Νέα Διάσκεψη τον Μάρτη στη Γενεύη

2/2/17 | 0 | 0 | 614 εμφανίσεις

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ από τη χθεσινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί παρουσία εκπροσώπων του ΟΗΕ.

Εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις η προεκλογική περίοδος στην ε/κ πλευρά και οι έρευνες στην ΑΟΖ, για Ακιντζί
Εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων εντός Φεβρουαρίου και έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη για προετοιμασία νέας Διεθνούς Διάσκεψης τον επόμενο μήνα, σε συνεργασία με τις Εγγυήτριες Δυνάμεις, αποφάσισαν οι δυο ηγέτες

Τη συνέχιση της Διεθνούς Διάσκεψης για την Κύπρο τον Μάρτη σε πολιτικό επίπεδο ζήτησαν από τα Ηνωμένα Έθνη Αναστασιάδης και Ακιντζί. Σύμφωνα με ανακοίνωση που ανέγνωσε ο Ειδικό Σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό μετά τη χθεσινή νέα συνάντηση των δυο ηγετών, συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα

· Οι δυο ηγέτες θα συνεχίσουν τις συναντήσεις σε εβδομαδιαίο επίπεδο, εντός Φεβρουαρίου.
· Οι διαπραγματευτές των δυο πλευρών θα συνεχίσουν τις συχνές τους συναντήσεις.
· Οι δυο ηγέτες καλούν τα Ηνωμένα Έθνη να προετοιμάσουν, σε συνεργασία με τις Εγγυήτριες Δυνάμεις, το έδαφος για συνέχιση της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, σε πολιτικό επίπεδο, στις αρχές Μαρτίου.

Επιστρέφοντας στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπήρξε απόλυτα φειδωλός στις δηλώσεις του, χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή συνάντηση ως δημιουργική. «Όσο πιο λίγα λέμε τόσο περισσότερο βοηθούμε όλη τη διαδικασία και την προσπάθεια που κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «ποσώς έχει συζητηθεί. Έχουμε συζητήσει για τη μεθοδολογία της παραπέρα πορείας».

Ίσες αποστάσεις για ελληνοτουρκικά
Ερωτηθείς στο ίδιο πλαίσιο, αν συζητήθηκε το θέμα των δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, ο Πρόεδρος είπε ότι «έχω εγείρει το θέμα και κατά τη χθεσινή συνάντηση (με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ) και κατά τη σημερινή συνάντηση ότι, όσα λιγότερα λέγονται τόσο καλύτερα μπορεί να συμβάλουν στο θετικό κλίμα που θέλουμε να επικρατεί στον ενδοκυπριακό διάλογο και συνεπώς οι οποιεσδήποτε δηλώσεις γίνονται, είτε υπεραισιόδοξες είτε κατά την αντίθετη φορά, δεν συμβάλλουν σε αυτό που οι δύο κοινότητες τουλάχιστον, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων επιδιώκουν».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την ένταση των τελευταίων ημερών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε μια αυστηρά ουδέτερη στάση, σημειώνοντας πως «είναι ένας αρνητικός παράγοντας, αλλά θέλω να ελπίζω ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα». Οι επόμενες συναντήσεις είναι προγραμματισμένες για τις 9, 16 και 23 Φεβρουαρίου, ενώ οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν τις συναντήσεις τους.

Από την πλευρά του, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, αναφερόμενος στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, έκανε λόγο για ύπαρξη φυσικού χρονοδιαγράμματος, παραπέμποντας στις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην ε/κ πλευρά. Σε δηλώσεις μετά την επιστροφή του στα κατεχόμενα, ο εγκάθετος της Τουρκίας είπε πως η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί ή θα συνεχιστεί μετά το τέλος των εκλογών στην ε/κ πλευρά με την επιρροή εξωγενών παραγόντων.

Όσον αφορά τη χθεσινή συνάντηση, επανέλαβε όπως και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πως οι δύο πλευρές ζήτησαν από τον ΟΗΕ να διενεργήσει επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις, προκειμένου να συνεχιστεί η Διάσκεψη για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο αρχές Μαρτίου, η οποία, όπως είπε, δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον. Μεταξύ άλλων ενημέρωσε πως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα έχει επαφές σε Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία.

Συγκεκριμένα για τη Διάσκεψη, ο κ. Ακιντζί ισχυρίστηκε πως δεν είναι διάσκεψη μόνο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, αλλά είναι μια διάσκεψη για την Κύπρο, που σημαίνει ότι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα συζητηθεί σε πενταμερή συνάντηση και τα άλλα θέματα συζητούνται όταν γίνονται οι συναντήσεις των δύο πλευρών. Ανέφερε επίσης ότι «η πενταμερής θα αποφασίσει για την ημερομηνία τον Μάρτη».

Τηλεφωνική με Τσίπρα
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ενημέρωσε για τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα με δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπρόσωπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου στην εκπομπή Από Μέρα σε Μέρα, το επίπεδο της διάσκεψης δεν έχει καθορισθεί, αλλά θα έχει την ίδια μορφή με την προηγούμενη.

Στη συνέχεια της διάσκεψης της Γενεύης, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, θα γίνει ενημέρωση για τα αποτελέσματα της συνάντησης των τεχνοκρατών στο Μον Πελεράν, και συνέχιση της συζήτησης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, για να εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, έτσι ώστε η ασφάλεια του ενός να μην είναι απειλή και αιτία ανασφάλειας για την άλλη πλευρά.

Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας της Τουρκίας
Εν τω μεταξύ, το Κυπριακό υπήρξε ανάμεσα στα πολλά θέματα με τα οποία ασχολήθηκε την Τρίτη το Πρώτο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας της Τουρκίας για το 2017, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας. Κατά τη συνεδρία δόθηκε έμφαση στη «δέσμευση της χώρας να καταπολεμήσει την τρομοκρατία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, μετά από ένα χρόνο τρομερών αναμνήσεων με πάνω από δώδεκα τρομοκρατικών επιθέσεων και μια απόπειρα πραξικοπήματος».

Συγκεκριμένα, για το Κυπριακό στην ανακοίνωση που εκδόθηκε σημειώνεται: «Στις συνομιλίες της Γενεύης, οι οποίες στόχευαν στην εξεύρεση λύσης για το κυπριακό ζήτημα, συζητήθηκαν διεξοδικά και αξιολογήθηκαν τα βήματα για προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της ‘τουρκικής δημοκρατίας βόρειας Κύπρου’».

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥΛΛΑΔΟΥ

http://www.sigmalive.com

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  του Παντελή Σαββίδη Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα βρίσκεται από το Σάββατο το βράδυ στην Ελλάδα. Το γεγονός προκαλεί εντύπωση γιατί δεν διαφαίνεται κάποιος, ιδιαιτέρως, σοβαρός λόγος ο κ. Πομπέο να βρεθεί για άλλη μια φορά στην ...

Ροή Ειδήσεων

  30/9/20 | (0 σχόλια)
    Το Άρδην Θεσσαλονίκης διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020 στις 19.30 με θέμα: “Νεο-οθωμανισμός – Ελλάδα – Ευρώπη” Θα μιλήσουν οι: Μάνος Καραγιάννης, αν. καθ. διεθνούς ασφάλειας King’s College – Πα.Μακ. Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας – επικεφαλής ...

  30/9/20 | (0 σχόλια)
  Του Ανδρέα Καψαμπέλη Πολλά ερωτήματα, που συνδέονται με τη συγκυρία της έναρξης των διερευνητικών επαφών και του διαλόγου με την Τουρκία, κρίσιμη παράμετρος του οποίου τείνει να αναδειχθεί το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, δημιουργούν οι αλλαγές ...

  30/9/20 | (0 σχόλια)
  Γιώργος Χαρβαλιάς Διερωτώμαι πραγματικά αν περνάει, έστω και ξώφαλτσα, από το μυαλό αυτών που μας κυβερνούν ότι ο πόλεμος που φαίνεται να ξεσπά μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν είναι και δικός μας πόλεμος. Αν η Αρμενία αντέξει τώρα την πίεση της επίθεσης ...

  30/9/20 | (2 σχόλια)
                      Από τον Μανώλη Κοττάκη Η ελληνική εξωτερική πολιτική ευρίσκεται μπροστά σε μεγάλες , ιστορικής σημασίας, αναθεωρήσεις όσον αφορά τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τις συμμαχίες της πατρίδας μας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, του Καυκάσου, των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Και όσο είναι ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας