Parliament in Brussels, Belgium, February 24, 2016. REUTERS/Yves Herman/File Photo

Παραμένουμε στο σκοτάδι για τα αίτια της παρακολούθησης

Του Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου
mchatzikonstantinou@naftemporiki.gr

Πληθαίνουν οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για να ριχτεί φως στο σκάνδαλο των κρατικών υποκλοπών στην Ελλάδα με την αρμόδια εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να καλεί σε ακρόαση τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη και την Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών να ξεκαθαρίζει ότι «απαιτεί συζήτηση του θέματος» στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο.

«Θα απαιτήσουμε συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» ανακοίνωσε χθες η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών η οποία απέστειλε δριμύτατη επιστολή προς την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα καταλογίζοντάς της «αφωνία» για το θέμα. «Πόσο καιρό ακόμη η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου θα παραμένει σιωπηλή σχετικά με την παράνομη παρακολούθηση του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη από την ελληνική κυβέρνηση;» διερωτήθηκαν σε υψηλό τόνο και πρόσθεσαν: «αναμέναμε ταχεία και ισχυρή αντίδραση από την Πρόεδρο Μετσόλα για την υπεράσπιση των θεσμών μας και των δημοκρατικών αρχών». Σημειώνεται ότι αίτημα για την συζήτηση του σκανδάλου στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής έχει καταθέσει ήδη και η Ευρωομάδα της Αριστεράς.

Παραμένουμε στο σκοτάδι για τα αίτια της παρακολούθησης

Η ευρωομάδα συνόδευσε την ανακοίνωσή της με τη δημοσίευση επιστολής που είχε αποστείλει από τις 12 Αυγούστου στην κυρία Μετσόλα όπου διαμαρτυρόταν ότι παραμένει στο σκοτάδι για τις αιτίες παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ελληνική κυβέρνηση. «Δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσω ότι η παράνομη παρακολούθηση από κρατική υπηρεσία πληροφοριών ενός ηγέτη της αντιπολίτευσης και μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνιστά παραβίαση του κράτους δικαίου και εξαιρετικά σοβαρή παράβαση των Συνθηκών και των αρχών της Δημοκρατίας μας» ανέφερε η πρόεδρος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε αυτό το πλαίσιο την κάλεσε να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει το σκάνδαλο, όπως έκανε και η Κομισιόν, και να αποκαλύψει αμέσως τα αίτια που κρύβονται πίσω από την εντολή της παρακολούθησης.

Ακρόαση Κουκάκη στην Ευρωβουλή στις 30 Αυγούστου

Παράλληλα χθες έγινε γνωστό ότι η αρμόδια επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου (PEGA) θα καλέσει σε ακρόαση στις 30 Αυγούστου τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη τον οποίον παρακολουθούσε η ΕΥΠ και το σύστημα Predator. Επίσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, έστειλε επιστολή στην επιτροπή με την οποία ζήτησε από τα μέλη της να εγκρίνουν την αποστολή κλιμακίου στην Ελλάδα προκειμένου να διερευνηθεί το σκάνδαλο. Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της αποστολής κλιμακίου στην Ελλάδα έχει ταχθεί και ο κύπριος Ευρωβουλευτής, Γιώργος Γεωργίου. Ο κ. Κούλογλου ζήτησε ακόμη να κληθεί σε ακρόαση ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος Σταύρος Μαλιχούδης που επίσης έπεσε θύμα των υποκλοπών στην Ελλάδα.

Δημοσίευμα του Politico για το «ελληνικό σκάνδαλο»

Εντωμεταξύ η ιστοσελίδα Politico με νέο δημοσίευμα αναφέρεται στο «ελληνικό σκάνδαλο» των υποκλοπών και την κατάθεση Κουκάκη στον Άρειο Πάγο επισημαίνοντας ότι συνεχίζουν να αποκαλύπτονται λεπτομέρειες του σκανδάλου «που σκεπάζει την ελληνική πολιτική σκηνή και συνταράσσει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη». Παράλληλα η ιστοσελίδα υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία στην Ευρώπη ως προς την ελευθερία του Τύπου» και παρέπεμψε σε πρόσφατο δημοσίευμα που εξηγεί πώς η χώρα έφτασε σε αυτό το σημείο.

Ναυτεμπορική

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα