Η ΔΗΘΕΝ ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΕΡΝΤΟΓΑΝ, Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΤΣΕΛΙΚ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ (ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ) ΝΑ ΞΕΠΛΥΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ…..

Εν μέσω του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας μάθαμε για το γεύμα Μητσοτάκη-Ερντογάν, το οποίο θα λάβει χώρα αύριο Κυριακή 13 Μαρτίου σε κάποια από τις προεδρικές κατοικίες στην Κωνσταντινούπολη με θέα τον Βόσπορο. 

Πρόκειται για την 3η συνάντηση των 2 ανδρών, η οποία χαρακτηρίζεται από κύκλους του Μαξίμου ως «ανεπίσημη», χαρακτηρισμός ιδιαίτερα ατυχής (τουλάχιστον…..), όταν μιλάμε για συναντήσεις τέτοιου επιπέδου και ιδιαίτερα όταν μιλάμε για συναντήσεις αξιωματούχων Ελλάδας – Τουρκίας.

Εάν θέλαμε να δώσουμε ένα παράδειγμα ανεπίσημης συνάντησης (σύμφωνα με την οπτική της Ελληνικής Κυβέρνησης….) θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την ανεπίσημη (και μυστική) συνάντηση Σουρανή – Καλίν (Ιούλιος 2020) για την οποία μάθαμε από την τουρκική πλευρά και ακόμα δεν έχουμε μάθει τι ακριβώς ειπώθηκε και τι συμφωνήθηκε.

Επίσης, κατά γενική ομολογία, μια ανεπίσημη συνάντηση δεν έχει ατζέντα, εδώ όμως έχουμε λάβει γνώση και της ατζέντας με πρωτοβουλία του εκπροσώπου του AKP και στενού συνεργάτη του Ερντογάν Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της συνάντησης είπε:  

«Φυσικά ο φάκελος της Ελλάδας είναι πολύ ευρύς. Ένας μεγάλος φάκελος. Υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία διαφωνούμε στην Ελλάδα, από τις εργασίες της Τουρκίας  για το φυσικό αέριο μέχρι το Αιγαίο και την Μεσόγειο. Το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα θέματα τα οποία μπορούν να επιλυθούν μεταξύ των δύο χωρών , βλέπουμε ότι εισέρχεται σε λάθος προσεγγίσεις, προσπαθώντας να τα μετατρέψει σε προβλήματα Τουρκίας-Ε.Ε. Η Ελλάδα πρέπει να αντιληφθεί ότι είμαστε γείτονες και μόνο εμείς μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Η ευαισθησία της Τουρκίας για την Γαλάζια πατρίδα είναι μία ευαισθησία η οποία δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Υπό κανένα τρόπο δεν μπορεί να ασκείται κριτική στην Τουρκία για την ευαισθησία της στο θέμα της Γαλάζιας Πατρίδας. Υπάρχει ένας ευρύς φάκελος από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι τον οπλισμό των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών από την Ελλάδα, αυτά φυσικά και θα συζητηθούν. Ταυτόχρονα η Ελλάδα φέρεται απάνθρωπα στους πρόσφυγες τρυπά τις βάρκες τους, ξεγυμνώνει εντελώς τους ανθρώπους, τους βασανίζει και τους εγκαταλείπει στο θάνατο. Φυσικά και υπάρχει και το θέμα της τουρκικής δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου, ενώ ακόμα συνεχίζεται η αρνητική καμπάνια που διεξάγει η Ελλάδα σχετικά με το άνοιγμα των Βαρωσίων. Η τουρκική δημοκρατία Βόρειας Κύπρου είναι κυρίαρχο κράτος και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό.»

Αναζητώντας λοιπόν τους λόγους αυτής της ανεπίσημης συνάντησης, ομολογούμε ότι αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί πρέπει σώνει και καλά να συναντηθεί τώρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο, όταν: 

  Η Τουρκία τον Νοέμβριο 2019, προέβη στην υπογραφή παράνομου Τουρκο-Λιβυκού μνημονίου για τον καθορισμό περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, ενός μνημονίου που καταπατά βάναυσα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.  

– Η Τουρκία κατεύθυνε και υποστήριξε τον Μάρτιο του 2020 συγκροτημένες ορδές προσφύγων-μεταναστών να καταλύσουν τα σύνορα στον Έβρο και στην ουσία να ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ στη χώρα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει άραγε τη δράση των Τούρκων αστυνομικών που εκτόξευαν εκατοντάδες δακρυγόνα, καθώς επίσης και την εικόνα Τουρκικού θωρακισμένου οχήματος το οποίο προσπαθούσε να σπάσει στον φράχτη με συρματόσχοινο. Σε αυτή την απόπειρα ΕΙΣΒΟΛΗΣ πρωτεύοντα ρόλο έπαιξαν πρωτοκλασάτοι Υπουργοί της Κυβέρνησης Ερντογάν, όπως ο θρασύς Υπουργός Εσωτερικών Soylu που με μηνύματα σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης πρωτοστατούσε στην διάδοση FAKE NEWS. Άλλωστε και ο ίδιος ο Ερντογάν σε δημόσιες τοποθετήσεις του αναρωτιόταν γιατί η Ελλάδα δεν ανοίγει τα σύνορά της για να εισέλθουν οι κατευθυνόμενες ορδές του.

  

  Η Τουρκία προκήρυξε το 2020 διαγωνισμό για έρευνες βυθοτεμαχίων Νοτίως Ρόδου-Καρπάθου, ακόμα και Ανατολικά της Κρήτης. 

 

– Η Τουρκία δια του Προέδρου της πρόσφατα ανακοίνωσε νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο . 

  Η Τουρκία τον Ιούλιο μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τέμενος (Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi). Ποιος δεν θυμάται την μουσουλμανική προσευχή της 24 Ιουλίου 2020 παρουσία του Τούρκου Προέδρου και την εικόνα του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (DIYANET) Aλί Ερμπάς να κρατά οθωμανικό σπαθί εντός της Αγίας Σοφίας ; 

 

– Η Τουρκία τον Φεβρουάριο του 2022, βεβήλωσε την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελάς επιτρέποντας ντίσκο πάρτι.

 

– Η Τουρκία το 2020 με 8 παράνομες τουρκικές NAVTEX για διεξαγωγή ερευνών από πλοίο ORUC REIS, το οποίο συνοδευόμενο από στολίσκο πολεμικών πλοίων «σάρωσε» μεγάλες περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το χρονικό διάστημα 10 Αυγούστου έως 23 Νοεμβρίου 2020. 

 

  Τουρκικά εναέρια μέσα το χρονικό διάστημα 1/1/2019-28/2/2022 πραγματοποίησαν 578 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

– Τουρκικά εναέρια μέσα το χρονικό διάστημα 1/1/2019-28/2/2022 παραβίασαν 12.649 φορές τον Εθνικό Εναέριο Χώρο. Μόνο εντός του 2022 έχουν καταγραφεί 825 παραβιάσεις ΕΕΧ, εκ των οποίων οι 483 έγιναν από τουρκικά UAV.

– Τουρκικά θαλάσσια μέσα παραβίασαν το χρονικό διάστημα 1/1/2019-28/2/2022 παραβίασαν 7.637 φορές τα Ελληνικά Χωρικά  Ύδατα. 

Σε όλα τα παραπάνω ας προσθέσουμε και τις συνεχείς λεκτικές προσβολές και απειλές κατά της Ελλάδας από Τούρκους Υπουργούς και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων για δήθεν παράνομες πρακτικές της Ελλάδας κατά των προσφύγων – μεταναστών στο Αιγαίο και στον Έβρο (χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιστολή – καταγγελία της Τουρκίας στον ΟΗΕ εναντίον της Ελλάδας την 17 Φεβρουαρίου 2022 Α/76/705), λες και έρχονται από το διάστημα και όχι από τα τουρκικά παράλια με την ανοχή και υποστήριξη κυκλωμάτων διακίνησης που κάνουν στην κυριολεξία πάρτι στην Τουρκία…. 

Τα παραπάνω ΓΕΓΟΝΟΤΑ αφενός δεν αφήνουν περιθώριο για χαλαρές «ανεπίσημες» συναντήσεις και γεύματα όπως ισχυρίζονται κύκλοι του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και αφετέρου καταρρίπτουν εν τη γενέσει τους νεολογισμούς όπως ΘΕΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ, εκτός εάν στην Κυβέρνηση νομίζουν ότι έχουμε υποστεί ΛΟΒΟΤΟΜΗ ή έχουμε ΠΟΛΥ ΒΡΑΧΕΙΑ ΜΝΗΜΗ…. 

https://www.militaire.gr/mitsotakis-erdogan-2/