Λ. Χρυσανθόπουλος: Γιατί δεν θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού;

Print Friendly, PDF & Email
spot_img
Τους το απαγορεύει η κυβέρνηση.

Ενημερώθηκα για τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού. Σε αντίθεση με την Τουρκία όπου ήδη ψήφισαν όλοι οι Τούρκοι του εξωτερικού, η ελληνική κυβέρνηση κάνει το παν για να μην ψηφίσουν οι Έλληνες πολίτες του εξωτερικού. Ας δούμε γιατί.

Στο εκλογικό κέντρο της Σόφιας ψηφίζουν οι Έλληνες που ζουν στο Αργυρόκαστρο, τα Τίρανα, τα Σκόπια, το Σεράγεβο, τη Φιλιππούπολη και το Βελιγράδι. Μα τους είναι πιο εύκολο να πάνε στην Ελλάδα παρά στη Σόφια.

Στο εκλογικό κέντρο στο Βίλνιους της Λιθουανίας ψηφίζουν οι Έλληνες που ζουν στη Ρίγα, το Ταλίν, το Κίεβο, την Αγία Πετρούπολη, τη Μόσχα και το Νοβοροσίσκ. Οι Έλληνες που ζουν στη Ρωσία αποκλείεται να υποστούν την ταλαιπωρία να πάνε στη Λιθουανία. Το ίδιο και οι Έλληνες του Κίεβου. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να είχε φτιάξει εκλογικό κέντρο στην Πρεσβεία μας στη Μόσχα. Αλλά όχι, πρέπει να τιμωρηθούν οι Έλληνες που κατοικούν στη Ρωσία.

Πάμε τώρα στον Καναδά. Στο εκλογικό κέντρο του Τορόντο ψηφίζουν οι Έλληνες που μένουν στο Βανκούβερ που βρίσκεται στον Ειρηνικό σε απόσταση 4.000 χιλιομέτρων και οι Έλληνες του Γουίνιπεγκ. Στο Μόντρεαλ θα ψηφίσουν οι Έλληνες της Οττάβα και του Χάλιφαξ. Ποιος Έλληνας του Καναδά θα διασχίσει αυτές τις αποστάσεις για να ψηφίσει;

Στο εκλογικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης στο Γενικό Προξενείο, ψηφίζουν οι Έλληνες του Ερεβάν και της Τιφλίδας. Για τους Έλληνες της Αρμενίας είναι αδύνατη η προσέλευσή τους στην Τουρκία γιατί η Άγκυρα έχει κλείσει τους αεροδιαδρόμους με την Αρμενία. Πιο εύκολα πετάνε στην Αθήνα για να ψηφίσουν.

Πάμε στην Ασία τώρα όπου στο εκλογικό κέντρο στην Πρεσβεία μας στην Σεούλ, ψηφιζουν οι Έλληνες του Τόκιο, του Πεκίνου, της Σαγκάης, του Χονγκ Κονγκ και του Γκουανζού. Οι αποστάσεις είναι πολύ μεγάλες για μια ψήφο. Το Χονγκ Κονγκ απέχει 2.000 χιλιόμετρα από τη Σεούλ.

Στο εκλογικό κέντρο της Σιγκαπούρης θα ψηφίσουν οι Έλληνες του Νέου Δελχί, του Μουμπάι, της Μπανγκόκ και Μανίλας. Μανίλα-Σιγκαπούρη είναι 2.300 χιλιόμετρα.

Τέτοια κοροϊδία και τέτοια προσβολή στον Ελληνισμό του εξωτερικού δεν έχει ξανασυμβεί. Η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό απαγορεύει στην πράξη στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν. Να χαιρόμαστε την ανύπαρκτη ελληνική Δημοκρατία.

spot_img

9 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ο αρθρογράφος έχει σαφώς δίκαιο, όσον αφορά την τεχνική πτυχή του ζητήματος.
  Ωστόσο, όπως έχω υποστηρίξει και παλαιότερα, μια γενική και καθολική συμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού αντίκειται στο συμφέρον τόσο των ίδιων όσο και των Ελλαδιτών.

 2. Πώς και πού ψήφισαν οι Τούρκοι τού εξωτερικού, ώστε ψήφισαν όλοι; Ασφαλώς θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερα εκλογικά κέντρα για τούς Έλληνες ομογενείς, αλλά και πάλι δεν μπορούν να καλύψουν τις διάφορες τεράστιες αποστάσεις. Ασφαλώς το να στέλνουν Β/Ηπειρώτες να ψηφίσουν στην Σόφια, είναι σκέτη κοροϊδία. Όσον αφορά στην συμμετοχής των Ομογενών στις εκλογές, το θέμα έχει πολλές πλευρές. Δεν έχω σχηματίσει άποψη για το αν είναι θετικό ή αρνητικό. Ίσως έχει θετικές και αρνητικές πλευρές.

 3. Αφού όλων των κρατών οι ομογενείς ψηφίζουν στις χώρες όπου διαμένουν γιατί να εξαιρούνται οι δικοί μας, -το κυριότερο επιχείρημα- και αν αυτό το δεχόμαστε όλοι -και τα κόμματα -γιατί βάζουν προσκόμματα, να μη ψηφίζουν οι εγγεγραμμένοι με επιστολική ψήφο ή στις πρεσβείες και τα προξενεία ,που έχουμε στις χώρες τους.
  Μια εξήγηση είναι γιατί μετά το 1981-ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού – τα αριστερόστροφα ελληνικά κόμματα ήταν και είναι βέβαια ότι δεν θα ψηφιστούν από τους ”Αμερικανοευρωπαίους”ομογενείς μας , που έβγαλαν τις ”τσίμπλες από τα μάτια τους”.
  Το θέμα πού θίγει, ”παρορμητικά” ως πρέσβης ο κ. Χρυσανθόπουλος ,δημιουργήθηκε από τον μικρό αριθμό των ψηφοφόρων στις χώρες όπου κατοικούν και από την έλλειψη Πρεσβειών και Προξενείων μας στις χώρες διαμονής τους για να ”στηθούν” κάλπες, με δικαστικούς αντιπροσώπους και εκπροσώπους τω κομμάτων και δεν συμμαζεύεται.
  Το ίδιο συμβαίνει και στους λίγους ετεροδημότες που διαμένουν σε περιοχές της Ελλάδος , οι οποίοι θα υποχρεωθούν να ταξιδέψουν στο πλησιέστερο εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών της Περιφέρειας του τόπου διαμονής τους.
  ΓΙΑΤΙ ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΚΥΡΙΕ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΕ ΔΕΝ ΡΩΤΗΣΑΤΕ ΤΟΝ Κ.ΒΟΡΙΔΗ Ή ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΥΠΕΣ κ. ΣΠΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΘΙΓΕΤΕ ΜΕ ΠΑΤΡΩΤΙΚΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ;;;. ΔΕΝ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ.

  • ο αριθμός των ψηφοφόρων στο εξωτερικό είναι δυσανάλογα μεγάλος με τον ελλαδικό πληθυσμό.
   Μια μαζική συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού θα μετατόπιζε το βάρος στα εθνικά θέματα ενώ την ίδια ώρα τα συμφέροντα των Ελλαδιτών θα έχαναν την σημασία των. Επιπλέον οι Έλληνες του εξωτερικού θα βρισκόταν άμεσα στο στόχαστρο των διχαστικών δηλημμάτων κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για αυτόν.
   Για αυτούς τους λόγους δεν συμφωνώ στην καθολική ψήφο από το εξωτερικό.

 4. Kε Πρέσβη με όλο το σεβασμό ξέρουν οι ομογενείς που λείπουν χρόνια τι γίνεται στην Ελλάδα;

  • Τώρα οι ομογενείς το μαθαίνουν νωρίτερα από εμάς με τα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές και το βλέπουν όταν επισκέπτονται αυτοί -ή οι φίλοι τους στις χώρες που διαμένουν- την Πατρίδα τους.
   Εμείς πως γνωρίζουμε οι περισσότεροι τι συμβαίνει στην Αμερική και την Ε.Ε ;;;.
   ΟΛΟ ΚΑΙ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ” Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει”.

 5. Ποιοί ομογενείς??? Εϊμαι ένας εκ των νεότερων-μεταναστών (προ δεκαετίας) στο Ην.Βασίλειο. Και μαζί με καμιά 200αρια χιλιάδες άλλους εδώ πέρα, αναρωτιώμαστε γιατί να μην μπορούμε να ψηφίσουμε κυρίως εμείς από τη στιγμή που και έχουμε ζήσει στη χώρα τα τελευταία 35 χρόνια (όπως ορίζει ο νομοθέτης), κατέχουμε ελληνικές ταυτότητες και είμαστε ήδη εγγεγραμένοι στους εκλογικούς καταλόγους! Είμαστε 1η γενιά μεταναστών έχοντας πολύ συχνή επαφή με την πατρίδα και γνωρίζοντας άριστα την κατάσταση. Καμία σχέση δηλαδή με τους ομογενείς 4ης γενιάς που αναφέρονται στα σχόλια. Η απογορευτική για εμάς προϋπόθεση που ορίστηκε είναι η εξής: “να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.” Και πώς ακριβώς θα γίνει αυτό εφόσον οι περισσότεροι δεν ανήκουμε πλέον στις παλίες μας εφορίες αλλά στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού και δεν κάνουμε πια φορ.δήλωση? Ψήφος αποδήμων και κοροιδίες.

  • 22.500 θα ψηφίσουν. Εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό.
   Γιατί εκτός από την κατανομή των εκλογικών κέντρων τα χαρτιά που θέλουν και η γραφειοκρατία έγκρισης είναι αρνητικοί παράγοντες.
   Οι Τούρκοι έχουν ένα πολύ απλό σύστημα εγγραφής και υπολογίζεται ότι ψήφισαν 1.8 εκ.
   Άλλη μια αποτυχία του επιτελικού κράτους που το μόνο που έκανε καλά ήταν οι παρακολουθήσεις.

   • ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΑΦΟΥ ΟΙ ”ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ” ΠΑΣΗΣ ΑΠΟΧΡΩΣΕΩΣ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ . ”ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΣΑΜΑΡΙ…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,745ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα