Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη: Ο,ΤΙ ΛΑΜΠΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ

- Advertisement -
της Μαρίας Νεγρεπόντη Δελιβάνη
Είναι, όντως, δύσκολη η επιχειρηματολογία εναντίον της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, όταν σε ολόκληρη την υφήλιο αυτά έχουν γίνει δεκτά και σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν, με λιγότερα ή περισσότερα προβλήματα, εδώ και χρόνια.
Θα προσπαθήσω, ωστόσο, να υποστηρίξω ότι η λήψη σχετικής, με την ίδρυσή τους, απόφασης στην Ελλάδα θα όφειλε να είχε προβληματίσει περισσότερο και σοβαρότερα τους αρμόδιους με τη γνώση ότι «ότι λάμπει δεν είναι χρυσός».
Οι σοβαρές μου αντιρρήσεις, σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αναφέρονται, καταρχήν στην άκρως προβληματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία μας, χωρίς διακοπή, από το 2010 και μέχρι σήμερα, υπενθυμίζοντας ότι επί 13 χρόνια το ΑΕΠ δεν άγγιξε ακόμη το αντίστοιχο της παραμονής των μνημονίων. Συνεπώς, υπάρχουν πολύ πιο επιτακτικές προτεραιότητες, στην πατρίδα μας, από νεοπλουτίστικες επιλογές περί ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Και για να μείνουμε στο χώρο των ελληνικών πανεπιστημίων. Έχουν αναρωτηθεί, και έχουν ερευνήσει, έστω και στοιχειωδώς, οι αρμόδιοι, την όντως προβληματική, για να μην προσθέσω και οικτρή κατάσταση, στην οποίαν έχουν περιέλθει τα ΑΕΙ της χώρας, μετά την εισβολή των εγκληματικού περιεχομένου μνημονίων; Και αν ναι, εύλογα τίθεται το ερώτημα του αν οι αρμόδιοι φρόντισαν να διαπιστώσουν τη θλιβερότητα που τυλίγει το σύνολο των δραστηριοτήτων και των συνεπειών της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Και αν ναι, θα πρέπει να απαντηθεί με ποια επιχειρήματα, και ποιες ελπίδες δικαιολογείται η ειλημμένη απόφαση πρόσκλησης ξένων ιδιωτικών πανεπιστημίων; Δεν είναι ηλίου φαεινότερο, ότι με τις παρούσες συνθήκες, τα δημόσια πανεπιστήμια, στην Ελλάδα, θα μετατραπούν, από την επομένη της λειτουργίας των ιδιωτικών, σε φτωχούς, σε ρακένδυτους συγγενείς των εισαγομένων;. Είναι αλήθεια ότι άκουσα, σήμερα, από επίσημα χείλη τη δήλωση ότι……… « η Πολιτεία θα βελτιώσει ΤΩΡΑ και τα δημόσια πανεπιστήμια, θα κάνει επενδύσεις σε αυτά». Αλλά μάλλον δεν άκουσα καλά! Στη Σορβόννη, πριν από κάποια χρόνια, υπήρχε ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα, που προοριζόταν μόνο για ξένους (καθώς οι Γάλλοι δεν ήθελαν να δίνονται σε αλλοδαπούς τα πολύτιμα κρατικά διδακτορικά τους) και τα οποία είχαν επικρατήσει με το χαρακτηρισμό «καλά για την Ανατολη»! Δεν ξέρω γιατί, αλλά ωστόσο δεν φεύγει από το μυαλό μου αυτή η πολύ γνωστή φράση σε όσους παλαιότερους έκαναν μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία.
Εύχομαι να κάνω λάθος Αλλά φοβούμαι ότι η εσπευσμένη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, στην Ελλάδα, πριν σταθούν, έστω και οριακά στα πόδια τους, τα δικά μας δημόσια, ανοίγει διάπλατες πόρτες για την απονομή, στα Ελληνόπουλα, ‘Διπλώματα καλά για την Ανατολή» (όταν, βέβαια, η Ανατολή δεν ήταν αυτή που ήταν στις ημέρες μου στη Σορβόννη).
Αναπόφευκτα, το μυαλό των οικονομολόγων, και όχι μόνο, ενόψει αυτής της βεβιασμένης απόφασης, για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, πηγαίνει στην ίδια γραμμή με ότι έχει προηγηθεί, και με ότι ετοιμάζεται με την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας, στα πλαίσια πολιτικής άκρατου φιλελευθερισμού. Ωστόσο, προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου, ότι η απόφαση για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν φέρει αυτήν της επικίνδυνη σφραγίδα ιδεολογικής υπερβολής.
“Δημοκρατία”
spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μα νομίζω ότι η αποδοχή τώρα από την πλειοψηφία των Ελλήνων της ιδρύσεως ιδιωτικών πανεπιστημίων -ύστερα από μια 30ετία , όταν πρωτακούστηκε η πρόθεσή της ιδρύσεως τους από την Νέα Δημοκρατία -οφείλεται κυρίως στις εξωφρενικές ενέργειες των αντιτιθεμένων στην ίδρυσή τους να καταλαμβάνουν τα Δημόσια Πανεπιστήμια και να μη επιτρέπουν να γίνονται εξετάσεις.
    ΠΟΣΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΘΑ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΝΑ ΞΟΔΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΙΣΟΒΙΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ;;; .
    Αυτό περίμενα να απαξιώσει και να καταγγείλει η εξαίρετη καθηγήτρια και διατελέσασα και Πρύτανης αρθρογράφος κυρία Δεληβάνη , η οποία δεν έζησε μεν τέτοιες καταστάσεις, αλλά φρονώ πως οφείλει για το κύρος της να τις καταγγέλλει.
    Από τρείς σχολές Δημοσίων Πανεπιστημίων πήρα πτυχία και είμαι υπέρ αυτών για όλες τις απαιτήσεις των πανεπιστημιακών και φοιτητών ,εκτός από τις καταλήψεις, τις καταστροφές και τις βρωμιές που προκαλούν σαυτά.
    Η αυτοδιοίκηση και η ελευθερία έχει αυτοπεριορισμούς και καθήκοντα.
    Όσο για την υποβάθμισή τους θα ήθελα την γνώμη τους , εάν υποβαθμίστηκαν τα Δημόσια Δημοτικά ,Γυμνάσια και Λύκεια από την λειτουργία χρόνια τώρα και Ιδιωτικών Δημοτικών ,Γυμνασίων και Λυκείων.
    Αδέρφια , υπάρχουν και Έλληνες που δεν δέχονται τις απόψεις των ”κολλημένων σε κόμματα”” , ανεπίκαιρων και υποκριτών αριστερών ,αρκετοί από τους οποίους στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
    ΤΙ ΚΑΚΟ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΚΡΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα