Μ. Κοττάκης: αρχή μιας μεγάλης εθνικής οπισθοχώρησης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τα πρώτα αποτελέσματα της Διακήρυξης των Αθηνών, την οποία η εφημερίδα μας χαρακτήρισε «σύμφωνο εγκατάλειψης εθνικών θέσεων», είναι αμέσως ορατά: οι κοινές περιπολίες!

Ο Νίκος Χατζηνικολάου ρώτησε προχθές το βράδυ τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη αν ο πρωθυπουργός θα λάβει πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο τον Μάιο.

Aλέξης Παπαχελάς σχολίασε χθες στο άρθρο του στην «Καθημερινή» ότι η Ελλάδα «πήρε ένα υπερβολικό ρίσκο στηρίζοντας την Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία με κάθε τρόπο», και αυτό δημιουργεί σε έμπειρους διπλωμάτες την αντίληψη ότι «ο πιστός σύμμαχος διατρέχει τον κίνδυνο να θεωρηθεί αγκιστρωμένο ψάρι».

Η εφημερίδα «Τα Νέα» αποκάλυψε χθες ότι σε μυστική συνάντηση των αρχηγών των μυστικών υπηρεσιών Ελλάδος – Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, κ. Δεμίρη και Καλίν, συμφωνήθηκαν «κοινές περιπολίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο για το Μεταναστευτικό». Η αλληλουχία των γεγονότων (πέραν του ότι δικαιώνει τις βασικές εκτιμήσεις μας – διατυπώθηκαν την επομένη της υπογραφής της Διακήρυξης των Αθηνών, που κατά τους Τούρκους συνιστά τη «μετεξέλιξη της Μαδρίτης») ευλόγως δημιουργεί το ερώτημα: τι συμβαίνει; Γιατί πυκνώνουν αίφνης τα σύννεφα ξανά; Προς τι η βιασύνη και η κινητικότης;

Θα αποπειραθούμε να απαντήσουμε. Το 2024 εικάζεται ότι θα είναι έτος μεγάλης στροφής της Αμερικής στις σχέσεις της με την Τουρκία – φιλοτουρκικής στροφής, εννοείται. Και, στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος Ερντογάν θα λάβει πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο. Ηδη η Βικτόρια Νούλαντ κάλεσε τους Τούρκους να μετάσχουν στη «μεγάλη οικογένεια των F-35», υπό τον μοναδικό όρο «να επιλύσουν το θέμα με τους S-400». Πιθανότατα με την πώληση των ρωσικών πυραύλων στο φιλικό τους ΑζερμπαϊτζάνΑυτός είναι ο μοναδικός όρος. Ούτε οι Κούρδοι ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε η Κύπρος ούτε οι παραβιάσεις στο Αιγαίο ούτε οι υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας είναι όρος για την πώληση. Τίποτε. Μόνον οι ρωσικοί πύραυλοι.

Η κυβέρνηση μάλλον έχει πάρει είδηση ότι ο Ερντογάν της Χαμάς θα λάβει πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο την άνοιξη και σπεύδει να κάνει εγκαίρως επικοινωνιακή διαχείριση της στρατηγικής ήττας εντυπώσεων που θα υποστεί η Ελλάς. Για αυτό σπεύδει να αφήσει ανοιχτό ο κύριος Γεραπετρίτης στον Νίκο Χατζηνικολάου το ενδεχόμενο της επίσκεψης Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο. Για να έχουμε να λέμε ότι «εμείς πήγαμε πρώτοι». Κωμικό, αλλά ισχύει. Για αυτό άλλαξε ο κύριος Μητσοτάκης τον μήνα της επίσκεψής του στην Αγκυρα από τον Μάρτιο στον Μάιο. Για να ισχυριστεί ότι έχει… match point.

Τώρα, η φράση «αγκιστρωμένο ψάρι» είναι πολύ βαριά. Και δεν νομίζουμε ότι αφορά μόνο τη χώρα. Περιγράφει την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της «σωστής πλευράς της Ιστορίας» προσωπικώς. Ηδη η έκθεση του Οργανισμού «Transparency International» για την έκταση της διαφθοράς στην Ελλάδα (την οποία ανέμιζε κάθε χρόνο ο κύριος Μητσοτάκης στον ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια της αντιπολίτευσης) είναι καταπέλτης για τη φιλελεύθερη κεντροδεξιά κυβέρνησή μας. Πέφτει η Ελλάδα 10 θέσεις στην κατάταξη της διαφθοράς. Αρα, είναι δεμένα τα χέρια της κυβέρνησης του κυρίου Μητσοτάκη στον χειρισμό μιας σειράς από θέματα εθνικού συμφέροντος.

Τα πρώτα αποτελέσματα της Διακήρυξης των Αθηνών, την οποία η εφημερίδα μας χαρακτήρισε από την επομένη κιόλας μέρα, «σύμφωνο εγκατάλειψης εθνικών θέσεων» είναι αμέσως ορατά: οι κοινές περιπολίες! Κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο για το Μεταναστευτικό σημαίνουν αρχή συνδιαχείρισης και διχοτόμησης του Αιγαίου. Αυτό ακριβώς για το οποίο προειδοποίησε από την Αλεξανδρούπολη στις 10 Δεκεμβρίου ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος, αφού έκανε λόγο για «γκρίζες ρυθμίσεις που έχουν στόχο τη συνδιαχείριση του Αρχιπελάγους», τόνισε ότι «αυτές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές».

Το ίδιο ισχύει και για τα F-16. Oι όροι που ζητούσαμε από τους Αμερικανούς για να τα πουλήσουν στους Τούρκους πήγαν περίπατο. Ειδικώς όσα είπε ο πρωθυπουργός στο Κογκρέσο.

Πρώτον, γιατί οι ΗΠΑ δεν θεωρούν παραβίαση την πτήση τουρκικού μαχητικού μεταξύ 6-10 μιλίων στον εναέριο χώρο μας και, δεύτερον, διότι οι ΗΠΑ με επιστολή Πομπέο στο Κογκρέσο το 2021, στο πλαίσιο του προγράμματος «East Med Act», δεν θεωρούν παραβίαση ούτε την πτήση βαθιά μέσα στα 6 μίλια! Το επιχείρημά τους grosso modo; «Επειδή δεν υπάρχουν στρατιωτικά σύνορα, δεν μπορούμε να μετρήσουμε».

Είμαστε, λοιπόν, στην αρχή μιας μεγάλης εθνικής οπισθοχώρησης. Τα φλας και οι photo opportunities δεν αρκούν αυτή τη φορά. Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν κανονικά.

www.newsbreak.gr

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οι τίμιοι Έλληνες πρέπει να ανησυχούμε πρώτα για την ενδημούσα διαφθορά , που οφείλεται στην ύπαρξη περισσοτέρων διεφθαρμένων λειτουργών(συγγενών , συντοπιτών και κομματικών φίλων μας) στην Κεντρική Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και της διαχρονικής απουσίας σκληρών ελεγκτικών μηχανισμών .
    Τα άλλα του άρθρου για τα εθνικά θέματα είναι εικασίες και υπερβολές ,που σε κάθε περίπτωση δεν θα επιβεβαιωθούν από κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας , Παρατάξεως που δεν έχει κουλτούρα υποχωρήσεων ,αλλά κάνει και ”κτυπάει το καμπανάκι ” ο νεοδημοκράτης κ. Κοττάκης , που τώρα ”δεν πάει” τον εκλεγμένο και από το κόμμα και από τον λαό κ. Μητσοτάκη, που φυσικά δεν θα είναι ισόβιος αρχηγός και πρωθυπουργός .
    Άραγε ποιον θα ήθελε επόμενο πρωθυπουργό μας για πατριωτικότερη πολιτική ;;;.
    Τον κ. Κασσελάκη ή Ανδρουλάκη , γιατί πρέπει να σκεπτόμαστε και το επόμενο βήμα μας ,αγαπητέ μου κ. Κοττάκη ;;;.
    Σταύρος Αθαν.Ναλμπάντης

  2. Το 1975 ο Κωσταντίνος Καραμανλής έβαζε έναν προβληματισμό στον Λευκό Οίκο, όταν ο Πρόεδρος Φορντ έθεσε όρους (να κάνουμε ό,τι μας λένε) για την παροχή οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Δήλωνε πως είναι απολύτως φίλος και σύμμαχος των ΗΠΑ, δηλαδή δεδομένος, αλλά αν οι ΗΠΑ δεν τον βοηθήσουν στα ελληνοτουρκικά, δεν θα είχε κανέναν ενδοιασμό να παραιτηθεί «και ας γίνει ό,τι θέλει»

    Ακριβώς τα ίδια είχε μεταφέρει ο Ελευθέριος Βενιζέλος στους Βρετανούς τον Δεκέμβριο του 1913, ότι δηλαδή θα παραιτηθεί και θα προκηρύξει εκλογές αν η Ελλάδα χάσει την Β. Ήπειρο, χωρίς οι Μεγάλες Δυνάμεις να αποδώσουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στην Ελλάδα, και να αποτελέσουν επίσης τους εγγυητές της ελληνικής κυριαρχίας έναντι της τουρκικής απειλής.

    Το χαρτί της παραίτησης δούλεψε το 1913, καθώς οι Βρετανοί θορυβήθηκαν: Μια ενδεχόμενη επικράτηση του Θεοτόκη στις εκλογές, θα έδενε την Ελλάδα στο άρμα της Γερμανίας, καθώς ο Θεοτόκης ήταν φιλοβασιλικός.

    Η απειλή του Καραμανλή το 1975 δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα, καθώς το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν ακόμα στο 13,58%. Οι Αμερικανοί δεν αποτίμησαν σωστά την δυναμική του ΠΑΣΟΚ, αφού ακόμα και στα τέλη της δεκαετίας του 1970 πίστευαν πως ο Γεώργιος Ράλλης θα επικρατούσε στις εκλογές του 1981.

    Το «ψάρι μπορεί να απαγκιστρωθεί» μόνο αν υπάρξει στην Ελλάδα μια ισχυρή αντιπολίτευση, της οποίας ο υπαρκτός φόβος της ανόδου της στην εξουσία να θέτει φραγμούς στις εκάστοτε πιέσεις της προστάτιδάς μας Δύναμης.

    • Ευχαριστούμε-εγώ τουλάχιστον σας ευχαριστώ πολύ- κύριε Κόντη επειδή ΄μας θυμίσατε τις δυο περιπτώσεις των δύο καλύτερων πρωθυπουργών μας του 20ου αιώνος -δεν γνωρίζω αν είναι καταγεγραμμένες οι απειληθείσες παραιτήσεις τους -αλλά εκτιμώ πως θα βοηθούσαν στην ”απαγκίστρωση του ψαριού” οι ισχυρές αντιπολιτεύσεις ΜΟΝΟ αν ήταν στην ”ίδια πλευρά” με τις κυβερνήσεις και απαξάπαντες πίεζαν τους Συμμάχους.
      Αν θέλουν όμως αλλαγή εξωτερικών κατευθύνσεων -όπως το 1915 ,το 1981 και το 2015-ΕΚΤΙΜΩ πως αξιοποιούνται από τους Συμμάχους για περισσότερες πιέσεις και ευκολότερες υποχωρήσεις από τις κυβερνήσεις .
      Για τον Ελευθέριο Βενιζέλο δεν έχουμε την Καρααμανλική δήλωση ότι ”πιέζουν και μένα , αλλά εγώ δεν πιέζομαι” , ενώ έχουμε -ιστορικά επιβεβαιωμένη – την ουδετερότητα (αν όχι και εχθρική) των Βενιζελικών στην στήριξη της κυβερνήσεως Γούναρη ,όταν το 1921 επεδίωκε να προσεταιρισθεί την φιλοβενιζελική ΑΝΤΑΝΤ.
      Υ.Γ Να θυμίσουμε ότι ο Βενιζέλος ήταν το 1921 επί 6μηνο στο ταξίδι του μέλιτος την Νότιο Αμερική με την δεύτερη σύζυγό του.
      ΑΝ ΣΦΑΛΛΩ ΙΣΤΟΡΙΚΕ ΕΡΕΥΝΗΤΑ ΚΥΡΙΕ ΚΟΝΤΗ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΕ ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ .

  3. Είναι εντυπωσιακό κ. Ναλμπάντη ότι και ο Βενιζέλος και ο Καραμανλής έπαιξαν το χαρτί της παραίτησης με τον ίδιο τρόπο. Ο μεν Βενιζέλος μετέφερε τους προβληματισμούς του στο Λονδίνο σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Βρετανό πρεσβευτή Έλιοτ στην Αθήνα, ο δε Καραμανλής τα «έψαλλε» στον Αμερικανό πρεσβευτή Κιούμπιτς, στο διαμέρισμά του στην Αθήνα. Φυσικά τίποτα δεν διέρρευσε επίσημα στον τύπο της εποχής, η σημερινή μας γνώση για την ύπαρξη αυτών των κατ’ ιδίαν συνομιλιών βασίζεται στο αρχειακό υλικό από τα βρετανικά και τα αμερικανικά αρχεία.

    • Ευχαριστώ κύριε Κόντη ,αλλά θα ήθελα να μας ενημερώσετε από την ιστορική ή άλλη έρευνά σας και για τους υπαινιγμούς μου για τον Ελευθέριο Βενιζέλο του 1921, που ”δεν έδωσε χείρα βοηθείας” στην κυβέρνηση των Λαϊκών- με διαφόρους πρωθυπουργούς- , για να συγκρίνουμε τις ελληνικές αντιπολιτεύσεις , οι περισσότερες από τις οποίες κινούνται με τον λαϊκό χωρατά ”να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα ”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα