Μια πολύ βολική έκρηξη για την Ουκρανία στο φράγμα του Δνείπερου-Λεωνίδας Βατικιώτης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

Πόσες πιθανότητες έχει ο ελληνικός στρατός να βομβαρδίσει το φράγμα του Μαραθώνα ή του Μόρνου; Οι πιθανότητες να έχει ανατινάξει ο ρωσικός στρατός το φράγμα της Νέας Κάχοβκα στον ποταμό Δνείπερο είναι ακόμη λιγότερες!

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πιεσκόβ, κατηγόρησε την Ουκρανία ως υπαίτια της ανατίναξης, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θέλει να καλύψει τις αποτυχίες της στην πολυαναμενόμενη εαρινή αντεπίθεση που μαίνεται εδώ και δύο ημέρες. Δεν ξέρουμε αν μπορεί να αξιολογηθεί μέχρι σήμερα η επιτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης δεδομένου ότι όπως συνέβη και το φθινόπωρο απαιτούνται πολλές ημέρες ως και εβδομάδες για να κριθεί με ασφάλεια η επιτυχία της.

Ο πιο ασφαλής τρόπος να μάθουμε: Ποιος κερδίζει;

Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η Ρωσία μόνο πλήγματα και ζημιές καταγράφει από την ανατίναξη του φράγματος στο Ντονμπάς κι άλλοι τόσοι λόγοι για τους οποίους η Ουκρανία μόνο οφέλη και πλεονεκτήματα δρέπει από την καταστροφή του, που αποτελεί κορυφαίο έγκλημα πολέμου, όπως κάθε πλήγμα σε πολιτικές υποδομές.

Πρώτο, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Η Ρωσία είχε υπό τον έλεγχό της το φράγμα της Νέας Κάχοβκα, εξασφαλίζοντας από τον δρόμο που υπήρχε επάνω στο φράγμα τον ανεφοδιασμό όχι μόνο του στρατού της αλλά και των Ρώσων του Ντονμπάς. Δε χρειάζεται να έχεις εντρυφήσει στην τέχνη του πολέμου για να καταλάβεις ότι ένας στρατός δεν ανατινάζει τις γραμμές ανεφοδιασμού του, εκτός κι αν υποχωρεί. Η Ρωσία όμως δεν υποχωρούσε, αλλά προέλαυνε…

Δεύτερο, ο ρώσος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ είχε ενημερώσει από τις 21 Οκτωβρίου 2022 τον γενικό γραμματέα του και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του οργανισμού για τα σχέδια των Ουκρανών είτε να τοποθετήσουν θαλάσσιες νάρκες στον ποταμό Δνείπερο ή να ξεκινήσουν μαζική πυραυλικά επίθεση στο υδροηλεκτρικό φράγμα. Στην επιστολή μάλιστα αναφέρεται ότι για να περιοριστούν οι καταστροφές η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει εκκένωση του πληθυσμού στην δεξιά πλευρά του ποταμού.

 

 

Τρίτο, η αμερικανική εφημερίδα Washington Post σε ρεπορτάζ της από την πρώτη γραμμή του πολέμου στις 29 Δεκεμβρίου 2022 περιέγραφε την σημασία του δρόμου επάνω στο φράγμα για τον ρωσικό ανεφοδιασμό και, το σημαντικότερο ανέφερε ότι ήδη είχαν πραγματοποιηθεί δοκιμαστικές επιθέσεις στο φράγμα με αμερικανικούς πυραύλους M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rockets Systems). Χαρακτηρίστηκαν μάλιστα επιτυχείς… Το ρεπορτάζ δηλαδή επιβεβαίωνε ότι το φράγμα και ο δρόμος ήταν όχι μόνο εχθρικό έδαφος για την Ουκρανία αλλά και πιθανός στόχος επίθεσης εκ μέρους του στρατού της!

 

Τέταρτο, το φράγμα εδώ κι έναν χρόνο, μετά δηλαδή την προέλαση του ρωσικού στρατού, υδροδοτούσε την χερσόνησο της Κριμαίας, καθώς μετά την απόσχιση της το 2014 η Ουκρανία διέκοψε την ροή νερού προς την χερσόνησο. Μετά την ανατίναξη του φράγματος την Τρίτη 6 Ιουνίου η Κριμαία έμεινε πάλι χωρίς νερό από τον Δνείπερο, οπότε θα καλύπτει τις ανάγκες της μέσω μεταφοράς από την ηπειρωτική Ρωσία. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να φανταστεί ότι η Ρωσία ήθελε να τιμωρήσει τα 2 εκ. κατοίκους της Κριμαίας. Πολύ δε περισσότερο όταν η Ουκρανία έχει κατ’ επανάληψη δείξει το μίσος της εναντίον των πολιτών της χερσονήσου. Πιο πρόσφατα με την επίθεση στη γέφυρα του Κερτς.

Πέμπτο, το φράγμα παρείχε ύδατα για την απαραίτητη ψύξη στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ζαπορίζιε που ελέγχουν οι Ρώσοι. Θέμα ασφάλειας δεν τίθεται επειδή οι αλλεπάλληλες πυραυλικές επιθέσεις στο πυρηνικό εργοστάσιο από την Ουκρανία και οι πυραυλικές επιθέσεις στο φράγμα προφανώς είχαν οδηγήσει τους Ρώσους να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης. Το καθεστώς αβεβαιότητας που δημιουργείται ωστόσο για την ασφάλεια του εργοστασίου αν κάποιους εκθέτει είναι τους Ρώσους, που έχουν τον έλεγχό του, κι όχι τους Ουκρανούς που δεν διστάζουν να ρίχνουν κάθε τρεις και λίγο ρουκέτες εναντίον του, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Έκτο, όλο το προηγούμενο διάστημα κατ’ επανάληψη οι Ουκρανοί επιχείρησαν να πάρουν τον έλεγχο του εργοστασίου πραγματοποιώντας επιθέσεις με πλωτά μέσα. Αποτύγχαναν πάντα επειδή το ποτάμι παρείχε ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα στους οχυρωμένους Ρώσους. Ποιους άλλους από τους Ουκρανούς μπορεί να ευνοεί η αλλαγή της εδαφικής μορφολογίας πέριξ του εργοστασίου;

Έβδομο και τελευταίο, η Ουκρανία από το 2014 όταν πραγματοποιήθηκε το πραξικόπημα του Μεϊντάν, δεν χάνει ευκαιρία να δείχνει το μίσος της απέναντι στους κατοίκους του Ντονμπάς. Μάρτυρας οι περισσότεροι από 14.000 νεκροί στην περιοχή, βάσει του ΟΑΣΕ. Είχε συμφέρον επομένως η Ουκρανία από την καταστροφή των χιλιάδων σπιτιών και καλλιεργειών και την αναγκαστική μετακίνηση δεκάδων χιλιάδων κατοίκων του Ντονμπάς για να γλιτώσουν από την πλημμύρα λόγω της υπερχείλισης του ποταμού, μιας και τους αντιμετωπίζει σαν Πέμπτη Φάλαγγα. Η Ρωσία αντίθετα αν κάτι πασχίζει να κάνει είναι να παράσχει συνθήκες ειρήνης στους Ρώσους του Ντονμπάς ανταμείβοντας την υλική και ηθική υποστήριξη που παρέχουν στον ρωσικό στρατό. Για να το πούμε διαφορετικά: Αν οι Ρώσοι μπορεί να θρέφουν αισθήματα μίσους εναντίον των κατοίκων στην Δυτική Ουκρανία, δεν συμβαίνει το ίδιο απέναντι στους κατοίκους της Ανατολικής!

Αυτή η αδήριτη πραγματικότητα κάνει ακόμη πιο προκλητική την επιχείρηση προπαγάνδας των δυτικών πολιτικών ηγεσιών και Μέσων Ενημέρωσης να εμφανίσουν τους Ρώσους ως υπαίτιους της ανατίναξης. Οι κατηγορίες του επικεφαλής του ΝΑΤΟ και του γερμανούς καγκελάριου το μόνο που πετυχαίνουν είναι να πείθουν άπαντες για τον εμπρηστικό τους ρόλο…

Russia will have to pay for the war crimes committed in Ukraine.

The destruction of the dam, an outrageous attack on civilian infrastructure, puts at risk thousands of people in the Kherson region.

Europe is mobilising support through our civil protection mechanism.

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) June 6, 2023

 

German Bild News: “Russians explode huge dam in Ukraine”

-> Then after an hour the headline is changed to: “Huge dam exploded in Ukraine.”

The Bild thinks it was Ukraine and they really like blaming Russia. pic.twitter.com/PYg8cjtDVe

— Lord Bebo (@MyLordBebo) June 6, 2023

Οι στόχοι πίσω από αυτή την προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και ενοχοποίησης της Ρωσίας είναι κυρίως δύο: Αρχικά, να κερδηθεί περισσότερο συμπάθεια απέναντι στην Ουκρανία που θα επιτρέψει πιο γενναιόδωρες χρηματικές βοήθειες κι αποστολές όπλων εκ μέρους της Δύσης. Ήδη, οι Αμερικανοί δυσανασχετούν, με την πλειοψηφία των πολιτών (33%) βάσει έρευνας του ιδρύματος Brookings να δηλώνει ότι ακόμη κι αυτές οι πολεμικές δαπάνες που έχουν χορηγήσει οι ΗΠΑ προς όφελος της Ουκρανίας είναι πάρα πολλές.

Επίσης, η επίρριψη της ευθύνης στη Ρωσία δικαιολογεί τη φιλοπολεμική γραμμή που ακολούθησαν οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ τώρα που οι πολίτες τούς γυρνούν την πλάτη. Ενδεικτική είναι η μεγάλη άνοδος της φασιστικής Εναλλακτικής για την Γερμανία, που σε δημοσκόπηση φάνηκε να κερδίζει 19% και να αναδεικνύεται δεύτερο κόμμα, σε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 4 Ιουνίου. Η ακροδεξιά φιλο-ναζιστική Εναλλακτική, εμφανίζεται ως το κόμμα με την πιο αντιπολεμική γραμμή, σε μια προσπάθεια να κερδίσει την λαϊκή συμπάθεια. Ποτέ δεν δίστασαν οι φασίστες να ακολουθήσουν μια φιλολαϊκή γραμμή για να κερδίσουν ψήφους και συμπάθεια και μετά φυσικά να αποδειχθούν βασιλικότεροι του βασιλέως. Οι μύδροι του καγκελάριου Σολτς εναντίον της Ρωσίας του δίνει ένα πρόσκαιρο πλεονέκτημα και φαίνεται να δικαιολογεί τις καταστροφικές επιλογές του.

Συμπερασματικά, η ανατίναξη του φράγματος στη Νέα Κάχοβκα πρέπει να προστεθεί δίπλα στην ανατίναξη του αγωγού Νορντ Στριμ, που προκάλεσαν οι Αμερικάνοι όπως αποκάλυψε ο αμερικανός δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς, ως ένα ακόμη έγκλημα πολέμου της Ουκρανίας.

https://www.militaire.gr/fragma-dneiperos-leonidas-vatikiotis/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
32,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα