Με τη μερική οριοθέτηση η Αθήνα έβαλε την Κύπρο στο “μπαούλο”

8/8/20 | 2 | 0 | 519 εμφανίσεις

 

Δεν θα μπορούσε να αντιδράσει διαφορετικά η κατοχική Τουρκία στη συμφωνία Ελλάδος -Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ. Με τη γνωστή της θρασύτητα, η Άγκυρα αντέδρασε έντονα και εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Ελλάδος. Έδειξε ενοχλημένη και έτοιμη να αντιδράσει χωρίς όρια!

Η Τουρκία αντέδρασε σε μια συμφωνία δυο χωρών, που αναμφισβήτητα έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα ενώ η ίδια με τη Λιβύη (με την οποία υπέγραψε προδήλως παράνομο μνημόνιο) δεν έχει. Αλλά αυτή είναι η Τουρκία, με αυτό τον τρόπο αντιδρά και συμπεριφέρεται, με βάση το τουρκικό, ή μάλλον οθωμανικό “δίκαιο”, που είναι καταπάτηση όλων των άλλων δικαίων. Η  συνέχεια θα δείξει μέχρι που μπορεί να φθάσει, η Άγκυρα, που στις πλείστες περιπτώσεις είναι προβλέψιμη.

Σε ό,τι αφορά την τμηματική συμφωνία Ελλάδος και Αιγύπτου, είναι σαφές πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σφαιρικά, όχι απομονωμένα, χωρίς τους πανηγυρικούς τόνους που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση και στους οποίους “χόρεψε” η πλειοψηφία των ΜΜΕ. Η Αθήνα επιδίωξε τη συμφωνία σε μια προσπάθεια να ακυρώσει το τουρκολιβυκό παράνομο μνημόνιο. Η συμφωνία, όπως έχει αναφερθεί, διεμβολίζει το εν λόγω μνημόνιο και η Ελλάδα αποκτά ένα “ηθικό πλεονέκτημα”, αφού ενεργεί μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Μονόπλευρος συμβιβασμός

Την ίδια ώρα θα πρέπει να αναφερθεί πως με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, ξεκαθαρίζει πλήρως ότι η παράνομη οριοθετική γραμμή του τουρκολιβυκού μνημονίου, βρίσκεται πλήρως και νομίμως εντός της οριοθετημένης πλέον ΑΟΖ της Ελλάδος. Η τελευταία, θα πρέπει φυσικά να σηκώσει, όπως και προηγουμένως, το βάρος της αντιμετώπισης τουρκικών κινήσεων στην περιοχή, με όλα τα μέσα που διαθέτει.

Η Τουρκία ανά πάσα στιγμή μπορεί να στείλει (και θα το πράξει) ερευνητικά σκάφη, γεωτρύπανα, φρεγάτες ακόμη και ψαροκάϊκα. Η Ελλάδα ήθελε να υπογραφεί η συμφωνία, προτού αρχίσει ο νέος κύκλος των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία. Όλα αυτά αφορούν τη χρονική συγκυρία, που έχει επιλεγεί. Για να μπορέσει να πετύχει τα πιο πάνω, προχώρησε σε μερική οριοθέτηση, καθώς σε αυτό επέμεινε η Αίγυπτος που δεν ήθελε συνολική.

Ως αποτέλεσμα της “βιασύνης” της, η Αθήνα εγκατέλειψε νόμιμες αξιώσεις για κυριαρχικά δικαιώματά της. Ο συμβιβασμός, όπως έχει χαρακτηριστεί, είναι μονόπλευρος γιατί έδωσε μόνο η Ελλάδα. Ποιο είναι, λοιπόν, το κόστος; Με βάση το χάρτη, ο οποίος είδε το φως της δημοσιότητας, είναι σαφές πως δεν αναγνωρίζεται πλήρης επήρεια στην Κρήτη, δεν συμπεριλαμβάνεται ολόκληρη η Ρόδος και καθόλου το σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Έχει αναφερθεί πως υπάρχει σχετική αναφορά στη συμφωνία για να υπάρξει συνέχιση των συνομιλιών. Όταν όμως έχει γίνει αποδεκτή ήδη πως τα νησιά έχουν μειωμένη επήρεια, δημιουργείται ένα σοβαρό προηγούμενο. Δημιουργείται και ένα κενό μεταξύ Ρόδου και Κύπρου, το οποίο ως γνωστό θέλει ετσιθελικά να συμπληρώσει η κατοχική Τουρκία.

Που θα “ξεσπάσει” η Τουρκία

για την συνέχεια https://slpress.gr/ethnika/me-ti-meriki-oriothetisi-i-athina-evale-tin-kypro-sto-quot-mpaoylo-quot/

Category: Προτεινόμενα άρθρα

( 2 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Επισκέπτης says:

  Έχει απόλυτο δίκιο. Αυτά συμβαίνουν, όταν κανείς υπογράφει υπό πίεση. Κανείς δεν θα μάς εξηγήσει, γιατί το 2004 η Αθήνα κώφευσε στην πρόσκληση τού αειμνήστου Τάσσου Παπαδοπούλου, να ανακηρύξομε κι εμείς ΑΟΖ κι εν συνεχεία να οριοθετήσομε με Κύπρο.

  Η οριοθέτηση με την Αίγυπτο, όπως και με την Ιταλία, θα γίνονταν ούτως ή άλλως, αν είχαμε κινηθεί εγκαίρως, χωρίς να χρειασθεί να δώσομε από τα δικαιώματά μας. Ας όψονται οι αίτιοι.

 2. 2
  maria Kouzaraki says:

  ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ.. ΑΥΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΑ, ΕΞΑΛΛΟΥ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ!!ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ….ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ…

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  του Παντελή Σαββίδη Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα βρίσκεται από το Σάββατο το βράδυ στην Ελλάδα. Το γεγονός προκαλεί εντύπωση γιατί δεν διαφαίνεται κάποιος, ιδιαιτέρως, σοβαρός λόγος ο κ. Πομπέο να βρεθεί για άλλη μια φορά στην ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας