Με τον Πρέσβη της Τουρκίας συναντήθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη- Ντόρα Μπακογιάννη: Μην περιμένετε δέσμευση της Τουρκίας ότι τα F-16 δεν θα πετάνε πάνω από τα ελληνικά νησιά

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Κατά την συνάντηση η Ντόρα Μπακογιάννη συνεχάρη τον ξένο αξιωματούχο για την επικύρωση από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Με τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Çağatay Erciyes, σε εθιμοτυπικό πλαίσιο, είχε συνάντηση σήμερα η Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Ντόρα Μπακογιάννη.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, σύμφωνα με κοινοβουλευτική ενημέρωση, συνεχάρη τον ξένο αξιωματούχο για την επικύρωση από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, υπογράμμισε την βελτιωμένη εικόνα του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, που εσχάτως επιβεβαιώθηκε εκατέρωθεν σε ανώτατο επίπεδο και εξακολουθεί να διατηρείται, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την γειτονική χώρα.

ντορα μπακογιαννη, τουρκος πρεσβης

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Επιτροπής διεμήνυσε πως η ελληνική πλευρά διάκειται ευμενώς στην αξιοποίηση του θετικού κλίματος, εκ μέρους της Τουρκίας, προς ενίσχυση του εν δυνάμει ευρωπαϊκού της βηματισμού. Σχετικά με την φλέγουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε την έμφαση που δίνει η Ελλάδα στην ανάγκη αποτροπής επέκτασης των συγκρούσεων, καθώς και την αντιμετώπιση των δραματικών συνεπειών της ανθρωπιστικής κρίσης.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει πως πιθανή διάδοση της κρίσης θα επηρεάσει αναπόφευκτα τις μεταναστευτικές ροές προς γειτονικές χώρες, γεγονός που ήδη από καιρού καλεί επιτακτικά σε στενή συνεργασία προς εξεύρεση λύσεων.

Ντόρα Μπακογιάννη: Μην περιμένετε δέσμευση της Τουρκίας ότι τα F-16 δεν θα πετάνε πάνω απο τα ελληνικά νησιά

Η προειδοποίηση της Ντόρα Μπακογιάννη για τα F16 που θα δώσουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία

Η Αθήνα ας μην περιμένει ρητή δέσμευση της Άγκυρας προς το Κογκρέσο ότι τα πλήρως οπλισμένα F-16 που αγοράζει δεν θα πετάνε απροειδοποίητα πάνω απο ελληνικά νησιά!

Την προειδοποίηση αυτή κάνει η Ντόρα Μπακογιάννη και προσθέτει ότι το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι μια γενική/τυπική δέσμευση της Τουρκίας – όπως άλλωστε προβλέπεται για κάθε αγοράστρια χώρα – ότι τα οπλικά συστήματα που αγοράζει απο τις ΗΠΑ δεν θα στραφούν κατά συμμαχικών χωρών ή φίλιων προς τις ΗΠΑ δυνάμεων όπως πχ είναι οι Κούρδοι της Συριας και του Β. Ιράκ.

Η Ντόρα Μπακογιάννη βγήκε το πρωί στο ραδιόφωνο και τον Παύλο Τσίμα για να εξωραΐσει την κατάσταση και να υποστηρίξει πόσο «συμφέρουσα» και «επιτυχημένη» είναι η συμφωνία που πέτυχε ο αδελφος της.

Ωστόσο ως «γάτα» της πολιτικής απέφυγε κάθε αναφορά στο τελικό ύψος της προμήθειας των F-35 που θα αγγίξει τα 40 δις , όπως και στην «εντελως δωρεάν» – οπως είπε ο Κυριάκος Μητοστάκης – παροχή των δυο φρεγατών.

Η Ντόρα Μπακογιάννη γνωρίζει καλά ως μέλος της επιτροπής εξοπλισμών της Βουλής ότι το Αμερικανικό Ναυτικό τις αξιολόγησε ως άχρηστες και γι αυτό τις απέσυρε ενώ πιθανή αποδοχή της… δωρεάς απο την κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κοστίσει περί τα 100 εκατομμύρια στο Ελληνικό Δημόσιο για να γίνουν αξιόπλοες με διάρκεια ζωής περίπου μιας πενταετίας.

Η Ντόρα αφού δεν έβγαλε τσιμουδιά για τις φρεγάτες έσπευσε να εκφράσει την ευχαρίστηση της για την δωρεάν των μεταγωγικών C-130 λόγω του ότι τα έχει ανάγκη η ελληνική Αεροπορία…

Μπακογιάννη: Το υλικό που μας στέλνουν οι ΗΠΑ δεν είναι αυτό που τους περισσεύει, είναι αυτό που χρειαζόμαστε

«Αυτή η παράταξη συζητούσε πάντα το ίδιο θέμα. Από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη για το αν η ΝΔ κάνει στροφή προς το κέντρο με τη μεταγραφή της Εύης Χριστοφιλοπούλου.

Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε πως ούτε τα F-35, ούτε το υπόλοιπο υλικό που θα πάρει η χώρα μας από τις ΗΠΑ είναι άχρηστα. «Το υλικό που μας στέλνουν οι Αμερικανοί δεν είναι αυτό που τους περίσσευε, είναι αυτά που χρειαζόμαστε» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μπακογιάννη τονίζοντας ότι «στα θέματα τη άμυνας και εξωτερικής πολιτικής δε δείχνουμε αυτήν την μικροκομματική μιζέρια».

Σχετικά με τον αν οι ΗΠΑ έθεσαν κάποιους όρους στην Τουρκία για την πώληση των F-16, η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε ότι οι Αμερικανοί θα έχουν κάνει συζητήσεις με την Τουρκία. «Έχουν πει τις θέσεις τους. Δε πιστεύω ότι θα βγει στη δημοσιότητα άσπρο, μαύρο. Δε θέλουν τα ταπεινώσουν την Τουρκία. Θα δώσουν το μήνυμα στην Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες.

«Σήμερα η χώρα μας είναι η αξιόπιστη σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Το πακέτο αυτό δείχνει ότι υπάρχει στρατηγική συμμαχία με την Ελλάδα, όπως αναφέρουν και όλα τα τουρκικά μέσα, και αυτό επειδή εμείς δεν αμφιταλαντευτήκαμε» είπε η κυρία Μπακογιάννη σε αντίθεση με τον Ταγίπ Ερντογάν που του πήρε ενάμιση χρόνο για την τελική συμφωνία. Ωστόσο, «τελικά τα F-16 τα πήρε με δύο προβλήματα» διευκρίνισε η κυρία Μπακογιάννη, «αρχικά με όποιος όρους του θέσουν και δεύτερον αυτοί που του τα δίνουν δεν δείχνουν εμπιστοσύνη στο ρόλο της Τουρκίας. Επιθυμούν μια δυτική, ευρωπαϊκή Τουρκία, όπως και εμείς και μένει να το αποδείξει».

Καταλήψεις και ιδιωτικά πανεπιστήμια

Όσον αφορά στις καταλήψεις στα πανεπιστήμια και τις χθεσινές αποφάσεις των πρυτάνεων η κυρία Μπακογιάννη χαρακτήρισε τη χθεσινή εξέλιξη την «καλύτερη δυνατή». «Από εκεί και πέρα οι πρυτάνεις έχουν μια ευθύνη βάση του νόμου. Αν έχουν παράνομες ενέργειες να καλέσουν την αστυνομία. Ή αυτονομία των πανεπιστημίων θα έχουμε, οι πρυτάνεις θα έχουν την ευθύνη» είπε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Μπακογιάννη παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πράγματα που δεν λειτούργησαν τελικά στα πανεπιστήμια ωστόσο ανέφερε ότι «η συνεργασία ανάμεσα στους υπευθύνους, πρέπει να υπάρχει έτσι ώστε να υπάρχει τάξη στο πανεπιστήμιο. Αυτή τη στιγμή γίνεται επαναστατική γυμναστική στα πανεπιστήμια εις βάρος των παιδιών».
Ερωτηθείς για τα ιδιωτικά μη κρατικά πανεπιστήμια αν θα υπάρξει συναίνεση με τα άλλα κόμματα η κυρία Μπακογιάννη είπε «θα προσπαθήσουμε».

«Οι όροι για τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι οι πιο αυστηρότεροι όροι στην Ευρώπη. Μπαίνει μια τάξη, δεν μπορεί να είμαστε η τελευταία χώρα στον κόσμο που δεν έχει πανεπιστήμια, μη κρατικά» τόνισε.

Αγροτικές κινητοποιήσεις

Όσον αφορά στις αγροτικές κινητοποιήσεις ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν άργησε να πάρει αποφάσεις. «Έδωσε ό,τι μπόρεσε να δώσει γιατί το πλήγμα ήταν τεράστιο και για τον κρατικό προϋπολογισμό και για την ευρωπαϊκή συμμετοχή. Δώσαμε την αναστολή για το ρεύμα» είπε.

«Το προσωπικό συμπέρασμά μου είναι ότι η ΕΕ πρέπει να ξαναδεί το θέμα της διατροφικής αλυσίδας. Ο πρωτογενής τομέας σε όλη την Ευρώπη απειλείται, οι άνθρωποι δεν τα βγάζουν πέρα, πρέπει αυτό να ξαναμπεί στο τραπέζι. Είναι ένα θέμα που εάν συμφωνούμε όλοι, ότι τα θέμα διατροφής είναι στην προτεραιότητα της ΕΕ θα πρέπει να δούμε τα θέμα του πρωτογενούς τομέα» πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έκοψε έργα για να στηρίξει τους πληγέντες στη Θεσσαλία.

Για πιθανή στροφή της ΝΔ προς το κέντρο

Τέλος για τη μεταγραφή της Εύη Χριστοφιλοπούλου στη ΝΔ η κυρία Μπακογιάννη την χαρακτήρισε ως ένα «λαμπρό στέλεχος». «Έχει προσφέρει, έχει συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είμαι ευτυχής που ήρθε στη ΝΔ» είπε.

Για το αν τελικά η ΝΔ κάνει στροφή προς το κέντρο όπως πολλοί την κατηγορούν η κυρία Μπακογιάννη επισήμανε ότι «αυτή η παράταξη συζητούσε πάντα το ίδιο θέμα. Από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Όταν κάνεις ανοίγματα και συμβαδίζεις με την κοινωνία ένα κομμάτι του κόμματος δεν συμφωνεί»

https://www.ieidiseis.gr/politiki/232918/bakogianni-to-yliko-pou-mas-stelnoun-oi-ipa-den-einai-afto-pou-tous-perisseyei-einai-afto-pou-xreiazomaste

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Άραγε η προσχωρήσασα κυρία Χριστοφλοπούλου-δεν είναι η πρώτη από το ΠΑΣΟΚ (και τι να περιμένουν από ό,τι έμεινε) – έκανε αίτηση για να γραφεί μέλος της Νέας Δημοκρατίας;;.
    Αν ναι ας την καλωσορίσουμε και ας την ψηφίσουν ως ευρωβουλευτή οι ”κεντρώοι” φίλοι της από το ΠΑΣΟΚ , όπως γινόταν με όσους προσχωρούσαν-που δεν ήταν λίγοι- από το 1978.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
28,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα