Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε αποφασιστικά:

«Οι διαπραγματεύσεις για μια «λύση δύο κρατών» στη Μέση Ανατολή θα συνεχιστούν είτε το Ισραήλ το θέλει είτε όχι», όπως γράφει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Ντουζέν.

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Μπορέλ υπογράμμισε ότι είναι «προτεραιότητα και επείγουσα ανάγκη» να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τις επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ προκειμένου να παραδοθεί βοήθεια στους αμάχους στη Γάζα, να διασωθούν αιχμάλωτοι και να αποτραπούν απώλειες αμάχων.

Τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τη «λύση των δύο κρατών» στη Μέση Ανατολή, ο Μπορέλ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να παράσχει διαβεβαιώσεις για τη δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους σύμφωνα με αυτή τη λύση.

Ο Μπορέλ ενημέρωσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επιβολή κυρώσεων σε παράνομους Εβραίους εποίκους που διαπράττουν πράξεις βίας κατά Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και είπε:

«Η διεθνής κοινότητα, και ιδιαίτερα η Ευρώπη, έχει ηθική υποχρέωση να βρει μια λύση για να εξασφαλίσει την ειρήνη και ασφάλεια».

Δίνοντας το μήνυμα ότι οι διαπραγματεύσεις για αυτή τη λύση θα συνεχιστούν ακόμη και αν το Ισραήλ δεν αποδεχθεί τη «λύση των δύο κρατών», ο Μπορέλ είπε: «Εάν το Ισραήλ δεν θέλει αυτή τη λύση, θα είναι δύσκολο για εκείνον να βρουν μια θέση στις διαπραγματεύσεις για να χτίσει μια λύση. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει άλλους (παράγοντες) να το κάνουν αυτό», έκανε την εκτίμησή του.

Η αντίδραση του Μπορέλ στον Ισραηλινό υπουργό Κατς που παρουσίασε σχέδιο τεχνητού νησιού

Ο Μπορέλ αντέδρασε στην πρόταση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Γιισραέλ Κατς για ένα τεχνητό νησί στη Μεσόγειο, ο οποίος προσκλήθηκε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, και είπε ότι η εστίαση θα πρέπει να επικεντρωθεί στη «λύση των δύο κρατών» που θα φέρει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

Δηλώνοντας ότι ο Κατς παρουσίασε επίσης ένα σιδηροδρομικό σχέδιο που συνδέει τη Μέση Ανατολή με την Ινδία στη συνάντηση, ο Μπορέλ είπε:

«Νομίζω ότι ο υπουργός (Κατς) θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει καλύτερα τον χρόνο του και να είχε επικεντρωθεί στην ασφάλεια της χώρας του. Προφανώς, σκέφτηκε αυτά πριν από περίπου 7 χρόνια. Επομένως, αυτό δεν σχετίζεται με το θέμα που συζητάμε. Δεν είχε καμία σχέση με αυτό», είπε.

Ο Μπορέλ σημείωσε ότι τα μέλη της ΕΕ δήλωσαν ξεκάθαρα ότι η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους ήταν απαραίτητη για την ασφάλεια του Ισραήλ και για την εδραίωση μιας βιώσιμης διαρκούς ειρήνης που θα επέτρεπε στο Ισραήλ να ζήσει δίπλα-δίπλα με τους γείτονές του, και εξήγησε ότι παρά το γεγονός αυτό, απέτυχε να αλλάξει τη γνώμη του Κατς.

Επιτεύχθηκε κατ’ αρχήν συμφωνία για την αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο Μπορέλ ανακοίνωσε ότι, ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, επιτεύχθηκε κατ’ αρχήν συμφωνία για την αποστολή της ΕΕ να διασφαλίσει την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων έναντι επιθέσεων από τους Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει αντίρρηση για την απόφαση, αλλά ορισμένες χώρες ενδέχεται να μην συμμετάσχουν στην αποστολή, ο Μπορέλ δήλωσε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν για την υλοποίηση της αποστολής.

Μπορέλ: «Οι διαπραγματεύσεις για μια ‘λύση δύο κρατών’ θα συνεχιστούν είτε το θέλει το Ισραήλ είτε όχι».