Μητσοτάκης: Το 41% δεν υπάρχει σήμερα -«Έκαψε» ανασχηματισμό και πρόωρες εκλογές

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον Alpha – Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος
11/06/2024  17:53
Την αποτίμηση για τα αποτελέσματα των εκλογών και μηνύματα για τις επόμενες κινήσεις έστειλε από τη συνέντευξή του στον Alpha ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε απαντήσεις ως προς το μήνυμα που έλαβε στις ευρωεκλογές, αλλά και το στίγμα των προθέσεών του σε σχέση με τον ανασχηματισμό που φημολογείται, «καίγοντας» τον άμεσο ανασχηματισμό. «Το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα γίνει με τη σημερινή του σύνθεση» απάντησε σχετικά.

«Δεν ήταν το αποτέλεσμα που περιμέναμε, καλύτερα που έστειλαν τώρα το μήνυμα οι πολίτες, γιατί έχουμε μπροστά μας μια τριετία» είπε ξεκινώντας ο πρωθυπουργός. «Σας εμπιστευόμαστε, αλλά γίνετε καλύτεροι, πηγαίνετε καλύτερα» ήταν η αποκρυπτογράφηση του μηνύματος κατά τον κ. Μητσοτάκη αλλά είχε και μήνυμα για την αντιπολίτευση: Αποδοκιμάστηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση, ξεράθηκαν τα λεφόδεντρα» τόνισε. Ερωτηθείς για το πού θα πρέπει να στρίψει το τιμόνι, σημείωσε: «Το ζήτημα δεν είναι αν θα πάμε προς το κέντρο προς τα δεξιά, αλλά αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

Ο πρωθυπουργός παράλληλα διεμήνυσε ότι «Το 41% δεν υπάρχει σήμερα» ενώ φρόντισε να στείλει μήνυμα και σε υπουργούς και στελέχη της ΝΔ: «Αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά» προσθέτοντας ότι«αξιολογώ αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά».

Παραδέχθηκε ότι η ΝΔ υπέστη ζημιά από το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, αλλά ξεκαθάρισε ότι το πιστεύει βαθιά, δεν θα το πάρει πίσω, ούτε θα κάνει αλλαγές. Είπε ακόμη ότι ως προς την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών «καταλαβαίνουμε τις αντιδράσεις» αλλά διεμήνυσε ότι «θα έχουμε μόνο επιμέρους διορθώσεις, καμία αλλαγή στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, για τις ευρωεκλογές: Ήταν μια δύσκολη προεκλογική εκστρατεία, κουραστική, έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου και ευχαριστώ τα στελέχη για τον αγώνα, αλλά δεν θα το κρύψω, το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε και αυτό με κάνει να προβληματίζομαι αλλά και να είμαι με ένα παράξενο τρόπο ανακουφισμένος, επειδή πιστεύω πάντα στη σοφία του ελληνικού λαού. Είναι καλύτερα που έστειλε τώρα το μήνυμα, γιατί έχουμε ακόμα τρία χρόνια μπροστά μας και χρέος μου είναι να αποκωδικοποιήσω σωστά τα μηνύματα και να προχωρήσω στις διορθωτικές κινήσεις που θα δείξουν στους πολίτες ότι λάβαμε το μήνυμά τους. Οι περισσότεροι που δεν ψήφησαν τη Νέα Δημοκρατία δεν πήγαν αλλού, είπε, αλλά δεν ψήφισαν. «Είπαν με τον τρόπο τους σας εμπιστευόμαστε αλλά γίνετε καλύτεροι», είπε.

Απαντώντας σχετικά με το τι δυσαρέστησε τους πολίτες, είπε: υπήρχαν πολίτες που δεν ψήφισαν επειδή δεν τους πείσαμε ότι οι κάλπες ήταν σημαντικές, αλλά και πολίτες που ήθελαν να μας στείλουν μήνυμα. Μιλούσα ήδη πριν την κάλπη για την ακρίβεια και για το πώς η ανάπτυξη πρέπει να φτάσει σε όλους και για τις παθογένειες του βαθέος κράτους. Αντιλαμβάνομαι γιατί κάποιοι πολίτες επέλεξαν μέσω της φωνής ή της σιωπής τους να μας στείλουν αυτό το μήνυμα, αλλά πρέπει να τονίσω ταυτόχρονα ότι αποδοκιμάστηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση και ειδικά εκείνη των λεφτόδεντρων, κι αυτό είναι ένδειξη ωριμότητας της κοινωνίας, ότι αποκήρυξε τις εύκολες λύσεις. Ξεράθηκαν τα λεφόδεντρα και ελπίζω να μην προσπαθήσουν να τα φυτέψουν πάλι γιατί δεν προσφέρεται το έδαφος της πατρίδα μας.

Για τον γάμο ομοφύλων και τις αντιδράσεις: Σίγουρα η ΝΔ υπέστη ζημιά πολιτική. Είμαι άνθρωπος που πιστεύει βαθιά στην ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα και για αυτό εισηγήθηκα την πρωτοβουλία. Ήμασταν ένα βήμα πιο μπροστά. Κάναμε το σωστό και το δίκαιο αλλά στεναχωρήσαμε παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ.

«Δεν θα έχουμε καμία αλλαγή», τόνισε, όταν ρωτήθηκε εάν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών το νομοσχέδιο.

Στη συνέχεια, είπε:

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε σημαντική πτώση και αυτό πρέπει να προβληματίσει και τα άλλα κόμματα, τόνισε ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε: Εγώ διέκρινα από τους εκπροσώπους των μεγάλων κομμάτων μια σεμνότητα το βράδυ των εκλογών και αυτό είναι καλό για όλους μας. Το 41% είναι η κοινοβουλευτική μας πλειοψηφία, δεν υπάρχει πια και αυτό μπορεί να είναι ανακουφιστικό. Δεν υπάρχει ζήτημα αλαζονείας και θα το αποδείξω και έμπρακτα. Αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά, είναι καιρός να τον δουν και από πιο χαμηλά, είπε.

Δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν ότι δεν έτρεχε, πιστεύω πως όλοι έτρεξαν, δεν αισθάνθηκα από τους υπουργούς και τα στελέχη ότι έκατσαν, μπορούσαμε να τρέξουμε περισσότερο και αποδείχθηκε ότι δεν καταφέραμε να κινητοποιήσουμε δικό μας κόσμο, αλλά δεν έχω μάθει να αντιμετωπίζω με αλαζονεία, ίδρωσα τη φανέλα και είχαμε να αντιμετωπίσουμε κάτι μεγαλύτερο σε αυτές τις εκλογές,. Δεν ανοίξανε εμείς τη συζήτηση για το πόθεν έσχες Κασσελάκη, αν το είχε δώσει στη δημοσιότητα δεν θα υπήρχε το ζήτημα. Τα δύο τρίτα των ομιλιών μου ήταν για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και την Ευρώπη. Πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά επικοινωνιακά και να εξηγήσουμε τι γίνεται στην Ευρώπη και γιατί μας αφορά. Δεν είναι μόνο τα λεφτά, δεν είναι μόνο τα έδρανα.

«Έχει ένα ενδιαφέρον να δούμε πώς μπορούμε να αυξήσουμε τη συμμετοχή. Υπάρχει κούραση» είπε για τις ευρωεκλογές.

«Δεν υπάρχει ζήτημα πρόωρων εκλογών στη χώρα, θα γίνουν το 2027» είπε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός. Πιστεύω στις τετραετίες και είναι καλός χρόνος για να κριθεί το έργο, είπε. Δεν θα πατήσουμε φρένο, αλλά γκάζι, αυτό ζητούν οι πολίτες, τόνισε. Συνέχισε: Οι πολίτες είναι αυστηροί μαζί μου, εγώ ανέβασα τον πήχη των προσδοκιών, τον βάλαμε ψηλά. Δε θα τον κατεβάσουμε, θα πηδήξουμε πιο ψηλά. «Διαχείριση δεν σημαίνει εθίζουμε τον λαό στα ευχάριστα».

Οι προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό:

Σε εθνικό επίπεδο: ακρίβεια, στέγη, Airbnb. ΑΣΕΠ, υγεία, ασφάλεια, καθημερινότητα – MMM, οικονομία, αύξηση μισθών, μείωση ανεργίας, επενδύσεις, αναθεώρηση επιδοματικής πολιτικής, συνέχιση μείωσης φόρων.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο: διαπραγμάτευση για τις 4 θέσεις ευθύνης της ΕΕ, άμυνα, ζητήματα τιμών, αγροτικά, ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.
Ερωτηθείς για εάν αναμένεται αλλαγή στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, είπε: «Το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα γίνει με τη σημερινή σύνθεση».

Σχετικά με το αν χρειάζονται αλλαγές προσώπων είπε ότι υπάρχουν καινούργια στελέχη που εξελίχθηκαν και τόνισε ότι πάντα υπάρχει ισορροπία που πρέπει να σεβόμαστε, «η πλειοψηφία είναι άνθρωποι που προέρχονται από τη βουλή». «Έχω προσπαθήσει να σεβαστώ την ισορροπία για να συνδυάζω πολιτικά με τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά» σημείωσε.

«Αυτό που πρέπει να ζυγίσεις αν είναι απαραίτητη αλλαγή προσώπου είναι αν θα έχει μεγαλύτερο όφελος από κόστος, είναι το ζύγι, δεν κάνω τέτοιες κινήσεις με πολιτικά χαρακτηριστικά αλλά διαλέγω ανθρώπους που πιστεύω ότι είναι κατάλληλοι για να κάνουν καλά τη δουλειά» είπε.

Σχετικά με το τι αλλάζει από εδώ και πέρα σε εθνικό επίπεδο: θα εστιαστούμε ακόμα πιο αποτελεσματικά στην ακρίβεια και στον τρόπο λειτουργίας συγκεκριμένων αγορών, τράπεζες, τηλεποικοινωνίες, όπου μπορεί να υπάρχουν στρεβλώσεις. Θα δούμε πιο αποτελεσματικά το θέμα της στέγης, όπως να έχουμε ένα ακόμα σημαντικό ποσό για να τρέξουμε ένα νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου», θα εξετάσουμε αν πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση. Έχουμε σημαντικές δουλειές στα θέματα του κράτους, όπως το ΑΣΕΠ που οι ρυθμοί είναι απογοητευτικοί. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, είναι πρώτη προτεραιότητα. Μεγαλύτερη έμφαση στα θέματα ασφάλειας, έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας και πρώτα τα ΜΜΜ, με πρώτη απάντηση τα λεωφορεία. Σημαντικές παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο. Είναι μόνο κάποια από τα παραδείγματα παρεμβάσεων που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη. Θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους αλλά πρέπει να δούμε αν λύνουμε το πρόβλημα, δεν θέλουμε τους ανθρώπους να είναι εθισμένοι σε επιδόματα για να μην δουλεύουν.

 

 

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οι τρεις άξονες ενός πόλου που θα μπορούσε να διεκδικήσει την εξουσία

    Αντί η ελληναρία να συζητά για το πώς θα στείλομε στην Ευρωβουλή κανέναν άνθρωπο τής προκοπής, συζητούσε “για τις επιδόσεις του τρισμέγιστου της αγίας οικογένειας, για το πόθεν αίσχος του Κασσελάκη, για την γκέι ατζέντα που επέβαλαν οι Πατέληδες, για τις ομορφιές της Διακήρυξης των Αθηνών και για τις περήφανες επικύψεις του Γεραπετρίτη”, όπως ακριβώς το γράφει ο Κ. Κυριακόπουλος στο σημερινό του άρθρο και το επεσήμανα κι εγώ από χθες.

  2. Το πρώτο και κυριότερο μήνυμα για τον πρωθυπουργό και το στενότερο πολιτικό του περιβάλλον είναι, ότι η νοοτροπία να ψηφίζεις δήθεν προοδευτικά νομοσχέδια με το σκεπτικό ότι “επιτέλους γίναμε Ευρώπη” δεν πουλάει πλέον ούτε σε καφενείο του χωριού που λέει ο λόγος.
    Η εμπειρία δείχνει, ότι η κυβέρνηση επικαλείται την “προοδευτική Ευρώπη” για να ψηφίσει νόμους και να εφαρμόσει πολιτικές οι οποίες εξυπηρετούν ή τουλάχιστο βολεύουν μικρές οικονομικές μειοψηφείες (όπως ο νόμος για τους ομοφυλόφιλους) αλλά δεν συγκρούεται για τον ίδιο λόγο ποτέ με αυτές.
    Όταν σε μια κοινωνία για παράδειγμα συλλαμβάνονται πολίτες επειδή κακοποίησαν ζώα, αλλά κυκλοφορούν άλλοι πολίτες, με οικονομική επιφάνεια, οι οποίοι διέπραξαν ακόμη και σοβαρά εγκλήματα ελεύθερα επειδή η δικαιοσύνη υπολειτουργεί ή προβλέπει ανάλογα παραθυράκια αυτό γίνεται επειδή η κακοποίηση των ζώων προηγήται στις ευαισθησίες των τεμπελχανούδων του Κολωνακίου και όχι επειδή είμαστε προοδευτική κοινωνία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα