ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΤΡΟΠΟ Ο ΦΙΝΤΑΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΥΛΑΝΤ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Παντελή Σαββίδη

Διάβασα με προσοχή την συνέντευξη Φιντάν σε τουρκικό κανάλι και ομολογώ ζήλεψα για τον αξιοπρεπή τρόπο με τον οποίο η Τουρκία αντιμετωπίζει την θέση της στο διεθνές περιβάλλον και τις επιδιώξεις της.

Μερικές απο τις επιδιώξεις της είναι σε βάρος μας. Όπως και η αναβάθμισή της. Η περιφερειακή της δύναμη θα μας δορυφοροποιήσει. Αλλά αν δεν δούμε τα πράγματα κατάματα χωρίς αφορισμούς και συναισθηματισμούς, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις εξελίξεις.

Με λίγα λόγια με την σημερινή πολιτική της Αθήνας η δορυφοροποίηση της Ελλάδας είναι νομοτελειακή. Δεν την σώζει καμιά προσκόληση σε συμμαχίες ή σνεργασίες. Την κρισιμη στιγμή όλοι βλέπουν τα συμφέροντά τους. Και θυσιάζουν τις ιφιγένειες. Ή, όσους προσφέρονται για τον ρόλο αυτό.
Δεν είναι το σημερινό εκτόπισμα (πληθυσμιακό και αμυντικό) που έκανε την Τουρκία να αποκτήσει βαθμούς αυτονομίας και να έχει μια αξιοπρεπή διεθνή στάση. Η Τουρκία πριν 30 χρόνια ήταν όπως και η Ελλάδα. Εξαρτιόταν και απο τις ΗΠΑ και απο την ΕΕ. Κατάφερε και “πάτησε”στα πόδια της και σήμερα την υπολογίζουν όλοι. Παίζει όπου θέλει, με όποιους θέλει και έχει την ικανότητα να εντάξει τους ελιγμούς της στην στρατηγική της.

Σε αντίθεση με την Αθήνα και το κράτος που συντηρεί.

Αν δεν δούμε την αλήθεια κατάματα δεν θα μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε. Με τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε σήμερα, με το κράτος που οργάνωσε η αθηναϊκή ολιγαρχία η οποία ταλανίζει τον τόπο, προκοπή δεν θα δούμε. Δεν μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια του αγωγού στην Αίγινα, όνειρα εξορύξεων και αγωγού Eastmed κάνουν;

Τέτοια ανικανότητα δεν δείχνει καμιά βαλκανική μπανανία.

Η κ. Νούλαντ στη συνέντευξή της ικέτευε την Τουρκία να διαθέσει κάπου αλλού τους S-400 και να επιστρέψει για να την εντάξουν στο πρόγραμμα των F-35. Την θέλουν πίσω και την θέλουν πολύ. Οι ΗΠΑ “έπαιξαν” με την δεδομένη Ελλάδα για να εκβιάσουν την Τουρκία να υποκύψει στην πολιτική τους αλλά απο την συνέντευξη Φιντάν προκύπτει πως η Άγκυρα δεν “τσιμπάει”.

Ο Φιντάν είπε θα δούμε αν πάρουμε τα F-35 αλλά χωρίς προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις της Νούλαντ ήταν οι S-400. Ουσιαστικά ο Φιντάν απέρριψε την πρόταση. Το δέλεαρ των αμερικανών δεν περνά και η Τουρκία αναζητά λύσεις στα προβλήματά της όπου μπορεί. Όχι, μόνο, δεν δηλώνει δεδομένη αλλά διεκδικεί και σημαντικό περιφερειακό ρόλο.

Δεν ζητά να της τον παραχωρήσουν. Τον επιβάλλει.

Με την Τουρκία και την πολιτική της με χωρίζει άβυσσος. Όπως και κάθε έναν απόγονο προσφύγων που οι πρόγονοί του υπέστησαν στυγερή γενοκτονία. Δεν θα συμβιβαστώ μαζί της ακόμη και αν σταματήσει να μας απειλεί. Μας χωρίζει ποταμός αίματος. Αλλά και το 22, και απο τότε ως σήμερα και σήμερα και ο λαός της και η ηγεσία της είχαν στόχους και κατάφεραν και τους επέβαλαν.
Η αθηναϊκή πολιτική ήταν-και είναι- ένας μίζερος μικροελλαδισμός που επαναλαμβάνεται και στις μέρες μας.

Ο μικροελλαδισμός που κατέστρεψε την Ελλάδα στην μικρασιατική εκστρατεία. Που δεν αντιλήφθηκε ούτε καν στοιχειώδεις πολιτικές και στρατιωτικές κινήσεις.

Προτίμησε να επαναφέρει τον μισητό στους τότε συμμάχους βασιλιά και να καταστρέψει την χώρα και μια παράδοση 3000 χρόνων στην περιοχή.

Αυτή η ιδεολογία κυβερνά και σήμερα.

Με την ιδεολογία που λειτουργεί το νεοελληνικό κράτος, που ως ορισμός αντιστοιχεί περισσότερο σε αθηναϊκή αποικία, δεν έχει μέλλον. Το τραγικό είναι πως την κεντρομόλα τάση του την ενθαρρύνει και η κοινωνία του. Δεν θέλει να αλλάξει. Το τραγικό αδιέξοδο είναι μαθηματικά προβλέψιμο.

ΥΓ: σχολιαστές “πιάστηκαν” απο το ότι ο Φιντάν αποκάλεσε την μειονότητα “ομογενείς”. Αν ο σχολιασμός εστιάζει στο ότι θεωρεί ολόκληρη την μειονότητα “ομογενείς”, τότε, βεβαίως, ορθή η αντίδραση. Η μειονότητα δεν είναι ομοιογενής και δεν είναι ομογενής του κ. Φιντάν. Υπάρχει ένα τουρκογενές μέρος της που είναι ομογενές του Φιντάν. Αλλά τα επίσημα πρόσωπα όταν αναφέρονται στις διεθνείς σχέσεις τους σέβονται τις Συμφωνίες που υπέγραψε η χώρα τους. Και η μειονότητα απο τη Συμφωνία της Λωζάννης ονομάζεται μουσουλμανική.

spot_img

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κύριε Σαββίδη,

    Τι να τα λέμε και να τα ξαναλέμε, όταν απευθύνονται εις ώτα μη ακουόντων και ανθρώπων που τούς προσκυνούν. Όποιος έχει αξιοπρέπεια και σέβεται των χώρα του και δεν βάζει κόμματα πάνω απ’ αυτήν, το δείχνει πρώτα απ’ όλα στον σεβασμό στο μέγιστο σύμβολό της, έτσι δεν είναι;

    Εμείς δείχνομε το ποιον και την νοοτροπία μας με τούς … τεμενάδες τού Γεραπετρίτη.

  2. Τά ἱερά καί τά ὅσια τοῦ ῾Ελληνισμοῦ λείπουν. Ἕνας ῾Ελληνισμός πού μιλοῦσε μέ ὅρους ἀθανασίας, πῶς νά κατανοηθεῖ ἀπό ἐμπόρους πού πουλᾶνε τό εὖ ζῆν, ὅπως λέει τό τραγούδι, σέ ἕνα δοῦναι λαβεῖν πού σέ χρεώνουν καί τή ζωή σου.
    Σελίδες-ἱμάτια τοῦ ῾Ελληνισμοῦ σκισμένα, ἀπαξιωμένα, σέ μία ἀνάγνωση εὐκαιριακή, χωρίς τούς Ἕλληνες πού ἀξιώθηκαν σημαντικό ἔργο.
    Στήν ῾Ελλάδα εἶσαι ὅ,τι δηλώσεις, ἔχει πεῖ ὁ Τσαρούχης, κι ἔτσι ὁ καθένας μπορεῖ νά γίνει Μέγας ᾿Αλέξανδρος, Περικλῆς, Κολοκοτρώνης ἤ καί ὅλα μαζί ἅμα λάχει.
    Τόσο ἁπλό νά ´γεννηθείς ´ ἕνας ἀπό αὐτούς, ἀφοῦ καί κάποιος ἠθοποιός μπορεῖ νά παίξει τούς γεννημένους, μίμησις κι αὐτό, ποιήσωμεν γράφει καί ἡ Γένεση, ἀλλά περιγράφει καί διάφορες φάσεις. Σέ λίγο καί μία τεχνητή μήτρα θά μπορεῖ νά ΄ ποιεῖ ΄.
    ῾Ιερά, πολιτική, φιλοσοφίες, ἔννοιες, φύλα, καταπατῶνται γιά χάρη μιᾶς νέας ´ανάγνωσης ´ , ἀπό ἀρνητές τῆς ἱστορίας, τῆς πάλης καί τῆς προσπάθειας γιά ἰσότητα σέ μία κοινωνία πού εἶχε ἀνισότητες, ἀρνητές τῆς ὕπαρξης δύο φύλων, ἀρνητές τῆς παρουσίας τῆς γυναίκας.
    ᾿Απο-ιεροποίηση τῶν πάντων καί τῆς ζωῆς ἀκόμα, δικαιωματισμός σάν χάπι, χωρίς ὑποχρεώσεις, χωρίς σεβασμό, χωρίς γνώση, χωρίς αὐτογνωσία, χωρίς αὐτοσεβασμό, χωρίς ὅρια.
    Οἱ Τοῦρκοι δέν ἐνέδωσαν σέ τέτοια καί θά πρέπει νά τούς ζηλεύουμε γι αὐτό.

  3. Πάλι βλέπουμε όμως τα πεπραγμένα των ηγεσιών αλλά δεν μετράμε το κόστος το οποίο έχει η εθνική ανεξαρτησία.
    Ποιό κόστος πληρώνει ο τουρκικός λαός για αυτή την πολιτική;
    Εμείς θα μπορούσαμε να φέρουμε αυτό το κόστος;

  4. Δεν την θέλουμε τεχνητή νοημοσύνη από φόβο μήπως καταργήσει την ανθρώπινη νοημοσύνη, -αλλά την χρησιμοποιούμε- και χάρις αυτήν παραθέτουμε μια φράση από την συνέντευξη της Αμερικανίδας ΥΦΥΠΕΞ κ. Νούλαντ στο CNN TOYRK (παρακαλώ) κατά την επίσκεψή της στις 28 Ιανουάριου 2024 στην Άγκυρα.
    ”Αν μπορέσουμε να τακτοποιήσουμε το θέμα των S-400, -κάτι που θέλουμε να κάνουμε- οι ΗΠΑ θα ήταν ικανοποιημένες να δεχτούν την Τουρκία πίσω στην οικογένεια των F-35”.
    Νομίζω πως με αυτήν την φράση της δεν ικέτευε -εκπροσωπούσε τις ΗΠΑ που ουδέποτε ικετεύουν η κυρία Νούλαντ- τον κ. Ερντογάν ή τον κ. Φιντάν για τους S-400 ,αλλά τους ”ξεκαθάρισε” ότι δεν θα τους δεχτούν στα F-35 ,εάν προηγουμένως δεν τακτοποιήσουν μαζί τους Ρωσικούς πυραύλους S-400.
    Κάτι ανάλογο είπαν και στην κυβέρνηση του κ. Σημίτη ,που είχε προμηθευθεί στα πλαίσια του ”βερμπαλιστικού” ενιαίου αμυντικού δόγματος με την Κύπρο τους ρωσικούς πυραύλους S-300 , τους οποίους αγερώχως και με περίσσεια εθνική υπερηφάνεια έθαψαν οι ίδιοι κάπου στην Κρήτη .
    Αφού αδέρφια και εμείς και η Τουρκία είμαστε έναντι των ΗΠΑ οι Μήλιοι του Θουκιδίδη τι το κουράζουμε;;;.
    Απλώς ο ”κυπατζής” κ. Φιντάν αποφάσισε να απαντήσει με αυτήν την συνέντευξη του στην κυρία Νούλαντ μετά από δέκα ημέρες περίπου ,ενώ σιώπησε τότε που τα είπε σε τουρκικό κανάλι η κυρία Νούλαντ .
    Φυσικά η Τουρκία είναι μεγαλύτερο από την Ελλάδα ΨΑΡΙ και ”κτυπιέται” περισσότερο , αλλά οι ΗΠΑ είναι η φάλαινα και την τρώει οπότε θέλει και αυτήν.
    ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΤΗΝ ΘΑΥΜΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΒΡΗΚΕ ΤΟΝ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ , ΕΝΩ ΑΥΤΗ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΗ Κ . ΕΡΔΟΓΑΝ ΕΠΙ 25 ΧΡΟΝΙΑ ;;;
    Συγκρίνονται τα ανόμοια;;;.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα