Μέσω της Κύπρου στην Ε.Ε.: Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, το ISIS, και η απάντηση του Αναστασιάδη

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

CHRISTODOULIDIS-ANASTASIADHS02Του Κώστα Βενιζέλου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη της Ελβετίας, Παρασκεύη 13 Ιανουαρίου 2017. Αριστερά ο Νίκος Χριστοδουλίδης. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ JANUARY 16, 2017

Η Τουρκία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τους Τουρκοκύπριους και την Κύπρο για να αποκτήσει πλεονεκτήματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια της Διάσκεψης για την Κύπρο, αλλά και στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή των συμμετασχόντων ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, επέμεινε να διασφαλιστούν μέσα από τη συμφωνία για το Κυπριακό, οι τέσσερις ελευθερίες που ισχύουν για τους Ευρωπαίους πολίτες. Να ισχύσουν, δηλαδή και για τους Τούρκους υπηκόους στην Ε.Ε. ( ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης, απόκτησης περιουσιών και διακίνησης αγαθών).

Είναι προφανές πως εάν τούτο «περάσει» μέσα από μια συμφωνία στο Κυπριακό, θα χρησιμοποιηθεί από την Άγκυρα ως προηγούμενο για να επεκταθεί η ρύθμισή αυτή σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια. Το θέμα για την απόλαυση των τεσσάρων ελευθεριών από Τούρκους υπηκόους, τέθηκε πολλές φορές από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ήταν και από τα πρώτα ζητήματα, πέραν από την εκ περιτροπής προεδρία, που εγέρθηκαν και στη Γενεύη. Όπως πληροφορούμαστε, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Βαν Νούφελ όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί ανέφερε πως τούτο δεν μπορεί να γίνει και εξήγησε τι ισχύει στην Ένωση. Είναι, πάντως, ενδεικτικό, πως η Άγκυρα το έχει πρώτο θέμα στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της σε σχέση με το Κυπριακό. Υποδείχθηκε, μάλιστα, από Τούρκους αξιωματούχους πως εάν αυτό διασφαλιστεί θα υπάρξουν «και ανάλογες κινήσεις από πλευράς της Άγκυρας στο Κυπριακό»!

Δεν αναφέρονται, ασφαλώς, στις κινήσεις που θα κάνουν καθώς ως γνωστό οι Τούρκοι συνηθίζουν να παίρνουν χωρίς να δίνουν. Υπενθυμίζεται συναφώς πως σε έγγραφο που είχε ετοιμάσει ο τότε Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, για το θέμα αυτό αναφέρονται τα εξής σε σχέση με τη φόρμουλα προώθησης του τουρκικού αιτήματος:

«Οι δυο ηγέτες θα απευθυνθούν από κοινού στην Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε να αρχίσει η απαραίτητη εργασία αναφορικά με τον τρόπο που αυτό θα διευθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στις τοποθετήσεις του στη Γενεύη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αν και συμμετείχε σε Διάσκεψη για την Ασφάλεια, αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα που αφορούν πτυχές του Κυπριακού. Υποστήριξε πως θα πρέπει να καταστεί η συμφωνία πρωτογενές δίκαιο καθώς με τον τρόπο αυτό θα «τσιμεντώσουν» τις παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, καθιστώντας τις μόνιμες. Σημειώνεται πως σε αυτή τη θέση επιμένει στις διαπραγματεύσεις η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Όπως πληροφορούμαστε, η τουρκοκυπριακή πλευρά ζητά μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι υπάρχουν παρεμβάσεις από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Νούφελ και του Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, μέσα από τις οποίες ζητούν από την τουρκοκυπριακή πλευρά να μην επιμένει σε αυτό το ζήτημα.

Η ε/κ πλευρά αναφέρει ως απάντηση πως προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω του Πρωτοκόλλου 10 της Πράξης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημειώνεται συναφώς πως βρίσκεται σε εξέλιξη εναρμόνιση των κατεχομένων με το κοινοτικό κεκτημένο. Τούτο γίνεται ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΗΚΕ ΤΟ ISIS

Για το θέμα των εγγυήσεων, η απάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις υποδείξεις πως το σύστημα είναι ξεπερασμένο και αναχρονιστικό, υποστήριξε πως η παρουσία των στρατευμάτων κατοχής και μετά τη συμφωνία θα αποσκοπεί στην ασφάλεια της περιοχής! Κι όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του υπέδειξε πως η Κύπρος δεν απειλείται από τις γειτονικές της χώρες, τότε ο Τούρκος ΥΠΕΞ επικαλέστηκε το Ισλαμικό Κράτος. «Δεν υπάρχει Ισλαμικό Κράτος στην Κύπρο, στην Τουρκία υπάρχει. Θέλετε να τους φέρεται στην Κύπρο», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Ψήνουν το νέο ραντεβού

Τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει περισσότερο το τοπίο για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις των εμπειρογνωμόνων για τα θέματα της Ασφάλειας. Κύκλοι των Ηνωμένων Εθνών εκτιμούν πως δεν αποκλείεται εάν οι εμπειρογνώμονες προχωρήσουν γρήγορα να συγκληθεί νέα Διάσκεψη για την Κύπρο στο τέλος Ιανουαρίου. Θα είναι με την ίδια σύνθεση και στο ίδιο επίπεδο εκπροσώπησης.

Για να καταστεί εφικτή η σύγκληση νέας Διάσκεψης, που θα είναι συνέχεια αυτής της 12ης Ιανουαρίου, θα πρέπει να γίνει καταγραφή των θέσεων των εμπλεκομένων, να γίνει αξιολόγηση και να διαμορφωθεί και το ερωτηματολόγιο. Παράλληλα με αυτές τις διεργασίες, τα Ηνωμένα Έθνη θα προχωρήσουν και στην επανάληψη σε κυπριακό έδαφος των συνομιλιών.

Σημειώνεται πως οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, συμμετέχουν στην Ομάδα Εργασίας για τα θέματα της Ασφάλειας κι αυτό επηρεάζει τον προγραμματισμό για συναντήσεις στην Κύπρο. Οι Τεχνικές Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας, ούτως ή άλλως συνεχίζουν τις συναντήσεις τους.

Πηγή: Μέσω της Κύπρου στην Ε.Ε.: Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, το ISIS, και η απάντηση του Αναστασιάδη http://mignatiou.com/2017/01/meso-tis-kiprou-stin-e-e-o-tourkos-ipex-to-isis-ke-i-apantisi-tou-anastasiadi/

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,740ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα