Μουράτ Καραγιλάν: Η Τουρκία θέλει να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των Κούρδων

12/6/21 | 0 | 0 | 120 εμφανίσεις

Καραγιλάν: «Το τουρκικό κράτος μας έστειλε ένα μήνυμα μέσω ενός διαμεσολαβητή πριν από λίγους μήνες»

Καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ του ΡΚΚ και των πεσμέργκα που συνδέονται με το KDP εντάθηκαν, ο διοικητής της HPG Μουράτ Καραϊλάν έκανε μια δήλωση και είπε: «Βλέπουμε τον πόλεμο μεταξύ τω Κούρδων ως καταστροφή».

Μιλώντας στο Sterk TV, ο Καραγιλάν δήλωσε ότι η κυβέρνηση του AKP τους έστειλε ένα μήνυμα μέσω ενός διαμεσολαβητή πριν από μερικούς μήνες.

Ο Καραγιλάν δήλωσε ότι δεν έλαβε καμία απόφαση ούτε έδωσε οδηγίες για να επιτεθεί στους πεσμεργκά και πρόσθεσε: «Βλέπουμε τον πόλεμο μεταξύ των Κούρδων ως καταστροφή σε μια τέτοια περίοδο».

Το μήνυμα που έστειλε στο ΡΚΚ η Τουρκία, με βάση τον Καραγιλάν, ήταν το εξής: “Κηρύξτε κατάπαυση του πυρός μέσα στην Τουρκία ή στο Βόρειο Κουρδιστάν, τότε δεν θα εμπλακούμε σε οτιδήποτε κάνετε σε άλλα μέρη του Κουρδιστάν. Με αυτήν την πρόταση ήθελαν να ενθαρρύνουν συγκρούσεις μεταξύ του ΡΚΚ και του KDP. Αυτό είναι ένα παιχνίδι εχθρού. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί απέναντι στα κόλπα του εχθρού.”

Συνεχίζοντας ο Καραγιλάν είπε:

“Έχοντας ολοκληρώσει τη διαδικασία διαλόγου, ο Ερντογάν σχημάτισε συμμαχία με τα πιο ρατσιστικά κόμματα, όπως ο Μπατσέλι και ο Ντουγού Περίνσεκ, με βάση το αντι-κουρδικό μίσος και ξεκίνησαν μια γενική επίθεση στο Κίνημά μας. Στόχος τους είναι να εξαλείψουν πρώτα το PKK και, στη συνέχεια, να καταστρέψουν όλα τα κέρδη του κουρδικού λαού. Σε αυτή τη βάση, υπήρξε ένας ολοκληρωμένος πόλεμος εναντίον μας τα τελευταία 6 χρόνια. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, αυτό συνεχίζεται με όλη τη βία.

Υπάρχουν βασανιστήρια και πίεση στο Αρχηγό Άπο, στη φυλακή του Ιμραλί.  Προς το παρόν, δεν λαμβάνουμε πληροφορίες από τον Πρόεδρο. Δέκα χιλιάδες χιλιάδες φίλοι μας βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές και βασανίζονται. Κάθε μέρα στο Βόρειο Κουρδιστάν, ο κουρδικός λαός συλλαμβάνεται με τη δικαιολογία της ένταξής του στο ΡΚΚ, ο λαός μας βασανίζεται και καταπιέζεται. Το τουρκικό κράτος διενεργεί στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλο το Βόρειο Κουρδιστάν. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη επιχειρήσεις εναντίον μας στις περιοχές Garzan, Van, Mardin και Botan. Ο πόλεμος συνεχίζεται στο Βορρά από την άνοιξη και είχαμε αρκετές απώλειες συντρόφων μας.”

Στη συνέχεια ο στρατιωτικός αρχηγός των Κούρδων αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού που είναι σε εξέλιξη στο Νότιο Κουρδιστάν, στην επικράτεια του Ιράκ:

“Ταυτόχρονα, οι εισβολείς προσπαθούν να καταλάβουν κάποια εδάφη βήμα προς βήμα στο Νότιο Κουρδιστάν. Όπως είναι γνωστό, μετά την κατάληψη του Heftanên και ενός τμήματος του Xakurke, πραγματοποιήθηκε επίθεση στις περιοχές Metîna, Zap και Avaşîn στις 23-24 Απριλίου. Σήμερα συμπληρώθηκαν 46 ημέρες. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη επίθεση εναντίον μας. Το ίδιο το τουρκικό κράτος λέει ότι έχει ξεκινήσει μια γενική επίθεση εναντίον μας. Τώρα, στο Νότιο Κουρδιστάν, υπάρχουν πάντα και πετούν 30 αεροσκάφη αναγνώρισης στις περιοχές όπου βρίσκονται οι φίλοι μας. Υπάρχουν ήδη εκεί πολεμικά αεροπλάνα. Τη μια φορά βομβαρδίζουν το στρατόπεδο προσφύγων στο Μαχμούρ, την άλλη φορά βομβαρδίζουν αλλού. Υπάρχει λοιπόν μια εκτεταμένη επίθεση εναντίον μας.”

Όσον αφορά το επεισόδιο, στο οποίο σκοτώθηκαν πέντε πεσμεργκά, ο Καραγιλάν είπε:

“Πώς και γιατί να επιτεθούμε στους πεσμεργκά, σε μια περίοδο που υπάρχουν τόσο εκτεταμένες επιθέσεις εναντίον μας; Έχει καμία λογική αυτό; Γιατί να ανοίξουμε ένα δεύτερο μέτωπο με τα ίδια μας τα χέρια; Εδώ δίνουμε έναν υπέρ πάντων αγώνα, γιατί να ανοίξουμε ένα δεύτερο μέτωπο; Και μάλιστα σε μια περιοχή όπως η Metîna. Γιατί πρέπει να ανοίξουμε ένα δεύτερο μέτωπο και μάλιστα εναντίον των πεσμεργκά στη μέση της Metîna, όταν υπάρχει πόλεμος στα βόρεια της περιοχής αυτής με τον τουρκικό σρατό; Δεν υπάρχει λογική πτυχή εδώ και δεν έχει βάση. Με άλλα λόγια, οι αντάρτες δεν επιτέθηκαν στους πεσμεργκά. Είναι οι αντάρτες τρελοί για να ανοίξουν το δεύτερο μέτωπο;

Υπάρχει ένα σχέδιο για να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των πεσμεργκά και των ανταρτών. Δεν δώσαμε οδηγίες για να επιτεθούν οι αντάρτες στους πεσμεργκά και δεν ελήφθη τέτοια απόφαση. Βλέπουμε τον ενδο-κουρδικό πόλεμο ως καταστροφή σε μια τέτοια περίοδο. Το μεγαλύτερο λάθος. Δεν έχουμε λοιπόν μια τέτοια προσέγγιση. Δεν έχουμε δώσει τέτοια οδηγία και δεν σκοπεύουμε να το κάνουμε. Υπάρχει πραγματικά ένα παιχνίδι που παίζεται εις βάρος του κουρδικού λαού. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο ενδο-κουρδικός πόλεμος θα αποτελέσει μεγάλη απειλή για το μέλλον του κουρδικού λαού σε αυτήν την ιστορική περίοδο που διανύουμε. Δεν είναι ούτε προς το συμφέρον μας ούτε προς το συμφέρον του κουρδικού λαού.”

Πηγή: ozgurpolitika.com/infognomon.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    23/7/21 | (0 σχόλια)
    Οι Αττίλες, με τον προχθεσινό, είναι τέσσερις. 1ος 20 Ιουλίου 1974 2ος 14 Αυγούστου 1974 3ος 14 Νοεμβρίου 1983 (Ανακήρυξη ψευδοκράτους) 4ος 20 Ιουλίου 2021 Η Τουρκία προχωρά και εμείς μετράμε. Συνήθης τακτική από τότε που, ουσιαστικά, παραδοθήκαμε. Το καθεστώς της Αμμοχώστου είναι διαφορετικό ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο