Με διάσπαση και σύρραξη απειλείται η Βοσνία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Για υπαρκτή προοπτική διάλυσης της Βοσνίας και νέου πολέμου κάνει λόγο ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κρίστιαν Σμιτ, σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, που αποκαλύπτει η εφημερίδα The Guardian.

me-diaspasi-kai-syrraxi-apeileitai-i-vosnia-561569125

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Για υπαρκτή προοπτική διάλυσης της Βοσνίας και νέου πολέμου κάνει λόγο ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κρίστιαν Σμιτ, σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, που αποκαλύπτει η εφημερίδα The Guardian. O Σμιτ υποστηρίζει ότι εάν οι Σέρβοι αυτονομιστές πραγματοποιήσουν την απειλή τους για επανασύσταση του στρατού τους, με την αποχώρηση των σερβικών τμημάτων από τον εθνικό στρατό της Βοσνίας, η ανάγκη για αποστολή επιπλέον κυανόκρανων για την αποφυγή ένοπλης σύρραξης θα καταστεί επιβεβλημένη.

Προειδοποίηση του ύπατου εκπρο- σώπου του ΟΗΕ, ο οποίος υπογράμμισε τις ευθύνες της σερβοβοσνιακής ηγεσίας.

Η ειρηνευτική αποστολή στη Βοσνία τελεί υπό την αιγίδα της ευρωπαϊκής στρατιωτικής αποστολής Eufor, δυναμικότητας 700 ανδρών. Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να διατηρεί περιορισμένη στρατιωτική παρουσία στο Σεράγεβο. Η συμφωνία για την παρουσία των ειρηνευτικών δυνάμεων στη Βοσνία αναμένεται να ανανεωθεί αυτή την εβδομάδα, αλλά η Ρωσία έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο στην απόφαση του ΟΗΕ, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει την ήδη περιορισμένη εξουσία του ύπατου αντιπροσώπου του ΟΗΕ, Σμιτ, ως αρχή επίβλεψης των συμφωνιών του 1995 στο Ντέιτον. Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι συμφώνησαν να αφαιρεθεί κάθε μνεία του Σμιτ από την ανακοίνωση ανάληψης των καθηκόντων του. «Παρότι η θέση του δεν απειλείται νομικά με την απάλειψη του ονόματός του από το κείμενο, η πολιτική νομιμοποίηση του Σμιτ δέχθηκε σοβαρό πλήγμα από την απαίτηση των Ρώσων», λέει ο Γερμανός αναλυτής Κουρτ Μπασουένερ. Στην έκθεσή του ο Σμιτ προειδοποιεί ότι η Βοσνία «αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη υπαρξιακή κρίση στη μεταπολεμική της περίοδο».

Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης, Μίλοραντ Ντόντικ, απειλεί να αποσυρθεί από κάθε κρατικό φορέα, συμπεριλαμβανομένου και του εθνικού στρατού, με στόχο τη δημιουργία αμιγώς σερβικής στρατιωτικής δύναμης. Στις 14 Οκτωβρίου ο Ντόντικ είχε πει ότι θα υποχρέωνε τον βοσνιακό στρατό να αποσυρθεί, περικυκλώνοντας τους στρατώνες. Εάν η Δύση επέλεγε να αναμειχθεί, είχε πει, οι Σερβοβόσνιοι «διαθέτουν φίλους» που θα τους στήριζαν, αναφερόμενος εμμέσως στη Ρωσία.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα