Μιχαήλ Κωσταράκος: η αγνοημένη συμβολή του Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Μιχαήλ Κωσταράκου*
Μια εξαιρετική πρωτοβουλία του ΓΕΕΘΑ είναι τα Podcast (προσωπικά ακουστικά αρχεία που είναι στη διάθεση του καθενός) με ιστορικό περιεχόμενο. Μπορούμε να τα «κατεβάσουμε» από την ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ. Το τελευταίο Podcast έχει τίτλο «Το Εκστρατευτικό Σώμα της Ελλάδος (ΕΚΣΕ) δοξάζεται στη Κορέα – 1950-1955». Πρόκειται για μια λιγότερο γνωστή σελίδα δόξης του Ελληνικού Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας, που σπάνια αναφέρεται αλλά για την οποία πρέπει να είμαστε πολύ υπερήφανοι.
Οι Έλληνες έγραψαν και εκεί σελίδες δόξης στα πλαίσια των Δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την Βορειοκορεατική και Κινεζική εισβολή στην Νότιο Κορέα. Η δράση των Ελλήνων στρατιωτικών παραμένει στη μνήμη της διεθνούς στρατιωτικής κοινότητος, αν και στην Ελλάδα θελήσαμε να την απαξιώσουμε και να την αποσιωπήσουμε. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το ΕΚΣΕ διαλύθηκε, και καμμία Μονάδα ή Σύνταγμα Πεζικού δεν παρέλαβε την παράδοση του και τη σημαία του.
Συμμαχικές στρατιωτικές ηγεσίες ερχόντουσαν στη χώρα και ρωτούσαν τι αποστολή έχει τώρα και τι έχει απογίνει η εκπληκτική αυτή μονάδα πεζικού που θυμόντουσαν με θαυμασμό από την Κορέα. Δεν υπήρχε απάντηση γιατί το ΕΚΣΕ είχε διαλυθεί.
Το 2012 αναζήτησα την Πολεμική Σημαία του ΕΚΣΕ, την οποία βρήκαμε ξεχασμένη και αποθηκευμένη στο Πολεμικό Μουσείο, την συντηρήσαμε, την τοποθετήσαμε σε πλαίσιο ελεγχόμενης θερμοκρασίας ( όπως και πολλές άλλες δοξασμένες πολεμικές σημαίες) και την αναρτήσαμε σε πρώτη θέση στην μεγάλη Αίθουσα Συσκέψεων «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» του ισογείου του ΓΕΕΘΑ. Ελπίζω να είναι ακόμα εκεί.
Η ελληνική στρατιωτική δύναμη ήταν ένα εκπληκτικό μίγμα πολεμικής αρετής, μαχητικής ικανότητος και εμπειρίας. Οι Διοικητές και οι αρχαιότεροι αξκοί είχαν πολεμική εμπειρία δυο τουλάχιστον πολέμων (Αλβανία και Επιχειρήσεις Ανταρτοπολέμου ή και Μέση Ανατολή), ενώ οι Διμοιρίτες Υπολοχαγοί και οι Μόνιμοι Υπαξιωματικοί είχαν όλοι πολεμική εμπειρία από τις Επιχειρήσεις 1946-49, γεγονός που εξασφάλιζε την ελαχιστοποίηση των απωλειών, την επιτυχή εκτέλεση των αποστολών αλλά και την ενάσκηση πραγματικής ηγεσίας από τους νεότερους ηγήτορες.
Οι στρατιώτες δεν είχαν πολεμική εμπειρία αλλά ερχόντουσαν από μια τρομακτική δεκαετία πολέμων, θανάτων και στερήσεων 1940-1949, που τους έκανε δυνατούς, σκληρούς και ανθεκτικούς. Η σωματική τους κατάσταση και αντοχή, τους έκανε ανυπέρβλητους ιδιαίτερα στον ορεινό αγώνα.
Το ΕΚΣΕ για τους Συμμάχους αποτελούσε μια έμπειρη, μάχιμη, υποδειγματική, αήττητη και εξαιρετικά αποτελεσματική δύναμη που εκτελούσε με επιτυχία οποιαδήποτε αποστολή του ανέθεταν.
Βέβαια για τους Έλληνες, η υποστήριξη μάχης με Πυρά Υποστηρίξεως (όλμοι, πυροβολικό και αεροπορία) και ιδίως η υποστήριξη της Διοικητικής Μερίμνης όμοια με αυτή των Αμερικανικών δυνάμεων, ήταν πρωτόγνωρη, ευχάριστη και καθησυχαστική. Οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν ήταν μαθημένοι να έχουν πάντα σε επιχειρήσεις, καθαρό νερό για διατροφή και ατομική καθαριότητα, πλήρες ζεστό φαγητό με φρούτα και επιδόρπια και υλικά ΚΨΜ ( σοκολάτες, τσιγάρα, κομπόστες και αναψυκτικά).
Ακόμα και τα λυόμενα κρεβάτια εκστρατείας ήταν μια νέα εμπειρία. Πολέμησαν όμως με πραγματική γενναιότητα και ήταν τόσο έμπειροι και ακατάβλητοι που οι εχθρικές δυνάμεις με επίσημες διαταγές απέφευγαν όποτε μπορούσαν την εμπλοκή μαζί τους, γιατί ήταν συνήθως καταδικασμένη.
Αθάνατοι οι ήρωες του ΕΚΣΕ που έπεσαν μαχόμενοι και έμειναν για πάντα στη Κορέα, (τη Χώρα του Ήσυχου Πρωινού), «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι».
ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΠΑΣΑ ΓΗ ΤΑΦΟΣ.
Ενταγμένοι στη δύναμη του ΕΚΣΕ το 1951 (στη κορύφωση των μαχών), ήταν και ο αείμνηστος πλέον πατέρας μου Διμοιρίτης Υπολοχαγός Πεζικού Δημήτριος Κωσταράκος, ο οποίος και παρασημοφορήθηκε με τον Αμερικανικό Χάλκινο Σταύρο Ανδρείας (Bronze Star), καθώς και ο επίσης αείμνηστος πλέον συμμαθητής του από τη ΣΣΕ και νονός μου, Διμοιρίτης Υπολοχαγός Πεζικού Γεώργιος Παπανδρέου.
*Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, π. Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης
spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. 31 χρόνια μετά την εντελώς ανόητη συμμετοχή τής Ελλάδος στην εκστρατεία τής Ουκρανίας (1919), τα αποτελέσματα τής οποίας είναι γνωστά, η χώρα μας διέπραξε και πάλι το σφάλμα να στείλει στρατό εκεί που δεν είχε δουλειά. Είχε βγει καθημαγμένη από μία δεκαετία πολέμων και κατοχής, πείνας, καταστροφής και δυστυχίας και αντί μόνη έγνοια της να είναι να σταθεί στα πόδια της, έστειλε στρατό στού διαόλου την μάνα, όπου δεν είχε καμμιά δουλειά. Ισχυρίζεται ο στρατηγός ότι η συμμετοχή μας στον Πόλεμο τής Κορέας είναι “λιγότερο γνωστή”. Λάθος. Ακόμη και σήμερα ακούγεται η φράση “θα γίνει τής Κορέας”. Αυτό που δεν έχει αρκούντως επισημανθεί είναι η ανοησίας τής Ελλάδος να συμμετάσχει (και) στον πόλεμο αυτόν. Φέρθηκε και πάλι δουλοπρεπώς, υπακούουσα στα κελεύσματα των “συμμάχων”, οι οποίοι βλέπομε καθημερινά πώς τής τα ανταποδίδουν.

  2. Δεν συγκρίνονται ανόμοια .
    Την εκστρατεία στην Ουκρανία το 1919 (που εκνεύρισε τον Λένιν και τον οποίον αγκάλιασε ο Κεμάλ) την επέβαλε στον Ελευθέριο Βενιζέλο η Γαλλία, ενώ την συμμετοχή με το Εκστρατευτικό Σώμα στην Κορέα υπό τον Ταξίαρχο Σόλωνα Γκίκα (μετέπειτα υπουργό σε κυβερνήσεις του αειμνήστου Καραμανλή) την ζήτησε από τα (53) τότε κράτη-μέλη του ΟΗΕ ο Γ.Γ. του από το 1950 .
    Την αποστολή του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος αποφάσισε ο γιος του Ελευθερίου -ο πρωθυπουργός μετά τον Πλαστήρα -Σοφοκλής Βενιζέλος και το ανεκάλεσε τον Δεκέμβριο του 1955 ο μετά τον Παπάγο πρωθυπουργός Κων/νος Καραμανλής ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις βιαιότητες της Τουρκίας τον Σεπτέμβριο του 1955 σε βάρος των Ελλήνων της Κων/πόλεως και της Σμύρνης.
    Για την Ιστορία και πάλι .
    Στον πόλεμο της Κορέας συμμετείχαν οι χώρες Αιθιοπία, Αυστραλία, Βέλγιο ,Γαλλία ,Ελλάδα , Ηνωμένο Βασίλειο ,ΗΠΑ ,Καναδάς ,Κολομβία, Λουξεμβούργο ,Ν.Ζηλανδία , Νότιος Αφρική , Ολλανδία ,Ταυλάνδη, Τουρκία ,Φιλιππίνες ,Δανία ,Ινδία ,Ιταλία , Νορβηγία και Σουηδία.
    ΚΑΚΩΣ στρατηγέ η Πολεμική Σημαία εκείνου του Εκστρατευτικού Σώματος παρέμεινε ”χαντακωμένη” μέχρι το 2012. Ας όψονται οι προκάτοχοί σας.
    Η ΠΑΤΡΙΣ ΠΑΝΤΩΣ ΠΕΡΙΕΛΑΒΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΕΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ, ΟΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΚΑΙ ΕΠΕΣΑΝ ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ- ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΑΡΚΕΙ-.

  3. “εκνεύρισε” (sic) τον Λένιν 🙂 🙂 Δεν έκανε κανένα τσιγάρο να ξενευριάσει; 🙂 🙂

    Ουδεμία διαφορά. Η Ελλάδα δεν είχε τίποτε να γυρεύει εκεί πέρα, μετά μάλιστα τις καταστροφές τής προηγουμένης δεκαετίας. Επικαλούμενες αυτές, μπορούσε κάλλιστα ν’ αρνηθεί να συμμετάσχει. Καλά που δεν ζούσαν Έλληνες κι εκεί, να πληρώσουν την νύφη, όπως έγινε στην ΕΣΣΔ.
    Το ποιος έστειλε και ποιος ανεκάλεσε είναι εντελώς αδιάφορο. ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ!

    ΥΓ: Η δικαιολογία ήταν ότι θέλαμε να στηρίξομε την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ.

  4. Πέρα του περιεχομένου δημιουργεί προβληματισμό ο αφελληνισμός και η ξενόγλωσση τάση των επισήμων φορέων και αξιωματούχων της Ελλάδας. Τι ποιό ωραίο να πουν και γράψουν ” διαδικτυακή ραδιοφωνική μετάδοση” αντί podcast.
    Η τάση να μιλάνε μισά Ελληνικά μισά ξένα έχει διαπεράσει στην Ελλάδα και καταστρέφει την Ελληνική Γλώσσα. Η γλώσσα αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο του κράτους και άλλα κράτη πχ Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα, Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία την προστατεύουν και προωθούν ως κόρη οφθαλμού.
    Στην Ελλάδα ”βιάζεται” η γλώσσα ακόμα και από τον π/θ που μιλάει για brain drain, project, data centers κλπ.
    Κρίμα που έχουμε τόσο πλούσια, εκφραστική και ζωντανή γλώσσα και την καταστρέφουμε. Σε λίγο δεν θα καταλαβαίνουμε τι λένε τα παιδιά μας και θα φταίει η διαφορά ηλικίας.
    Σοβαρό λάθος και του ΓΕΕΘΑ και του πρώην αρχηγού ο επίσημος αφελληνισμός της γλώσσας μας.

    • Προσυπογράφω. Θυμούμαι τον αγώνα που έδινε γι αυτό ο αείμνηστος Δάσκαλος Σαράντος Καργάκος (και όχι μονο). Αν χάσομε την γλώσσα μας, θα χάσομε την ταυτότητά μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα