Νέα αναβολή για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ λόγω του κοινοβουλευτικού μποϋκοτάζ Όρμπαν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Οι εκπρόσωποι του συντηρητικού εθνικιστικού κόμματος Fidesz του Orbán και των χριστιανοδημοκρατών συμμάχων του, του KDNP, δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να απορριφθεί η ημερήσια διάταξη και να διακοπεί η συνεδρίαση, καθώς δεν υπήρχε απαρτία. [Shutterstock / Cesare Andrea Ferrari]

Το κυβερνών κόμμα Fidesz του Viktor Orbán μποϊκοτάρισε την έκτακτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση που συγκάλεσε η αντιπολίτευση για να ψηφίσει σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι προτιμά να επιβάλει το δικό του ρυθμό.

Η Ουγγαρία είναι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει ακόμη επικυρώσει την ένταξη της Στοκχόλμης και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν έκτακτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση τη Δευτέρα (5 Φεβρουαρίου) το απόγευμα ειδικά για να ψηφίσουν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του συντηρητικού εθνικιστικού κόμματος Fidesz του Orbán και των χριστιανοδημοκρατών συμμάχων του, του KDNP, δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να απορριφθεί η ημερήσια διάταξη και να διακοπεί η συνεδρίαση, καθώς δεν υπήρχε απαρτία.

Η απροθυμία της Βουδαπέστης να ψηφίσει επί της υποψηφιότητας της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ οφείλεται στο γεγονός ότι η Σουηδία έχει ασκήσει κριτική στην κατάσταση της ουγγρικής δημοκρατίας και στις παραβιάσεις του κράτους δικαίου.

Παρόλο που η Ουγγαρία δεν έχει αντιταχθεί ποτέ επίσημα στην ένταξη της Σουηδίας και έχει ορκιστεί να μην είναι ποτέ η τελευταία αρνητική στάση, αποτελεί πλέον το μοναδικό εμπόδιο στην πορεία της Σουηδίας να γίνει το 32ο μέλος της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας.

Καθώς συνεδρίαζε το ελλιπές ουγγρικό κοινοβούλιο, ο Orbán πραγματοποιούσε μια εξ αποστάσεων συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Sopronbánfalva, περίπου 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Βουδαπέστη, σε ένα σαφές μήνυμα ότι ο ίδιος θα είναι αυτός που θα αποφασίσει πότε και αν θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τη Σουηδία.

Η επίδειξη δύναμης του Orbán δε γινόταν να μη δυσαρεστήσει τους πρεσβευτές πολλών χωρών του ΝΑΤΟ -ΗΠΑ, Ολλανδία, Νορβηγία, Δανία, Πολωνία και Σλοβακία- οι οποίοι είχαν έρθει να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση στα θεωρεία του ουγγρικού κοινοβουλίου για να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα.

Αναμένεται η σουηδική επίσκεψη στη Βουδαπέστη

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Fidesz, Máté Kocsis, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook μόλις δύο ώρες πριν από την κοινοβουλευτική συνεδρίαση ότι «σύμφωνα με τη θέση μας, η σουηδική επικύρωση του ΝΑΤΟ μπορεί να πραγματοποιηθεί στην αρχή της τακτικής κοινοβουλευτικής συνεδρίασης, αλλά αυτό προϋποθέτει μια συνάντηση μεταξύ των δύο πρωθυπουργών στη Βουδαπέστη».

Ο Orbán κάλεσε τον ομόλογό του Ulf Kristensson στη Βουδαπέστη για να «διαπραγματευτεί» τη συμφωνία, κάτι που ο Σουηδός πρωθυπουργός έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής.

«Εάν η ένταξη είναι σημαντική για τους Σουηδούς, θα έρθουν εδώ, όπως ακριβώς πήγαν στην Τουρκία», πρόσθεσε ο Kocsis.

Ο Orbán και ο Kristensson συναντήθηκαν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, αλλά η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν συζητήθηκε. Αντιθέτως, ο Kristersson θυμήθηκε και πάλι την πρόσκληση του Orbán να επισκεφθεί τη Βουδαπέστη.

Ενώ ο Kristersson δήλωσε ότι θα ήταν φυσικό να έρθει στην Ουγγαρία αφού ψηφίσει υπέρ της υποψηφιότητας της Στοκχόλμης για το ΝΑΤΟ, οι Ούγγροι θα προτιμούσαν να τον δουν στη Βουδαπέστη πριν από την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών Péter Szijjártó, ο Kristersson θα ενεργούσε με «δίκαιο και ορθό τρόπο» ερχόμενος στην Ουγγαρία πριν από την κοινοβουλευτική ψηφοφορία – ειδικά από τη στιγμή που πήγε στην Τουρκία για να πείσει τον πρόεδρο Recep Erdoğan να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Η παράταξη του Fidesz ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα παραστεί στην έκτακτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση, αλλά θα περιμένει τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών με την τελική ψηφοφορία», δήλωσε ο Szijjártó, ενώ ο εκπρόσωπος Zoltán Kovács κατέληξε εν συντομία: «Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδό σας».

Για τον βουλευτή του κόμματος των Πρασίνων Bence Tordai, η ουγγρική κυβέρνηση προδίδει τα συμφέροντα της χώρας εμποδίζοντας την ένταξη της Σουηδίας και βοηθάει μόνο τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.

Ο Tordai υπενθύμισε επίσης ότι ο Orbán είχε υποσχεθεί ότι το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την πρώτη ευκαιρία και ότι η Ουγγαρία δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που συμβαίνει τώρα.

Από Charles Szumski | EURACTIV.com | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα