Μεταναστευτική κρίση στην Πολωνία όπως το 2015;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας επιδεινώνεται. Η Πολωνία ζητά από την ΕΕ κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας αλλά λυση δεν διαφαίνεται άμεσα.

Είναι σαν ένα déjà vu. Εικόνες που στην Πολωνία ήταν γνωστές μόνο από άλλες χώρες, τώρα για πρώτη φορά διαδραματίζονται στα δικά της σύνορα. Μετανάστες που έρχονται από τη Λευκορωσία. Απέναντί ​​τους Πολωνοί αστυνομικοί με κράνη και προστατευτικές ασπίδες στο στήθος τους.

Οι πολωνικές αρχές ελέγχουν τις εικόνες που βλέπει ο κόσμος από την πολωνική πλευρά για όσα συμβαίνουν στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Η συνοριακή λωρίδα πλάτους τριών χιλιομέτρων είναι απροσπέλαστη για τους δημοσιογράφους εδώ και εβδομάδες. Κανένας ρεπόρτερ δεν μπόρεσε να σχηματίσει δική του εικόνα για την κατάσταση επί τόπου από τον Σεπτέμβριο. Απαγορεύεται η κινηματογράφηση των συνοριακών εγκαταστάσεων. Αυτό που απομένει είναι οι επίσημες φωτογραφίες που πλέον δεν δείχνουν φιλήσυχες οικογένειες με παιδιά αλλά ένα αγριεμένο πλήθος.

Στο πολωνικό κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρίαση το απόγευμα της Τρίτης λόγω της κλιμάκωσης της κρίσης στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Μάριους Μπλάστσακ υπενθύμισε ότι το εθνικιστικό κόμμα PiS είχε ήδη προειδοποιήσει το 2015 για το πού θα μπορούσε να οδηγήσει η ανεξέλεγκτη μετανάστευση. «Η πολιτική των ανοιχτών θυρών οδήγησε σε τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δυτική Ευρώπη. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που η ΕΕ παραδέχτηκε ότι είχαμε δίκιο», δήλωσε. Περιέγραψε τις τρέχουσες σκηνές βίας στα σύνορα με τη Λευκορωσία ως «πράξεις επιθετικότητας» που θα μπορούσαν να μεταφερθούν από τα σύνορα στις πολωνικές πόλεις.

Κατηγορίες για τη Λευκορωσία και εκ των έσω

Μετανάστες στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας Μετανάστες στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για προκλήσεις από την πλευρά του ηγέτη της Λευκορωσίας Λουκασένκο που μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή χρόνια. «Στα ανατολικά σύνορα δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με την άμεση χρήση βίας κατά του κυρίαρχου πολωνικού κράτους, αλλά και με μια σκηνοθεσία που σκοπό έχει να παραβιάσει τα πολωνικά σύνορα και να προκαλέσει χάος», δήλωσε ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Κατηγορίες για το καθεστώς Λουκασένκο εγείρονται και εκ των έσω. Ο Λευκορώσος πρώην διπλωμάτης και υπουργός Πολιτισμού Πάβελ Λατούσκα δηλώνει στα πολωνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας εκπαιδεύουν Αφγανούς και Ιρακινούς πρώην μαχητές για να προκαλέσουν βίαιες συγκρούσεις στα σύνορα με την Πολωνία. Εάν αυτό είναι αλήθεια, τότε θα έχει επιτευχθεί ένα νέο επίπεδο κλιμάκωσης. Για το λόγο αυτό, η Πολωνία επιδιώκει πιο αυστηρές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και το πλήρες κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου στις αεροπορικές εταιρείες που μεταφέρουν μετανάστες εκεί. Κυβερνητικός εκπρόσωπος την Τετάρτη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Πολωνία να κλείσει πλήρως τα σύνορά της με τη Λευκορωσία για πρώτη φορά.

Η Πολωνία δεν θέλει ακόμη βοήθεια από την ΕΕ

Το πολωνικό κοινοβούλιο Το πολωνικό κοινοβούλιο

Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι η μεγάλη πλειονότητα των Πολωνών θα ήθελε βοήθεια από την ΕΕ, αλλά η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν συμφωνεί. «Έχουμε τους καλύτερους συνοριοφύλακες στην Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μαριούς Καμίνσκι στα τέλη Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, επιπλέον 13.000 Πολωνοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί αυτή τη στιγμή για να ενισχύσουν τους συνοριοφύλακες και την αστυνομία. Ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η Caritas ή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, από την άλλη, δεν επιτρέπεται να πλησιάσουν τα σύνορα.

«Δεν σκοπεύουμε να κλείσουμε τα σύνορα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του PiS Ρίσαρντ Τερλέσκι ​​σε δημοσιογράφους την Τρίτη. «Κυρώσεις που θα περιελάμβαναν το πλήρες κλείσιμο των συνόρων θα έπλητταν επίσης σοβαρά τις πολωνικές και ευρωπαϊκές μεταφορές εμπορευμάτων», δήλωσε.

Το συμπέρασμα μετά την έκτακτη συνεδρίαση του πολωνικού κοινοβουλίου είναι πως δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία λύση στην κλιμακούμενη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας και έτσι και η ΕΕ οδεύει προς έναν χειμώνα που μπορεί να είναι μοιραίος για πολλούς ανθρώπους.  Στην Πολωνία το κρύο είναι βαρύ. Η κατάσταση μοιάζει πράγματι με ένα déjà vu της μεταναστευτικής κρίσης του 2015.

Μαγκνταλένα Γκβοτζ-Πάλοκατ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα