Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Ακυρώνεται ο διαγωνισμός – Oι λόγοι

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει προσλάβει τα τελευταία χρόνια κρίσιμη γεωπολιτική σημασία, που ενισχύθηκε περαιτέρω μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ακυρώνεται ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες διασταύρωσε το MR.

Οι σχετικές ανακοινώσεις από το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να γίνουν προς τα τέλη της εβδομάδας, καθώς ο διαγωνισμός για το λιμάνι ακυρώνεται για γεωστρατηγικούς λόγους.
Υπενθυμίζεται ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης λειτουργεί ως βάση ανεφοδιασμού των νατοϊκών δυνάμεων σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη και εντάσσεται στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας.

Για το λιμάνι είχαν καταθέσει προσφορές δύο σχήματα: πρόκειται αφενός για την Quintana Infrastructure & Development και αφετέρου για την κοινοπραξία των Black Summit Financial, Euroports, EFA Group και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η γεωστρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει προσλάβει τα τελευταία χρόνια κρίσιμη γεωπολιτική σημασία, που ενισχύθηκε περαιτέρω μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εχει ενταχθεί στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας (Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας – MDCA) και το χρησιμοποιούν έτσι αμερικανικές και συμμαχικές ένοπλες δυνάμεις.

Παράλληλα, στα ανοιχτά του λιμανιού αναπτύσσεται ο υπεράκτιος τερματικός σταθμός επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) από την Gastrade.

Επιπλέον, στην περιοχή επιδιώκεται η χωροθέτηση εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρισμού με καύσιμο το φυσικό αέριο από κοινοπραξία της ∆ΕΗ, της ∆ΕΠΑ και του ομίλου Κοπελούζου. Ο τελευταίος συμμετέχει και στην Gastrade αλλά και σε κοινοπραξία που συμμετείχε στον διαγωνισμό, αλλά τελικά δεν υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για το λιμάνι.

Πηγή: moneyreview.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα