Με το πιστόλι στον κρόταφο δεν γίνεται διάλογος

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ηβασική επιδίωξη της Άγκυρας εδώ και πολλά χρόνια είναι μία. Να καταφέρει να δημιουργήσει συνθήκες διαπραγμάτευσης εφ’ όλης της ύλης με την Αθήνα, με το πιστόλι στον κρόταφό μας. Το γνωστό αυτό τουρκικό σχέδιο ξεδιπλώθηκε για μια ακόμη φορά χθες τόσο με τις βραδυνές δηλώσεις του Ταγιπ Ερντογάν, όσο και από τον τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αφού επανέλαβε το γνωστό πλαίσιο των τουρκικών διεκδικήσεων, μίλησε για διάλογο με την Ελλάδα, χωρίς εξαιρέσεις.

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια πολλά. Εχει θωρακιστεί διπλωματικά και αμυντικά, έχει ενισχύσει την αποτρεπτική της ισχύ σε βαθμό που εκνευρίζει την Τουρκία, ενώ έχει πετύχει να αναβαθμίσει το αποτύπωμά της μέσα από σχήματα και συμμαχίες που έχουν και αμυντική διάσταση, όπως αυτή με τη Γαλλία. Εχει επίσης καταφέρει να μην επηρεάζεται από αλλαγές κυβερνήσεων σε κρίσιμες χώρες για την γεωπολιτική αρχιτεκτονική της Αν.Μεσογείου, όπως το Ισραήλ, όπου η εκλογή Νετανιάχου συνεπάγεται καλά νέα για εμάς.

Το δομικό και διαχρονικό πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής κατά την τελευταία 20ετία, δηλαδή από το Ελσίνκι και μετά, παραμένει. Δεν είναι η Αθήνα που θέτει τα διλήμματα, δηλαδή που έχει την πρωτοβουλια των κινήσεων, αλλά η Τουρκία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το περιστατικό στη Σάμο. Οι ενέργειες της τουρκικής ακταιωρού ήταν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, παραβίασε δηλαδή την ελληνική κυριαρχία. Επομένως, ένας άξονας της τουρκικής πολιτικής είναι να αμφισβητεί συνεχώς κυριαρχία και κυριαρχικά μας δικαιώματα (υφιστάμενα ή εν δυνάμει), επιβεβαιώνοντας με κάθε τρόπο, το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας.

Ταυτόχρονα επιχειρεί να εγκλωβίσει την Αθήνα σε μια παγίδα: Αν υπάρξει αντίδραση, τότε η Τουρκία θα την εκμεταλλευτεί για να δημιουργήσει μια ελεγχόμενη και διαχειρίσιμη κρίση, αν δεν υπάρξει, τότε η Τουρκία θα θεωρήσει ότι η συνέχιση των περιστατικών δημιουργούν ντε φάκτο τετελεσμένα. Επιχειρεί όμως να διαρρήξει και το εσωτερικό μέτωπο. Το σκεπτικό της είναι ότι εάν πολλαπλασιαστούν περιστατικά όπως αυτό της Σάμου χωρίς αντίδραση, θα είναι αρκετοί εκείνοι που θα ζητήσουν το λόγο από την ελληνική κυβέρνηση γιατί δεν προχωρά σε πιο δυναμικές ενέργειες.

Ο δεύτερος άξονας  της τουρκικής πολιτικής είναι να επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του διεθνούς παράγοντα μέσα από τη συνεχή αναπαραγωγή του αφηγήματος της προκλητικής Ελλάδας, που παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες και καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, αρνούμενη ταυτόχρονα το διάλογο στον οποίο την καλεί η Αγκυρα. Εμφανιζόμενη ως το μέρος που απευθύνει πρόσκληση διαπραγμάτευσης, επιχειρεί να αποκρούσει τις ελληνικές κατηγορίες ότι είναι αδιάλλακτη. Εκείνο που δεν κατανοεί ο διεθνής παράγοντας είναι αφενός ότι οι όροι διαλόγου που θέτει η Αγυρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από την Αθήνα και αφετέρου ότι συμπεριφέρεται έτσι για το θεαθήναι.

Eίναι προφανές ότι υπό αυτές τις συνθήκες, και μέχρι τις τουρκικές εκλογές, το καλύτερο σενάριο θα ήταν να ανοίξει ένα κανάλι επικοινωνίας. Η επανεκκίνηση διερευνητικών συνομιλιών θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, ενώ προοπτικές επανέναρξης διαλόγου ούτε καν υφίστανται.

Έχει έρθει λοιπόν η ώρα η Αθήνα να αρχίσει να βάζει εκείνη τα δικά της διλήμματα στην Τουρκία, όπως και στη Δύση. Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι ότι η σημερινή κατάσταση είναι αδιέξοδη για τη Τουρκία. Και πρέπει να της γίνει κατανοητό ότι μπορεί να είναι μια ισχυρή δύναμη και να παίζει ρόλο διαμεσολαβητή στο Ουκρανικό, ωστόσο οι ισορροπίες στην Αν.Μεσόγειο έχουν αλλάξει. Κανείς σχεδόν στην περιοχή δεν έχει συμφέρον να δει την Τουρκία να επιβάλει την ατζέντα της. Εάν το καθεστώς Ερντογάν πιστεύει πως με τα ανοίγματα προς την Αίγυπτο και το Ισραήλ θα καταφέρει να απομονώσει την Ελλάδα από τις περιφερειακές συμμαχίες στην Αν.Μεσόγειο, κάνει λάθος. Εάν πάλι επιδιώκει μια κανονικότητα, πρέπει να του γίνει σαφές ότι αυτή περνά μέσα από τη διευθέτηση των ζητημάτων με την Ελλάδα. Όχι όμως κατόπιν πολεμικής αναμέτρησης.

Και η Αθήνα πρέπει να δείξει τα δόντια της σε δύο επίπεδα, αφενός στο ευρωπαικό, όπου το μεταναστευτικό και η τελωνειακή ένωση ενδιαφέρουν τον Ερντογάν, αφετέρου στο ευρύτερα γεωπολιτικό, όπου οι σχέσεις της Τουρκίας με ΗΠΑ, Ισραήλ και Αίγυπτο, περνούν και μέσω Ελλάδος. Εάν η Τουρκία δεν συνειδητοποιήσει εγκαίρως τα παραπάνω, μπορεί να πάθει ό,τι και παλαιότερα, δηλαδή να αυτο-περιθωριοποιηθεί.

Στο εσωτερικό δε, μέτωπο, τουλάχιστον τα τρία κόμματα, που έχουν κυβερνήσει τα τελευταία χρόνια και διατηρούν μεγαλύτερες πιθανότητες να βρουν κοινούς παρονομαστές, πρέπει οπωσδήποτε να συννενοηθούν πριν τις εκλογές, στην υιοθέτηση μίας εθνικής στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία και στην κλιμακωτή επέκταση των χωρικών υδάτων όχι αποσπασματικά αλλά ως μέρος μιας ολοκληρωμένης πολιτικής.

*O Κωνσταντίνος Φίλης είναι Εκτελεστικός Διευθυντής ΙΔΙΣ & αναλυτής διεθνών θεμάτων του AΝΤ1 

liberal.gr

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πρόκειται για άλλο ένα άρθρο-ανακεφαλαίωση.

  Σίγουρα με το πιστόλι στον κρόταφο δεν διαπραγματεύεσαι, αλλά μήπως μπορείς να διαπραγματευτείς και χωρίς αυτό το πιστόλι θα έπρεπε να διαπραγματευτούμε;

  Δεν δείχνεις δόντια στον αντίπαλο όταν στις ευθείες απειλές του πετάς την μπάλα στην εξέδρα. Ούτε ωστόσο είναι σκόπιμο κάτι τέτοιο.

  Ελλείψη δικών μας εθνικών συμφερόντων το μόνο το οποίο μας μένει είναι να προετοιμαζόμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα για την στιγμή την οποία όλοι απευχόμαστε.

  Μόνο με εθνικά συμφέροντα, διακριτά από τις κοινοτοπίες του… διεθνούς δικαίου και των (δήθεν) κοινών ευρωπαϊκών αξιών, είσαι σε θέση να αναπτύξεις εθνική υψηλή στρατηγική και τέτοια εθνικά συμφέροντα προϋποθέτουν μια αστική τάξη με άλλους στόχους, όχι μόνο την κρατικοδίαιτη μετατροπή του ευρωπαϊκού χρήματος σε κατά κεφαλήν εισόδημα.

 2. Αυτή είναι η κατάσταση και σε Ελλάδα και σε Τουρκία -όπως την παρουσιάζει ο έγκριτος αναλυτής κ. Κ.Φίλης (γιατί μας μας προέβαλε και μια φωτογραφία του κ.Ερντογάν στα νιάτα του ;;;) αλλά σφάλλει στον επίλογό του ότι επιβάλλεται ”να βρουν κοινούς παρονομαστές” προεκλογικώς για την αντιμετώπιση της Τουρκίας η κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό τον κ.Μητσοτάκη , το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του κ.Ανδρουλάκη -που ”πήρε κατάκαρδα την τηλεφωνική παρακολούθησή του (χωρίς να θέλει μάθει την αιτία)” και ο ΤσιπροΣύριζα ,που προετοιμάζεται με ερώτηση προς τον πρωθυπουργό να αμφισβητήσει το κύρος των προσεχών εκλογών-που θα χάσει-και να επαναλάβει και αυτός όπως ο ”Γέρος της Δημοκρατίας το 1961 ‘εκλογές βίας και νοθείας”.
  ΚΑΙ ας μη ξεχνάμε ότι , οι κυβερνήσαντες με το όλον Σημιτικό ΠΑΣΟΚ βαρύνονται με τα Ίμια την Μαδρίτη και το Ελσίνκι και ΤσιπροΣύριζα με τους ΑνΕλ για τις Πρέσπες και θέλουν ”να τα βρούμε” με την Τουρκία του βουλιμικού κ.Ερντογάν.
  Ελπίδα μας να να ξαναεκλεγεί αυτοδύναμη η Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς εκλογές για να συνεχιστεί η σ6υνέχεια και σταθερότητα στο εσωτερικό και το εξωτερικό με τους δυνατούς στρατιωτικώς φίλους μας Αμερικανούς και Γάλλους και πολιτικώς με την Ε.Ε.

 3. Οι σχέσεις της Τουρκίας με ΗΠΑ, Ισραήλ και Αίγυπτο δεν είναι σίγουρο ότι περνούν μέσω Ελλάδας. Μάλλον επιθυμία είναι και όχι η πραγματικότητα.
  Η Τουρκία τα βρήκε με το Ισραήλ και πάει να τα βρει με την Αίγυπτο στη Λιβύη για τους αγωγούς.
  Όσο για τις ΗΠΑ αν φύγει ο Μενέντεζ τα νέα θα είναι πολύ άσχημα.
  Καλές οι συμμαχίες αλλά αν δεν δείχνει την ισχύ της θα υποχωρεί συνεχώς και οι σύμμαχοι θέλουν πάντα τους ισχυρούς φίλους και όχι τους αδύνατους.

 4. Σαμαράς: Η Τουρκία χρειάζεται άλλη αντιμετώπιση – Δεν έχει νόημα πια ο διάλογος

  Επίσης, καλό θα ήταν να σταματήσουν να γελοιοποιούνται περαιτέρω, επαναλαμβάνοντας σαν παπαγάλοι: “Διατηρούμε το δικαίωμα τής επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ. και θα το ασκήσουμε όταν το κρίνουμε σκόπιμο” Δένδιας, Γεραπετρίτης, Μητσοτάκης κλπ). Καλό θα ήταν να μπορούσαν να καταλάβουν πού τελειώνει η σοβαρότητα και αρχίζει η γελοιοποίηση. Αφού δεν το κάνουν πράξη, ας αφήσουν τις σχετικές δηλώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα