«ΜεταΘαΛογαριαστούμε»; Μας απειλούν οι υπάνθρωποι;

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020, 00:02

Πρωτόγνωρα όλα όσα ζούμε. Ο υγειονομικός εφιάλτης του covid-19. Ο άμεσος κίνδυνος για την ζωή μας. Η ραγδαία οικονομική κατάρρευση. Η μάχη με το άγνωστο. Η αγωνία για την εύρεση των φαρμάκων και των εμβολίων. Η πρωτοφανής κινητοποίηση όλων των κεντρικών τραπεζών. Η συντονισμένη παρέμβαση όλων των κρατών. Ο φόβος για το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας.

Την ίδια στιγμή που η ανθρωπότητα συγκλονισμένη, αγωνίζεται να επανέλθει όσο το δυνατόν νωρίτερα στην κανονικότητα, την ίδια στιγμή που ολόκληρη η Ελλάδα παρακολουθεί καθημερινά με ευλάβεια και πίστη στη επιστήμη, τις δηλώσεις των υπευθύνων του κρατικού μηχανισμού, την ίδια στιγμή που η αγωνία για την υγεία, την ανεργία και την οικονομική ανασφάλεια κτυπάει την πόρτα του κάθε νοικοκυριού, έκανε και πάλι την εμφάνιση του το δύσμορφο προσωπείο του διχαστικού λόγου του Σύριζα και των ακολούθων του.

Έτσι, πρώτα μάθαμε ότι ο covid-19 είναι προϊόν του καπιταλισμού, που στο πέρασμα του αφήνει νεκρούς, καταστρέφοντας και τα σπαρτά στον κάμπο του Νεοφιλελευθερισμού. Μετά, μάθαμε ότι ζούμε σε χούντα, σε μια ανελεύθερη χώρα που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και τέλος, πληροφορηθήκαμε ότι “μετά θα λογαριαστούμε”.

Οι ίδιοι άρρωστοι εγκέφαλοι, που κατέστρεψαν την Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008, που υποδαύλισαν το “κίνημα των αγανακτισμένων”, το “κίνημα του δεν πληρώνω” και το κίνημα της ανυπακοής, επανέρχονται και μας απειλούν.

Υπάνθρωποι, που αρέσκονται στο να ζουν μέσα στο χάος και στον διχασμό, καλλιεργώντας την ανασφάλεια, τον φόβο, την διέγερση του θυμικού και την καθυπόταξη της λογικής. Υπάνθρωποι, που χρησιμοποιούν τον διχαστικό λόγο και τα στρεβλά διλήμματα ως εργαλεία εφαρμογής της πολιτικής τους. Όπως, ήταν το “εμείς ή εσείς”, που μας υπενθύμισε χθες επιτυχημένα, ο Τάσος Ευαγγελίου, εδώ στο Liberal.gr. Όπως ήταν το “Ναι ή Όχι” του δημοψηφίσματος του 2015. Όπως ήταν η απειλή για το νέο γύρο του εμφυλίου.  Όπως είναι η μάχη οπισθοφυλακής, που δίνουν αυτοί οι υπάνθρωποι σε κάθε βήμα της κοινωνίας προς τα εμπρός.

Τα ίδια δεν έκαναν από την αξιολόγηση στο δημόσιο, μέχρι το πανεπιστημιακό άσυλο; Τα ίδια δεν έκαναν για τα ανοικτά και τα κλειστά σύνορα; Τα ίδια δεν έκαναν χαϊδεύοντας την light, αλλά και την hardcore έκδοση της τρομοκρατίας; Τα ίδια δεν έκαναν πριν από χρόνια στην Κερατέα, και στην Χαλκιδική; Τα ίδια κάνουν και τώρα, κατηγορώντας την κυβέρνηση ακόμα και για επιβολή capital controls, διαστρεβλώνοντας  εντελώς την πραγματικότητα.

Έτσι και τώρα, στρώνουν το έδαφος για το κίνημα #ΜεταΘαΛογαριαστούμε, που επιθυμούν να μοιάζει με μια εγχώρια Ιντιφάντα. Και πως προετοιμάζουν το έδαφος; Δημιουργώντας μια στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας, μιλώντας για μια απλή γρίπη, αλλά και για ιό των εργαστηρίων. Μιλώντας για υγειονομική τρομοκράτηση των μαζών και για έλεγχο των λαών. Για αχρείαστη καραντίνα. Για κατάρρευση του συστήματος υγείας της χώρας. Για την ανάγκη επαναφοράς του σκληρού κρατισμού και του κράτους πατερούλη.

Και πως θα λογαριαστούμε, λοιπόν; Ποιο θα είναι το αντικείμενο του λογαριασμού; Και ποιοι είστε εσείς, που θέλετε να λογαριαστείτε με την κοινωνία; Και αλήθεια, επιθυμείτε να συγκρουσθείτε με μια κοινωνία, που καταπονημένη ψυχολογικά και οικονομικά, θα επιχειρήσει να ξαναβρεί τον βηματισμό της;

Έχω άσχημα νέα για εκείνους κρύβονται πίσω από το #ΜεταΘαΛογαριαστούμε. Όπως η κρίση του 2009-2019 μας έκανε σοφότερους και πιο ορθολογικούς, το ίδιο θα γίνει και τώρα. Η οπισθοδρόμηση στον βάλτο του χάους και των εξεγέρσεων είναι “last year story”, όπως έλεγε και η κλασσική διαφήμιση.

Οι πολίτες αναζητούν τον τρόπο για να μετατρέψουν την κρίση, σε ευκαιρία. Οι πολίτες θέλουν να ζήσουν και να σχεδιάσουν το μέλλον τους. Και οι πολίτες αισθάνονται ασφαλείς, που την κατάσταση την διαχωρίζονται σήμερα σοβαροί πολιτικοί και σοβαροί επιστήμονες και όχι οι μπαρόβιοι, καφενόβιοι περιπατητές των Εξαρχείων και της Γένοβας. Η εξαιρετικά σοβαρή αντιμετώπιση που δείχνει μέχρι αυτήν την στιγμή η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός, γεννά μόνο αισιοδοξία.

Η κρίση θα μας κάνει πιο ευέλικτους. Η ψηφιοποίηση διαδικασιών και λειτουργιών αποτελεί πλέον κομμάτι της καθημερινότητας μας. Οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται δεν θα παραμείνουν στο επίπεδο της ευχής ή του σχεδιασμού, αλλά θα γίνουν πράξη, διότι η ζωή μας άλλαξε.

Το reboot ή το restart που θα γίνει, θα είναι ηχηρό.  Και ο κόσμος θα πάει μπροστά. Με διαφορετικό τρόπο; Ναι. Με διαφορετική ταχύτητα; Ναι. Με νέα εργαλεία και μεθόδους; Ναι. Όμως ,όπως και να έχει, θα πάει μπροστά. Και ας κάτσουν οι #ΜεταΘαΛογαριαστούμε, να εξασκούν τον επαναστατικό παροξυσμό τους στα ρακομελάδικα, αποξενωμένοι από τους πολίτες. Τους πολίτες που θα βγουν ασφαλώς τραυματισμένοι από την νέα κρίση, όμως θα είναι πιο υπεύθυνοι, πιο δυνατοί και πιο προσαρμοστικοί.

Η αντιμετώπιση της επιδημίας του covid-19, θα ισχυροποιήσει, θα εκσυγχρονίσει και θα μεταρρυθμίσει αναγκαστικά την υγεία, την εκπαίδευση, τον δημόσιο τομέα, τον ιδιωτικό τομέα, το τραπεζικό σύστημα, τις υποδομές. Και σε προσωπικό επίπεδο, θα μας κάνει να βλέπουμε τον κόσμο, τον χρόνο, την φύση και την ζωή μας, εντελώς διαφορετικά.

Κύριοι, του #ΜεταΘαΛογαριαστούμε, λογαριαστείτε καλύτερα με τον εαυτό σας. Αντικρύστε τον εαυτό σας στον καθρέφτη και τολμήστε να κάνετε έναν απολογισμό της θλιβερής ζωής σας.

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

liberal.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,639ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
17,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα