Μιλώντας τον Ιούνιο του 2011 στη συνδιάσκεψη του Κινήματος Ανεξαρτήτων Πολιτών Σπίθα, ο Μίκης Θεοδωράκης είπε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα για την περίοδο που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν στην Κύπρο το 2004:
“Για να δείτε πώς γράφεται η Ιστορία: Όταν αναγγέλθηκε το σχέδιο Ανάν, εγώ ήμουν από αυτούς που ήταν πάντα υπέρ της ελληνοτουρκικής φιλίας και κυρίως της διευθέτησης των διαφορών των δύο κοινοτήτων, να γίνει μια ενιαία Κύπρος. Είδα το σχέδιο Ανάν θετικό, δεν το διάβασα κιόλας το σχέδιο.
Με παίρνει τηλέφωνο ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και με ρωτάει: «Δε μου λες, ποια είναι η άποψή σου για το σχέδιο Ανάν;». Λέω «είναι μάλλον θετική». «Σε παρακαλώ πολύ, είναι φίλος σου ο Χριστόφιας, δεν τον ρωτάς τι σκέπτεται αυτός; Γιατί και εμείς εδώ δεν ξέρουμε ακόμα, μάλλον και ‘μεις θετικό το βλέπουμε».
Παίρνω τον Χριστόφια και του λέω «Δημήτρη τι συμβαίνει;». «Είναι θετικό», λέει, «είναι πολύ θετικό». Ξαναπαίρνω τον Καραμανλή, του λέω είναι θετικό. Εκείνη τη στιγμή ο Δημήτρης (Κωνσταντακόπουλος) έβγαλε το βιβλίο «Η Αρπαγή της Κύπρου» όπου έκανε φύλλο και φτερό το σχέδιο Ανάν. Το διαβάζω απνευστί. Σε μια νύκτα μέσα.
Και συνεχίζει ο Μίκης Θεοδωράκης: «Σπεύδω και παίρνω τον Καραμανλή του λέω: προσοχή, το σχέδιο Ανάν κίνδυνος. Αλλά έπρεπε να πάρω και τον Χριστόφια, ο οποίος, το κόμμα του, ήταν υπέρ του σχεδίου Ανάν, όπως ξέρετε, στην αρχή. Του στέλνω το βιβλίο, του λέω διάβασε το βιβλίο, «σταμάτα και κάνε πίσω».”
Ώστε και ο αείμνηστος Μίκης Θεοδωράκης ήταν κρυφοκαραμανλικός και είχε την δυνατότητα της απ’ευθείας επαφής μαζί του.
Θα μου πείτε γιατί όχι αφού του αναγνώριζε τον γνήσιο πατριωτισμό του , που τον απέδειξε και τότε και στο Βουκουρέστι.
Η πρώτη που είχε το θάρρος και την ξεκάθαρη θέση για το απαίσχυντο βρετανικό λεγόμενο “Σχέδιο Ανάν” ήταν η τότε ΓΓ του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρίγα, η οποία ευθύς αμέσως εκδηλώθηκε εναντίον και είπε να το πετάξουν στο κάλαθο των αχρήστων. Αυτό ήταν προς τιμή της και δεν πρέπει να ξεχνιέται.
Ο μ. Δ. Χριστόφιας ήταν υπέρ δεν υπάρχει αμφιβολία όπως ήταν και ο Κ. Σημίτης. Ακόμα και η ΕΔΕΚ με τον Γ. Ομήρου που ακολουθούσε τον Σημίτη, και χρειάστηκαν μεγάλες πιέσεις από τον μ. Βάσο Λυσσαρίδη και πολλούς άλλους που έτρεξαν στη Πάφο να τον βρουν να του εξηγήσουν τι σημαίνει για να τον πείσουν να βγει εναντίον του “Σχεδίου Ανάν”.
Αν διαβάσει το σχόλιό σας ,αγαπητή κυρία Αργυρού, ο κ. Ομήρου μπορεί ”να σας διαψεύσει” , όπως κάνουν σχεδόν όλοι οι τότε ΦιλοΑνανιστές , από τους οποίους πολλοί σε Ελλάδα και Κύπρο το θεωρούν και ως χαμένη ευκαιρία καλής λύσεως του Κυπριακού .
Το έστειλε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας ο ένας Τάσσος Παπαδόπουλος -αιωνία του η μνήμη -.
Η κυρία Παπαρήγα και κάθε ΚΚΕς-νομίζω το γνωρίζετε- είναι αντίθετοι μονίμως σε ό,τι ”κατεβάζει ” η Δύση.