του Παντελή Σαββίδη
1.-Η Χαμάς, και όσοι την υποστηρίζουν, θα ήταν εκτός λογικής να περιμένουν ότι μετά απο αυτό που έκανε η Ισλαμική Οργάνωση δεν θα υπήρχε ισραηλινή αντίδραση. Η αντίδραση ήταν αναμενόμενη. Και η διεθνής κοινή γνώμη έτοιμη να την αποδεχθεί.
2.-Η ανθρωπιστική αντίληψη, ως φιλοσοφία ζωής, επιβάλλει την καταδίκη της ενέργειας της Χαμάς, πέρα απο τις επικλήσεις του ανάλογου ισραηλινού παρελθόντος. Και τότε υπήρξαν αντιδράσεις κατά του Ισραήλ το οποίο, εξαιτίας των ενεργειών του, συναντά δυσκολίες στην προώθηση της πολιτικής του.
3.-Ευτυχώς που στην κυβέρνηση του Ισραήλ υπάρχουν αντιδράσεις ως προς το μέγεθος και την διάρκεια της επίθεσης. Λογικές ισοπέδωσης δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Η αναλογικότητα, όπως αποκαλείται στην πολιτική και στρατιωτική ορολογία, είναι το κριτήριο της αντίδρασης.
4.-Για την παράταση της κρίσης ευθύνη έχουν και οι δύο πλευρές. Κανείς δεν θέλει λύση απο ό,τι φαίνεται. Ίσως, διότι η εκκρεμότητα του παλαιστινιακού εξυπηρετεί πολλούς.
5.-Η επιχείρηση της Χαμάς δεν ήταν στρατιωτικού χαρακτήρα για την απελευθέρωση εδαφών απο ένα εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Είχε τα χαρακτηριστικά τρομοκρατικής ενέργειας. Σκόπευε αμάχους και δεν είχε σαφείς στρατιωτικούς στόχους. Οι στόχοι ήταν πολιτικοί. Να σταματήσει η διαδικασία προσέγγισης του Ισραήλ με τις Αραβικές χώρες. Η βαρβαρότητα κατά των αμάχων εκτόνωνε μίσος αλλά μπορεί να απέβλεπε και σε υπερβολική αντίδραση του Ισραήλ ώστε να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης απο την Χαμάς και τους υποστηρικτές της. Ο παλαιστινιακός λαός, δηλαδή, στην υπηρεσία ισλαμιστικών σκοπιμοτήτων.
6.-Δεν υπάρχει κανένα απτό όφελος των παλαιστινίων απο την επιχείρηση της Χαμάς. Αντιθέτως, ο παλαιστινιακός λαός για άλλη μια φορά ξεριζώνεται απο τα σπίτια του και θα έχει χιλιάδες θύματα.
7.-Υπάρχουν τρείς χώρες που ευνοούνται απο την επιχείρηση της Χαμάς: Η Τουρκία, το Ιράν και το Κατάρ. Δεν αποκλείεται η Χαμάς να ενθαρρύνθηκε απο τις χώρες αυτές.
8.-Καλώς η Ελλάδα καταδίκασε την ενέργεια της Χαμάς. Η θέση, όμως, της χώρας πρέπει να παραμείνει η ίδια, όπως είναι και της Ε.Ε. Δύο κράτη στα σύνορα του 67 με δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν πρωτεύουσά τους την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
9.-Η απαγόρευση διαδηλώσεων υπερ των παλαιστινίων στις δυτικές χώρες είναι ένα μέτρο ολοκληρωτικής μορφής το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Οι διαδηλώσεις αυτές δεν μπορεί να συγχέονται με τις ισλαμικού χαρακτήρα κινητοποιήσεις των ισλαμιστών που απειλούν την δημοκρατία και τον τρόπο ζωής των δυτικών κοινωνιών. Αυτές οι εκδηλώσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ο ευρύς γεωπολιτικός χώρος που λέγεται Ευρώπη κατοικείται εδώ και αιώνες απο ανθρώπους με συγκεκριμένο τρόπο ζωής, παραδόσεις και πολιτισμό στοιχεία τα οποία οι λαοί δεν είναι διατεθειμένοι να απεμπολήσουν.
“Λογικές ισοπέδωσης”
Κι εσύ, υιέ μου Παντελή;! Μία λογική ισοπέδωσης μπορεί να υπάρχει. Μη χαλάμε την γλώσσα μας, βρε παιδιά.
Σε πολλά, τα περισσότερα συμφωνώ, αλλά σε μερικά διαφωνώ.
– Ισοπέδωση μόνον αν είναι απαραίτητη για να εξοντωθεί η Χαμάς. Ο,τιδήποτε είναι επιτρεπτό προς τον σκοπόν αυτόν, διότι αν δεν αφανισθεί η τρομοκρατική αυτή οργάνωση, δεν θα έχει τέλος η ιστορία τής Γάζας.
(4) Η Χαμάς δεν θέλει λύση, για λόγους που πολλάκις έχω γράψει. Για το Ισραήλ δεν ξέρω, αλλά σίγουρα ούτε θέλει να γυρίσει στα σύνορα τού 1967, προ τού πολέμου των 6 ημερών (δεν τον κήρυξε αυτό, απλώς τον κέρδισε) κι έχει δίκιο. Ούτε μοιρασμένη θέλει την Ιερουσαλήμ, η οποία είναι η ιστορική πρωτεύουσα τού άλλοτε βασιλείου των. Την απελευθέρωσαν από τούς Ιορδανούς και την πήραν, κάτι που προβλεπόταν και στην διακήρυξη τού 1948. Απαντώ εδώ και σε μέρος τού (8).
“δεν είναι διατεθειμένοι να απεμπολήσουν”
Ναι, αλλά δεν κάνουν και τίποτε για να τα σώσουν, ή μάλλον κάνουν το αντίθετο. Αφήνουν πάσηε φύσεως λαθρομετανάστες να εισέρχονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην Γηραιά Ήπειρο και βλέπομε τα χάλια τής Γαλλίας και προπαντός τής Σουηδίας. Και όταν εμφναισθεί κανείς ηγέτης δυναμικός, που εναντιόνεται σ’ αυτό το χάλι, “σπεύδομε” να τον χαρακτηρίσομε λαϊκιστή, ξενοφοβικό, ρατσιτή και ό,τι άλλη γελοιότητα υπαγορεύει το πολιτικώς ορθόν.
Η Ελλάδα μετά το φιάσκο του Οτσαλάν έπαυσε να είναι με τα απελευθερωτικά Κινήματα -όπως ήταν στις προηγούμενες δύο 10ετίες του Κινηματικού ΠΑΣΟΚ- και έκτοτε συμμορφώνεται (πλήρως δε στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβία) με τις συμβατικές υποχρεώσεις της προς τους Υπερθνικούς Οργανισμούς, στους οποίους συμμετέχει , μόνο που αυτοί δεν περιμένουν την δική της γνώμη σε γεωπολιτικά θέματα , με τα οποία ”μπλέξαμε” στην πρώτη 4ετία του κ. Κώστα Καραμανλή.
Τι διαφορετικό να κάνει η Ελλάδα μας -η οποία ας μη ξεχνάμε εξοπλίζεται κιόλας-όταν με αυτήν την συνέπειά της διασώζει πλήρως την κυριαρχία όχι μόνο την δική της ,αλλά και της Κύπρου από την Τουρκία του κ. Έρντογαν ,ο οποίος εδώ και δέκα χρόνια το έβαλε ”αμέτι-μουχαμέτι”να άνασυστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την Γαλάζια Πατρίδα του, που κατά πως φαίνεται θα καταλήξει όνειρο της σε θερινή νύκτα.
ΣΤΗΝ ΓΑΖΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ,ΠΟΥ ΑΝ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΜΠΟΡΕΙ ”ΝΑ ΣΒΗΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ” Η ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.
“Ισοπέδωση μόνον αν είναι απαραίτητη για να εξοντωθεί η Χαμάς. Ο,τιδήποτε είναι επιτρεπτό προς τον σκοπόν αυτόν, διότι αν δεν αφανισθεί η τρομοκρατική αυτή οργάνωση, δεν θα έχει τέλος η ιστορία τής Γάζας”.
Όταν χθες έγραφα τις παραπάνω γραμμές, δεν είχα διαβάσει το άρθρο τού Κ. Κριακόπουλου, με το οποίο σαφώς συμφωνώ.