ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ EAST MED

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Ο μόνος που είχε καταλάβει καλά τους Αμερικανούς γιατί τους γνώριζε απο μέσα και βαθιά, ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Οι Αμερικανοί δεν έχουν συμμάχους. Έχουν χώρες και λαούς που τους εκμεταλλεύονται (όπως η Ελλάδα διότι είναι άβουλη και αναποφάσιστη). Και άλλες που τις σέβονται (όπως η Τουρκία διότι είναι αποφασισμένη να μπει σε περιπέτειες όπως οι ίδιοι οι Αμερικανοί).
Τους Αμερικανούς εμπιστοσύνη δεν μπορείς να τους έχεις αλλά και χωρίς αυτούς δεν μπορείς να διαμορφώσεις ένα σύστημα ασφαλείας.
Όσοι βλέπουν Ανατολικά ας μην νομίζουν πως εκεί τα πράγματα είναι καλύτερα.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεφύγει απο τις αναγκαστικές δεσμεύσεις που ανέλαβε (δεν μιλάω για Συμμαχίες ούτε και για Ενώσεις).
Θα πρέπει να αναπτύξει αυτονομία δράσης, στο ελάχιστο, έστω, επίπεδο μέσα στα συστήματα που κινείται.
Αλλά αυτήν την στρατηγική δεν την έχει στο πρόγραμμά του κανένα κόμμα και δεν την σκέφτεται κανένας πολιτικός.
Μήπως να αποτελέσει προβληματισμό του ρηχού-βαθέως κράτους; Των θεσμών, δηλαδή, που απρόσωπα ενεργοποιούν αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης;
Διότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Πολύ δύσκολα.
Οι στήλες αυτές είχαν προβλέψει πως η επιλογή που θα κάνουν οι Αμερικανοί δεν είναι να εξωθήσουν εκτός Δύσης την Τουρκία. Θα την εντάξουν σε ένα περιφερειακό σύστημα που οικοδόμησαν ως αντιστάθμισμα απέναντί της (τριμερείς Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, ή τετραμερείς, ή πολυμερείς στην περιοχή).
Το ερώτημα είναι αν θα την εντάξουν με κυρίαρχο ρόλο ή με μια λογική εξισορρόπησης.
Αν την εντάξουν με κυρίαρχο ρόλο το παιχνίδι για Ελλάδα-Κύπρο χάθηκε.
Δεν είναι σίγουρο ότι θα της αναθέσουν κυρίαρχο περιφερειακό ρόλο. Η Τουρκία προσήλθε σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ με όρους αδυναμίας λόγω της νομισματικής κρίσης που διέρχεται και, κυρίως, λόγω της πτώσης της δημοτικότητας του Ερντογάν.
Το τι συμφώνησε στις ΗΠΑ ο Ιμπραχήμ Καλίν, ο οποίος βρέθηκε στην Ουάσιγκτον τις τελευταίες ημέρες, είναι άγνωστο.
Οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα να εξοπλισθεί (πέραν των φρεγατών το θέμα είναι τι εξοπλισμούς για τις φρεγάτες και τα Ραφάλ θα επιτρέψουν), για να μην αλλάξει η υπάρχουσα ισορροπία που δεν ευνοεί την ελληνική πλευρά.
Και η Ελλάδα παρέδωσε τα πάντα στις ΗΠΑ.
Υπάρχει στην Ελλάδα πολιτική πρόταση επιβίωσης;
Π.Σαββίδης
spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αφού έφτιαξαν οι ΗΠΑ με χρηματοδότηση της ΕΕ τον σταθμό LNG και τη βάση στην Αλεξανδρούπολη: απαίτησαν και πέτυχαν τη βίαια απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας, ακυρώνουν τον East med για να μην έχουν ανταγωνισμό, έβαλαν τον ΥΠΕΞ να πει ότι το Αιγαίο δεν θα γίνει Μεξικό και τα βρήκαν με τους Τούρκους στο “γκρίζο” Αιγαίο και στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
  Αν τώρα ξαφνικά εμφανιστεί ξανά ένας μικρός βιώσιμος East med μέσω Κύπρου και Τουρκίας μην παραξευτούμε ( σχέδιο Μπράιζα). Ο εναγκαλισμός της Τουρκίας με Ισραήλ και Αίγυπτο έχει προξενητή τις ΗΠΑ.
  Έτσι Ελλάδα και Κύπρος θα μείνουνε στον “άσσο” .
  Οι θαλασσινοί κοτσαμπάσηδες πανηγυρίζουν αφού νικούν κατά κράτος τους στεριανούς. Η Μεσόγειος ανήκει στα τάνκερς – LNG και οι αγωγοί παραμερίζονται. Το ίδιο θέλουν να κάνουν οι ΗΠΑ και στην Κύπρο με το 9.
  Άρα η Ελλάδα από χώρα παραγωγής ενέργειας
  (λιγνίτη – φυσικό αέριο και ΑΠΕ) μετατρέπεται σε χώρα διακομιστή. Παραγωγή σημαίνει ανεξαρτησία, διακομιδή σημαίνει εξάρτηση.
  Κατά τα άλλα μετά την επίπληξη του Σκρέκα από τους Κοτζαμπάσηδες όταν τους ζήτησε συγκράτηση τιμών, ανακοινώθηκε χθες ενίσχυση των νοικοκυριών από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλ από όλους τους Έλληνες!
  Η ενέργεια αποτελεί το Βατερλώ και η μικρασιατική τραγωδία της σύγχρονης Ελλάδας.

 2. Το ΣΠΕΥΔΕ ΒΡΑΔΕΩΣ που είπε ο Πυθαγόρας ο Σάμιος και κατ’αλλους ο Χείλων ο Λακεδαιμόνιος ισχύει για όλα τα θέματα ,αλλά στην περίπτωση του αγωγού EAST MED ισχύει κυριολεκτικά γιατί .
  Ξεκίνησε από το δημοσίευμα της- ”φιλοκυβερνητική” τελευταία -εφημερίδος ΕΣΤΙΑ , που στο χθεσινό της φύλλο έγραψε στο πρωτοσέλιδό της ” ΔΩΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ στον Ερντογάν εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων ….ήττα για την εθνική στρατηγική 2010-2021 και επισήμως” ΚΑΙ
  Ο κ.Κατρούγκαλος επικαλούμενος αυτό το δημοσίευμα καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει αν αληθεύει (προς το παρόν αμφιβάλλει) ότι οι ΗΠΑ αποσύρουν την στήριξή τους στον αγωγό Eastρ Med.
  KAI προτού πάρουμε όλοι την επίσημη κυβερνητική απάντηση ”ξεσπαθώσαμε” ΟΜΩΣ ,
  Η κατασκευή αυτού του αγωγού αναγνωρίστηκε το 2013 από την Ευρωπαική Επιτροπή ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος και χρηματοδοτήθηκαν μελέτες και όχι μόνο, ενώ στις 20 Μαρτίου 2019 στο ΤΕΛ ΑΒΙΒ υπογράφηκε Συμφωνία μεταξύ ,Κύπρου Ελλάδος(Τσίπρας),Κύπρου και Ισραήλ και στην παρουσία του τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κ.Μάικ Πομπέο. Ο αγωγός θα περιορίσει την εξάρτηση της παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.
  Στις 2 Ιανουαρίου 2020 υπεγράφη στην Αθήνα Συμφωνία για την ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ του αγωγού East Med από τους ηγέτες της Ελλάδος (Μητσοτάκης), Κύπρου και Ισραήλ και ο αγωγός αναπτύσσεται από την Εταιρεία ”Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδος-Ιταλίας ΥΦΑ Ποσειδών Α.Ε ,στην οποίαν συμμετέχουν ισομερώς η Ελληνική ΔΕΠΑ και η Ιταλική EDISON.
  Μήπως ,λοιπόν, μιλούμε για πάγωμα της κατασκευής του για την επαναδιαπραγμάτευση του ,λόγω του υψηλού κόστους -ας πούμε- και όχι για δώρο στον Ερντογάν ,αφού θίγονται πραγματικά τόσο η Ε.Ε(2 άλλα 25 κράτη) ,όσο η Ελλάς, η Κύπρος και το ΙΣΡΑΗΛ ,πέραν των Κατασκευαστικών Εταιρειών ,που θα έχουν και οικονομικές απαιτήσεις;;;.
  ΚΑΙ ΑΡΑ μήπως γράφουμε νωρίς για Βατερλώ , με αντιαμερικανικά αισθήματα ,που μας ”εμφύτευσε” ο γνώστης της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής -ως Αμερικανός πολίτης- αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, που τον μιμούνται οι ”κληρονόμοι του” στον ΤσιπροΣύριζα;;;.
  ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ,ΕΚΤΟΣ ΑΠΟΤΟ ΔΩΡΟ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ,ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ -ΙΔΙΩΣ Η ΚΥΠΡΟΣ- ΔΩΡΑ ΠΟΛΛΑ.

 3. Η μόνη αλλαγή που μπορεί να γίνει είναι να υπάρξει ένα νέο κράτος.
  Ένα Μακεδονικό κράτος που θα εξασφαλίσει τα συμφέροντα μας.

  Το να προσπαθείς να ανακυκλώνεις τους βενιζελικούς 100 χρόνια τώρα
  και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα είναι ηλίθιο.

 4. ”Μακεδονικό” κράτος τώρα με επίσημη πρωτεύουσα τα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας και φυσική και οικονομική την Θεσσαλονίκη ,όπως το Μιλάνο στην Ιταλία;;;.
  Προσδιορίστε το και μη το επαναλαμβάνετε φίλε με ένα ”όνομα σας” που από το 333 π.Χ έπαυσε να καταγράφεται στην Ιστορία ιστορικώς ., αφού πλην των Λακεδαιμονίων , όλοι οι Έλληνες υπό τον Μ.Αλέξανδρον έφτασαν την Ελλάδα μέχρι την Βακτριανή και τους Ινδούς , μιλώντας ελληνικά(όχι μακεδονικά) τα οποία τα καθιέρωσαν κατά την Ελληνιστική περίοδο σε όλη την Εγγύς Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, πέραν της Νοτίου Ιταλίας και Σικελίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα