Μπέρμποκ: Όχι σε λύση δύο κρατών στην Κύπρο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στήριξη στις θέσεις της Κύπρου παρείχε η Γερμανίδα υπΕξ. Κρίσιμος σταθμός οι τουρκικές εκλογές. Κασουλίδης: «Ανοιχτό βιβλίο» η Κύπρος για παραβιάσεις κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

    Από την κοινή συνέντευξη τύπου Μπέρμποκ-Κασουλίδη στο Βερολίνο

Τη «στενή συνεργασία Κύπρου και Γερμανίας» σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο επιβεβαίωσαν σήμερα από τη γερμανική πρωτεύουσα η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ με τον Κύπριο ομόλογό της Ιωάννη Κασουλίδη, μερικές εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο (5 Φεβρουαρίου) και σε μια κρίσιμη εκλογική χρονιά τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Τουρκία, όπως υπογράμμισαν οι δύο υπουργοί.

Μεταξύ των δύσκολων θεμάτων που βρέθηκαν στην ατζέντα των συνομιλιών, από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενέργεια έως το μεταναστευτικό – πεδίο στο οποίο η Αναλένα Μπέρμποκ στάθηκε ιδιαίτερα υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες της Κύπρου ως χώρας πρώτης υποδοχής που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση στην ΕΕ δεδομένου του μεγέθους της-, το ενδιαφέρον της συνέντευξης Τύπου περιστράφηκε, όπως αναμενόταν, στην προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

Βερολίνο: Όχι σε δύο κράτη, ναι στον διάλογο

Μπέρμποκ ΚασουλίδηςΜπέρμποκ: Η Κύπρος μπορεί να βασιστεί στη Γερμανία

H Γερμανία μπορεί να κατανοήσει καλά την απογοήτευση της Κύπρου εξαιτίας του δικού της παρελθόντος, μιας και η ίδια υπήρξε χώρα χωρισμένη στα δύο, ανέφερε η Αναλένα Μπέρμποκ. Στη συνέχεια τάχθηκε ρητά κατά μιας λύσης «δύο κρατών» στην Κύπρο -της θέσης δηλαδή που προκρίνει η Άγκυρα για την επίλυση του Κυπριακού- υπογραμμίζοντας την ανάγκη «μιας λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Παράλληλα η γερμανική πλευρά στηρίζει «τον διάλογο» με το τουρκοκυπριακό βόρειο τμήμα του νησιού καθώς και τις «εποικοδομητικές» προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή μεταξύ γειτόνων, κάτι που η ίδια έχει καταστήσει σαφές ήδη από το περασμένο καλοκαίρι κατά τις επισκέψεις της σε Αθήνα και Άγκυρα. «Μπορείτε να βασιστείτε στην αλληλεγγύη μας» εντός της ΕΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κασουλίδης: Συνέχιση του status quo οδηγεί σε διχοτόμηση

Κασουλίδης ΒερολίνοKασουλίδης: Η διχοτόμηση δεν μπορεί να είναι λύση

Από την πλευρά του ο Κύπριος υπ. Εξωτερικών  τόνισε την «έμπρακτη απόδειξη» της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, δεδομένου ότι επισκέπτεται το Βερολίνο λίγες εβδομάδες μετά τη συνάντηση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία.«Η διχοτόμηση δεν μπορεί να είναι λύση» ανέφερε εμφατικά ο Ιωάννης Κασουλίδης τονίζοντας ότι εάν συνεχιστεί το status quo στην Κύπρο ως έχει «τότε προχωρούμε προς τη διχοτόμηση». Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε επίσης στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις του 2023, τονίζοντας ότι η επανέναρξη των όποιων προσπαθειών διαλόγου για το Κυπριακό δεν μπορεί παρά να γίνει μετά το τέλος των τουρκικών εκλογών».

Μάλιστα μετά από σχετική ερώτηση ανέφερε ότι προς το παρόν το Κυπριακό θα πρέπει να ιδωθεί υπό διπλή σκοπιά: α) μέχρι τις εκλογές δεν πρέπει να χειροτερεύσει η κατάσταση γιατί η επίλυση θα καταστεί δυσκολότερη και β) μετά τις εκλογές, κατά την προσωπική του άποψη, ο προσανατολισμός θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση μιας διζωνικής/ δικοινοτικής λύσης αίροντας ενδεχόμενους φόβους της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς.

Κύπρος προεδρικό μέγαροΤο Κυπριακό και η τριπλή εκλογική χρονιά – Το προεδρικό μέγαρο της Κύπρου

Ο Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε επίσης οι προσπάθειες επίλυσης θα συνεχίσουν τα τελούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ωστόσο η Λευκωσία δίνει πλέον έμφαση στη βοήθεια χωρών «που μπορούν να απευθυνθούν και στην Τουρκία και στην Κύπρο. Μια από αυτές είναι η Γερμανία» υπογράμμισε, απευθυνόμενος στην Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ του διαλόγου με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ενδιαφέρον πάντως έχει ότι ο Ιωάννης Κασουλίδης από την πλευρά του βλέπει «φως» στην τουρκοκυπριακή πλευρά μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές στα κατεχόμενα, με πολλούς νέους δημάρχους όπως τον δήμαρχο Αμμοχώστου να απομακρύνονται από τις θέσεις της Άγκυρας. Ένα αισιόδοξο μήνυμα που δεν επιτρέπει παραίτηση από τις προσπάθειες, σύμφωνα με τον Κύπριο υπΕξ.

Η Κύπρος έτοιμη να δώσει πληροφορίες για Ρώσους

ΛεμεσόςΛεμεσός, Κύπρος

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως ακούστηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου και η δήλωση του Κύπριου υπουργού για τις σχέσεις με τη Μόσχα και τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία. Η Κύπρος είναι «ανοιχτό βιβλίο» τόνισε και προτίθεται «να δώσει πληροροφίες για άτομα που παραβιάζουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ή που χρησιμοποιούν την Κύπρο για να τις παραβιάσουν».Η Κύπρος, όπως υπογράμμισε, στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας αλλά και όποιας άλλης χώρας δέχεται επίθεση στην κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα.

Aξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος της συνέντευξης Τύπου μονοπώλησαν διεθνή ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας πέραν του πολέμου στην Ουκρανία, όπως η κατάσταση στο Ιράν αλλά και το χάος στη Βραζιλία από εισβολή οπαδών του Μπολσονάρο σε κυβερνητικά κτήρια. Παρακολουθήσαμε το ίδιο ακριβώς που είχε συμβεί και στην Ουάσιγκτον με οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε ο Ιωάννης Κασουλίδης, καταδικάζοντας μαζί με την ομόλογό του την επίθεση κατά των δημοκρατικών θεσμών. Όμως, όπως είπε χαρακτηριστικά, σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν επικράτησαν όλοι αυτοί του νόμου.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

DW

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΕΝΑΙ ΩΦΕΛΙΜΗ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ Κ. ΜΕΡΜΠΟΚ ,-ΤΗΣ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ -ΠΟΥ ΠΑΤΑ ΣΕ ΔΥΟ ΒΑΡΚΕΣ (ΕΛΛΑΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ)- .
    Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΗ ΣΙΓΟΥΡΑ ”ΠΙΚΡΑΝΕ” ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ .
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ.
    ”ΝΑ ΜΗ ΒΑΣΚΑΝΘΟΥΜΕ”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα