ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΛIΣΘΗΣΕΩΣ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Φωτογραφία: τουρκική αποβατική άσκηση
Υπάρχει μια αλληλουχία γεγονότων που πρέπει να αναδειχθεί. Το αν θα μας προβληματίσει ή όχι, είναι άλλη υπόθεση. Πολλοί ενδιαφέρονται να επιβεβαιώνουν καθημερινά τα στερεότυπα που έχουν διαμορφώσει και όχι να τα αμφισβητήσουν αν υπάρχει κάτι που τα ανατρέπει.
Η Τουρκία έχει επιθετική διάταξη κατά των ελληνικών νησιών. Αν θα επιχειρήσει επιθετική ενέργεια θα το κάνει για να υλοποιήσει την αναθεωρητική πολιτική της, την πολιτική της Γαλάζιας πατρίδας.
Η Ελλάδα τοποθέτησε στρατό και εξοπλισμούς στα νησιά γιατί απειλούνται. Είναι ενέργεια σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο αλλά και να μην ήταν μεταξύ τήρησης του διεθνούς δικαίου και προάσπισης της ακεραιότητας της χώρας θα πρέπει να επιλεγεί η ακεραιότητα.
Μεταξύ των εξοπλιστικών συστημάτων είναι και ορισμένα που κατασκευάστηκαν σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Ρωσία, Αν. Γερμανία, Τσεχία κλπ.
Χωρίς να εγκαταλείπει το επιθετικό της δόγμα, η Τουρκία ήγειρε τελευταία το θέμα εξοπλισμού των νησιών κατά την γνώμη μου, κυρίως, για να πει στους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ γιατί πιέζετε εμάς με τους S-400 και δεν ενοχλείτε την Ελλάδα. Διαθέτεικαι αυτή σοβιετικής κατασκευής συστήματα.
Δεν θα απέφευγαν την πίεση οι Τούρκοι αλλά βρήκαν ευκαιρία να στρέψουν αλλού το ενδιαφέρον για να απαλλαγούν απο εξοπλιστικά συστήματα τα οποία τους ενοχλούσαν.
Όπως γράφεται καθημερινά η ελληνική κυβέρνηση δέχεται συνεχείς πιέσεις στο θέμα αυτό.
Μέχρι σήμερα δεν υποχώρησε. Με αφορμή την ουκρανική κρίση και την παρότρυνση προς τις ΝΑΤΟϊκές χώρες να βοηθήσουν την Ουκρανία, ίσως, ο κ. Μητσοτάκης σκέφθηκε να απαλλαγεί απο ένα αγκάθι στις δικές του σχέσεις με τις ΗΠΑ. Και λέω στις δικές του διότι, όπως έγραψε και ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ Κ. Ζιαζιάς, η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών αντίκειται στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Δεν πρέπει να γίνει.
Χθές, μου τηλεφώνησε φίλος στρατηγός ε.α του πυροβολικού και μου είπε πως η αποστρατιωτικοποίηση άρχισε. Ένα απο τα συστήματα που ενοχλούσε τους Τούρκους ήταν τα βλήματα 122 χιλιοστών για τα RM70. Πρόκειται για βλήματα εδάφους εδάφους που θα στόχευαν τον τουρκικό στρατό στην περίπτωση που συγκεντρωνόταν στα τουρκικά παράλια για να ξεκινήσει απόβαση σε κάποιο νησί.
Τα βλήματα αυτά κατά τον στρατηγό η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα έστειλε στην Ουκρανία.
Ακούγεται λογικό. Είναι σοβιετικής κατασκευής, άρα οι Ουκρανοί γνωρίζουν να τα χρησιμοποιούν και μπορεί να εκτοξευθούν απο το έδαφος, στοχεύοντας αντίπαλες μονάδες.
Το ερώτημα, τώρα, προς τους φίλους που στηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη και το κόμμα του είναι: τι θα γίνει με την προστασία των νησιών;
Στην στρατιωτική σημειολογία υπάρχουν κάποιες κινήσεις που παραπέμπουν σε κλιμάκωση. Πριν την εισβολή στην Κύπρο η Τουρκία διεκδίκησε και πέτυχε την απόσυρση της Μεραρχίας απο τη νησί.
Και πρίν την απόβαση πέτυχε με την βοήθεια των ΗΠΑ την αδρανοποίηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων απο ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ.
Το πρόβλημα είναι σοβαρό και πρέπει να το δούμε όλοι μας, πέραν πολιτικής ή κομματικής τοποθετήσεως.
Να πιεσθεί η κυβέρνηση να μην υποχωρήσει μέχρι τα σοβιετικής κατασκευής οπλικά συστήματα αντικατασταθούν.
Και κάτι τελευταίο. Αποτελεί συνήθεια των ΗΠΑ η τακτική της λεμονόκουπας. Στύβουν κάποιον που τον χρησιμοποιούν και μετά τον πετάνε. Οι Κούρδοι αποτέλεσαν έναν τέτοιο παράδειγμα στην Συρία. Οι Ουκρανοί στις μέρες μας. Θα ήταν επικίνδυνη πολιτική αφέλεια η κυβέρνηση να εμπιστευτεί διαβεβαιώσεις των αμερικανών.
Τίποτε που να βασίζεται σε πρότασή τους “κάντε το και θα σας υποστηρίξουμε”. Πρώτα οι Αμερικανοί και θα ακολουθήσουμε και εμείς. Άλλωστε οι πραγματικοί Αρχηγοί προηγούνται στην μάχη.
spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ”…γιατί πιέζετε εμάς με τους S400 και δεν ενοχλείτε την Ελλάδα;;;.Διαθέτει και αυτή σοβιετικής κατασκευής συστήματα στα νησιά του Αιγαίου” γράφεται στο άρθρο.
    Μη βάζουμε λόγια στον Τούρκο κ. Καλίν ,που ακόμη δεν διετύπωσε αυτό το ερώτημα στους Αμερικανούς.
    Αν φίλοι κύριοι συνανιχνευτές ο αφυπηρετήσας -άγνωστον πότε-στρατηγός του πυροβολικού έχει τέτοια άκρως απόρρητη πληροφορία για την αποστολή τέτοιου στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία – με έγκριση μάλιστα του σημερινού Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ικανού στρατηγού κ. Κων/νου Φλώρου- ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ..
    Ας μη σπεύδουμε να καταγράφουμε με υπερβολές και χωρίς διασταύρωση τέτοια θέματα, που συν τοις άλλοις δημιουργούν και ανησυχία στους πληθυσμούς των παραμεθορίων περιοχών .
    Πήραμε και εμείς S300 και δεν ξέρουμε που τους βάλαμε.
    Αντιθέτως πληροφορίες λένε-και είναι φυσικό- ότι τα νησιά ενισχύονται και βλέπουν και θα βλέπουν παραπλέοντα ελληνικά και συμμαχικά- ειδικά γαλλικά- πολεμικά πλοία .
    Γιατί θυμηθήκαμε την Μεραρχία της Κύπρο ,που εστάλη κρυφά -ως μη προβλεπόμενη από τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου- ,εν γνώσει των Αμερικάνων (και ίσως και των Τούρκων) ,μάλλον για να ”φοβερίσει” τον ”Κάστρο της Μεσογείου” Πρόεδρο της Κύπρου Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και απεσύρθη όταν αυτός επιβίωσε μέχρι το 1967, με απειλή Ελληνοτουρκικού πολέμου ,που τότε τον απέφυγε η ”φρέσκια” στρατιωτική κυβέρνησή μας -και ευτυχώς γιατί από τότε μπορούσε να είχε καταληφθεί η Κύπρος ,΄,η και κανένα από τα ανοχύρωτα τότε νησιά του Αιγαίου.

  2. Και πάλι συμφωνώ 100% με το άρθρο σας, κ. Σαββίδη. Το τι σκοπεύει να κάμει ο Μητσοτάκης, το έχω γράψει κι εγώ και άλλοι πολλάκις, ώστε κανέναν δεν παραξενεύει πια, εκτός κι αν εθελοτυφλεί.

    Η πληροφορία που σάς έδωσε ο στρατηγός και φίλος σας είναι, δυστυχώς, σωστή. Η εμμονή των Τούρκων για αποστρατικοποίηση των νησιών, δείχνει καθαρά τους στόχους των. Θα σήμανε συναγερμό για οιονδήποτε πατριώτη ηγέτη. Όχι όμως κάποιον που βάζει τον εαυτό του, το κόμμα του και την καρέκλα υπεράνω όλων και γίνεται τσιράκι το κακόβουλων “φίλων του”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα