ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σε διπλανές στήλες μπορείτε να διαβάσετε ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο- πρόταση του JINSA( Jewish Institute for National Security of America) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον και, σε γενικές γραμμές, προωθεί την αμερικανοεβραϊκή σχέση, που δημοσιεύει η “Καθημερινή”.
Θεωρώ πως οι προτάσεις του θα συζητηθούν και προοιωνίζονται εξελίξεις. Και επειδή μας αφορούν, με αυτοσυγκράτηση πρέπει να σχολιαστούν δημοσίως.
Με δύο λόγια οι προτάσεις λένε πως οι ΗΠΑ πρέπει να μεταφέρουν στην Ελλάδα και την Κύπρο υποδομές, προσωπικό και οπλισμό που έχουν στην Τουρκία και να συμμετάσχουν πιο ενεργά στις τριμερείς που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή.
Γιατί πιστεύω πως θα αρχίσουν να υλοποιούνται οι προτάσεις;
Διότι τέτοια ινστιτούτα (Think Tanks) είναι προπομποί εξελίξεων.
Πριν αρχίσει να καλλιεργείται η στενή σχέση με το Ισραήλ, επι
Γιώργου Παπανδρέου, εν μέσω κρίσης, θυμάμαι διάβασα ένα άρθρο στο stratfor του Geroge Friedman που εν ολίγοις έλεγε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση, είναι αδύναμη όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά και στρατιωτικά και πως για να επιβιώσει πρέπει να αναπτύξει στενές σχέσεις με το Ισραήλ.
Τίποτε δεν υπήρχε στον ορίζοντα που να προοιωνιζόταν τις εξελίξεις. Απο τον Friedman, μάλλον ζητήθηκε να ανιχνεύσει το πεδίο. Οι εξελίξεις είναι γνωστές.
Η πρόταση του JINSA πιστεύω πως είναι μια ανίχνευση τοπίου.Πριν αρχίσουμε να τη μελετούμε αν μας εξυπηρετεί, μπορούμε να διαπιστώσουμε πως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θεωρούν τις τριμερείς στρατηγική επιλογή και όχι ευκαιριακή συνεργασία. Αλλά το κυριότερο, θεωρούν πως η προβληματική σχέση με την Τουρκία θα συνεχιστεί. Διαφορετικά δεν θα σκέφτονταν τόσο ριζικές εναλλακτικές λύσεις.
Αν αρχίσει να συζητείται η πρόταση θα πρέπει να την σκεφτούμε με τρείς προϋποθέσεις:
-Πρώτον, δεν θα διαταράξει τις ισορροπίες που έχει διαμορφώσει η χώρα στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο.
-Δεύτερον, θα εξυπηρετεί τα γεωπολιτικά σχέδια της Αθήνας.
-Τρίτον, η Ελλάδα θα βοηθηθεί σε επίπεδο εξοπλισμών λαμβανομένου υπόψη ότι τα οικονομικά της δεν είναι ανθηρά και θα υπάρξει υψηλή συνεκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τι σημαίνει ότι δεν πρέπει να διαταχθούν οι ισορροπίες που διαμόρφωσε η Ελλάδα;
Σημαίνει οτι:
-Εμμένουμε στη συνεργασία με το Ισραήλ αλλά δεν εγκαταλείπουμε τη θέση για δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
-Ότι διατηρούμε τις φιλικές σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με τις αραβικές χώρες.
-Ότι υποστηρίζουμε την άρση της απομόνωσης του Ιράν και την ένταξή του σε μια νέα ισορροπία στην Μέση Ανατολή.
-Ότι τηρούμε τις δεσμεύσεις μας στη Λιβύη οι οποίες, μάλλον, μας βγαίνουν.
-Ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι για καμιά παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Τουρκία. Θέλουμε τη συνεργασία μαζί της αλλά χωρίς απειλές και διεκδικήσεις.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τα ΜΟΕ: ας γίνουν. Χωρίς υποχωρήσεις και χωρίς να αποδεχτούμε οτιδήποτε θα περιόριζε το δικαίωμα της χώρας να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Να συζητάμε, για να συζητάμε. Και να κερδίζουμε χρόνο. Δεν υπάρχει τίποτε για παραχώρηση στην Τουρκία.

spot_img

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πότε, ποια περίοδο δεν προετοιμαζόταν για πόλεμο εναντίον μας η Τουρκία; Όταν εισέβαλε στην Κύπρο δεν ήταν στρατιωτικώς έτοιμη; Τώρα δεν έχει ετοιμαστεί στρατιωτικώς για πόλεμο κατά της Ελλάδος; Δεν προετοιμάζει αυτό το ενδεχόμενο και διπλωματικώς; Με την Τουρκία είμαστε πάντοτε σε εμπόλεμη κατάσταση. Εξαρχής από τότε που εμφανίστηκαν στο ιστορικό προσκήνιο οι Τούρκοι και ακόμη περισσότερο από τότε που έκαναν κράτος οι νεότουρκοι. Για αυτό πρέπει να φροντίσουμε όχι μόνο τις συμμαχίες μας με δυνάμεις που μπορούν να αντιπαρατεθούν μαζί τους αλλά και να γίνουμε εμείς οι ίδιοι, ως χώρα, ένας πολεμικός αστακός, όπως έχει γίνει και το Ισραήλ. Έχουμε τους επιστήμονες να αναλάβουν την τεχνική πλευρά της παραγωγής και τους πλούσιους την οικονομική. Για όσο διάστημα η ευρωπαϊκή ένωση είναι μαγαζί των απογόνων των ναζί, ουσιαστική υποστήριξη από εκεί δεν πρόκειται να λάβουμε κατά των Τούρκων. Το διεθνές δίκαιο είναι για τους απογόνους των ναζί, όπως άλλωστε και για τους γκρίζους λύκους, κάτι εντελώς δευτερεύον και αδιάφορο. Η εποχή της αθωότητος έχει τελειώσει προ πολλού. Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

  • Για να γίνομε (ή να είχαμε ήδη γίνει, όπως έπρεπε) σαν το Ισραήλ, θα έπρεπε να είχαμε και πολιτικό προσωπικό ανάλογο. Κάνε μία σύγκριση ποιοι κυβέρνησαν/κυβερνούν το Ισραήλ και ποιοι εμάς και θα καταλάβεις ότι η πρότασή σου είναι άπιαστο όνειρο. Επί πλέον, το Ισραήλ έχει δώσει σαφή δείγματα κι έχει βγάλει όνομα κράτους, που δεν χαρίζει κάστανα, γι αυτό το σέβονται και το φοβούνται. Η Ελλάδα, αντιθέτως, είναι ο αντίποδας τού Ισραήλ. Έχει δώσει σαφή δείγματα κι έχει βγάλει όνομα κράτους ψοφοδεούς και διεφθαρμένου, που προτιμά να ενδίδει και να υποχωρεί, προκειμένου να έχει την ησυχία του(*), γι αυτό ουδείς το φοβάται/σέβεται κι έχει καταντήσει ένας καρπαζοεισπράχτορας.

   (*)«Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γης λιγότερα από εκείνα που μας ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείς, παρά να έχουμε ότι μας ανήκει και να μην μπορούμε να κλείσουμε μάτι από τον κίνδυνο κάποιας ξαφνικής επίθεσης κακόβουλων γειτόνων εναντίον μας» (απ’ εδώ).

   • λέει και άλλα όπως αυτό
    “Η Κωνσταντινούπολη από “βασιλεύουσα πόλη” μετατράπηκε σε “πόλη-κράτος” που αντιμετώπιζε την επικράτεια ως αποικία. Ό,τι δηλαδή συμβαίνει σήμερα στο νεοελληνικό κράτος. Το κράτος των Αθηνών λειτουργεί ως πόλη-κράτος που νέμεται ως αποικία την επικράτεια, εξού και η ερήμωσή της. Δημιουργούν χίλιες δυο αγκυλώσεις για να μην μπορεί να ανθίσει το παραμικρό, χωρίς πρώτα να διέλθει από την παρασιτική τους βουλιμία.”

    http://contogeorgis.blogspot.com/

     • ο σύνδεσμος που παραθέτεις σε εμένα βγαίναι ότι είναι σε “καυασκευή” και επειδή από την διεύθυνση κατάλαβα ότι ήταν απόσπασμα από κείμενο του Κοντογιώργη “κοτσάρισα” το σημερινό που είχε το εν λόγο απόσπασμα ως συνέχεια της κατάστασης που περιγράφει

     • Δοκίμασα ξανά τον σύνδεσμο και βγαίνει μια χαρά. Ίσως έχεις εσύ πρόβλημα. Εντούτοις, εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω τι γυρεύει το άρθρο τού Κοντογιώργη κάτω από τις βλακείες τού Γιωργάκη.

 2. Είναι διότι όπως σου πρόγραψα όταν μου έβγαλε ότι ο σύνδεσμος σου ήταν under construction η διεύθυνση παρέπεμπε όσο και να σου φαίνεται περίεργο στον site του Κοντογιωργη
  Σήμερα που το ξανά πάτησα βγήκε ο Ινφογνωμον
  Παρε μόνο την άποψη του αποκόμματος μου στην οποία όπως έγραψες συμφωνείς και όχι σαν συνέχεια στην δίκη σου απάντηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα