ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΨΥΧΡΑΙΜΑ ΚΑΙ ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
1.-Η πτώση του Συριζα εξέπληξε, όσο και η άνοδος της ΝΔ. Επώνυμα, οι δημοσκόποι υποστηρίζουν πως κατέγραφαν την διαφορά αλλά δεν την ανακοίνωναν εκβιαζόμενοι απο τον Συριζα. Αν αυτό συνέβη, τότε, μιλάμε για την εισαγωγή μαφιόζικων μεθόδων στην πολιτική ζωή της χώρας. Ίσως θα πρέπει να επέμβει και ο εισαγγελέας.
2.-Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Συριζα αμφισβητείται και απο στελέχη της πρώην ανανεωτικής Αριστεράς. Απο στελέχη τα οποία αποτελούσαν το 3%. Λίγο καθυστερημένη η αμφισβήτηση αλλά αν συμβαίνει μαζικά τότε ποιούς εκφράζει ο Συριζα; Ποια είναι η πολιτική και κοινωνική σύνθεσή του; Το 3% που αποτελούσε τον αρχικό πυρήνα του, το εκτόξευσε το ποσοστό των πρώην ΠΑΣΟΚ που αποχώρησαν απο το κόμμα τους. Την κυβερνητική πλειοψηφία την έδωσαν οι δεξιοί. Και οι δύο ομάδες επανέρχονται στις μητρικές αγκάλες. Αν και στο 3% του αρχικού πυρήνα υπάρχουν διαρροές, τότε, τι συγκροτεί τον Συριζα; (Όταν ο Συριζα έγινε κυβέρνηση πολλά στελέχη της πάλαι ποτέ ανανεωτικής αριστεράς που δεν προσχώρησαν στις τάξεις του, μου έλεγαν πως παλιοί σύντροφοί τους με τους οποίους μεγάλωσαν μαζί δεν τους μιλούσαν. Είναι εντυπωσιακά φαινόμενα πολιτικού πάθους και μίσους αυτά. Ακόμη και για πρώην συντρόφους. Στους υπόλοιπους, ο χαρακτηρισμός γερμανοτσολιάδες ήταν συνήθης).
3.-Μια ανάρτηση που διάβασα χθες (του Γ, Φλωρίδη) υποστήριζε πως αν εισέλθουν άλλα δύο κόμματα στη Βουλή στις επόμενες εκλογές, τότε, η ΝΔ θα χρειαστεί ίσως κάτι παραπάνω απο 40% θα για μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Κάτι που δεν καθιστά τις εκλογές περίπατο.
4.-Ο φιλομητσοτακικός-και όχι ο φιλοδεξιός- τύπος δεν έκρυβε την χαρά του και για το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε η ΝΔ αλλά και διότι ο κ. Μητσοτάκης εξαφάνισε όλους τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Εννοούν, δηλαδή, τις καραμανλικές και σαμαρικές τάσεις.
Στην Ελλάδα δεν λείπει, μόνο, η κουλτούρα πολιτικής συνεργασίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Θέλουμε να τα δώσουμε όλα στον νικητή. Ο κίνδυνος που υπάρχει είναι ο εξής:
Το Σύνταγμα δίνει απόλυτες αρμοδιότητες στον πρωθυπουργό. Ο λαός με την ετυμηγορία του, καθιστά τον κ. Μητσοτάκη μόνο κυρίαρχο στο εσωκομματικό πεδίο. Του δίνει αυτοδύναμη πλειοψηφία στη Βουλή. Και όπως απέδειξε ο πρότερος πολιτικός βίος του δεν έχει και ισχυρή αίσθηση διάκρισης των εξουσιών. Στην Ελλάδα δεν λειτουργεί αποτελεσματικά η διάκριση δικαστικής, νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας. Ούτε υπάρχει σεβασμός στις ανεξάρτητες αρχές.
Όπως πάμε, τα δίνουμε όλα στον κ. Μητσοτάκη. Και η λειτουργία της δημοκρατίας δεν επαφίεται στην λειτουργία των θεσμών αλλά στην καλή διάθεση του κ. Μητσοτάκη.
5.-Ο αντίλογος στο παραπάνω σχόλιο μπορεί να είναι η απομάκρυνση απο έναν τοξικό λόγο του Συριζα και του κ. Τσίπρα. Καλώς,. Υπάρχουν αναδυόμενες δυνάμεις, όπως η νέα γενιά που ανέλαβε στο ΠΑΣΟΚ, η οποία στερείται των αμαρτημάτων των προκατόχων της και έχει διάθεση για πολιτική δράση. Θα μπορούσε να καταστεί αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι μια γενιά κεντρώου προσανατολισμού, με διεθνείς ορίζοντες, εμβολιασμένη απο τις κοινωνικές και εθνικές ανησυχίες του Κινήματος.
Ακούγεται συχνά το επιχείρημα περί των ικανοτήτων του προέδρου της. Το πρότυπο των πολιτικών ηγετών που γνωρίζαμε παρήλθε. Σε όλο το πολιτικό φάσμα οι ηγέτες έχουν πάνω κάτω τα ίδια χαρακτηριστικά. Κανείς απο τους υπάρχοντες, ούτε ο κ. Μητσοτάκης, δεν ήταν κάτι διαφορετικό, στα πρώτα βήματά του. Αλλά ας έχουμε υπόψη και το εξής: όλων η πολιτική, στα βασικά, διαμορφώνεται σε κέντρα στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα. Η εξωτερική και η οικονομική πολιτική λαμβάνει ντιρεκτίβες απο τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον. Και η αμυντική απο το ΝΑΤΟ και την Ουάσιγκτον. Τα υπόλοιπα είναι λογιστικά και ύφους.
Π. Σαββίδης
spot_img

12 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Προς επίρρωση της τελευταίας παραγράφου:
  Ο Π. Κονδύλης θα μας υπενθύμιζε ότι το Κέντρο, όπως η Δεξιά και η Αριστερά, καταργήθηκαν μαζί με τον ευρωπαϊκό ταξικό-αστικό φιλελευθερισμό λόγω του ΕΞΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟΥ.
  Και ο Κ. Λας θα μας θύμιζε ότι μετά την «Προδοσία της Δημοκρατίας», μετά την «Εξέγερση της Ελίτ», καταργήθηκε η ίδια η Κοινωνία.
  Ο μεν εξαμερικανισμός μεταμόρφωσε τις ευρωπαϊκές «ιδεολογικές παρατάξεις» σε δίπολο «ρεπουμπλικανών»-«δημοκρατικών» η δε Ελίτ κατέστησε μονόδρομο για την Παγκόσμια Τάξη την ακύρωση του ενός πόλου (των κοινωνιστών ως λαϊκιστών) δοξολογώντας τον μηδενιστικό «προοδευτισμό».
  Μητσοτάκης-Τσίπρας-Ανδρουλάκης ακολουθούν τον δρόμο που άνοιξε στην Ελλάδα ο Σημίτης. Την ουσιώδη όμως διαφορά ύφους-ήθους τη δείχνει στον μπλέ χάρτη η ροζ προδοτική σήμανση στη Ροδόπη.

 2. Συγχωρείστε, μετανοείτε, ευλογείτε, αγαπάτε αλλήλους.
  Η εκκλησία του Χριστού μας φύλακας άγγελος της κοινωνίας μας.

  • Θέλω εδώ να τονίσω, ότι η πολιτικοποίηση της Πίστης φέρει κινδύνους τόσο για την πολιτική όσο και για την Πίστη.

 3. Ας μην ακολουθήσουμε αδέρφια όσους ανησυχούν για την Δημοκρατία στην 42χρονη Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ,με τα τόσα δημοκρατικά και φιλολαϊκά κεκτημένα και Ευρωπαϊκά δικαστήρια , με Ανεξάρτητες Αρχές, με δυο ισχυρά αντιπολιτευτικά κόμματα στη νέα Βουλή και κυρίως με κυβερνητικό δυναμικό καθηγητές Πανεπιστημίου ,επιστήμονες -δημοκράτες τέλος πάντων και όχι Παπαγελόπουλο για την Νοβάρτις ,Παπά για τις τηλεοπτικές ς άδειες και Πολάκη (και όχι μόνο) για προσωπικές επιθέσεις .
  Όντας δίπλα από την Τουρκία του κ. Ερντογάν ,ας μην ήμαστε τόσο κοντόφθαλμοι και ”ψιλικατζήδες” στο θέμα των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ , η νομιμότητα των οποίων ερευνάται από την Δικαιοσύνη ,που δεν είναι ενός ανδρός (κ. Ντογιάκου) Αρχή , όταν όλοι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι όλα τα σοβαρά κράτη είναι ”υποψιασμένα” πως όλοι μας παρακολουθούν και στην καθημερινότητά μας ακόμη.
  Όσον αφορά στον φόβο -που πάντα εξετάζεται ως υποκειμενικός- των φορέων των δημοσκοπικών επιχειρήσεων ,ας μη κάνουμε τώρα όλοι τους έκπληκτους ,όταν την αυτοδικία με πολιτικά κίνητρα γραμμένα και σε Προκηρύξεις, την ζήσαμε την επομένη της μεταπολιτεύσεως -ιδιαίτερα στην 10ετία του 1980- και όταν αυτή η αυτοδικία επανήλθε στην 10ετία του 2010, είτε με Ρουβίκωνα, είτε με περίεργα τροχαία ατυχήματα ,είτε με δολοφονίες ” για ξεκαθάρισμα λογαριασμών”.
  Πόσοι Έλληνες και κρατικοί υπάλληλοι αποφεύγουν την μαρτυρία τους από τον φόβο αντιποίνων ;;;.
  ΤΕΛΟΣ για την επιβεβλημένη ”αυτοκρατορία ” του κ. Μητσοτάκη -στην κυβέρνηση μετά την μεγάλη λαϊκή αποδοχή και την άνετη πλειοψηφία στην Βουλή-αυτή στο ΚΟΜΜΑ και δεν θα αποτολμηθεί από τον έξυπνο πολιτικά κ. Μητσοτάκη και δεν θα εξασφαλισθεί στους Νεοδημοκράτες , που πίστεψαν και πιστεύουν στις αρχές και τις αξίες της Ιδρυτικής Πράξεως και στον πανθομολογουμένως πρώτο πολιτικό του περασμένου αιώνος ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή ,τον οποίον υπηρέτησαν πιστά και ο πατέρας του και η αδερφή του.
  Ούτε και έφηβος είναι για να ιδρύσει δικό του κόμμα.
  ΑΣ ΤΟ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ,ΕΦΟΣΟΝ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ”ΑΝΕΒΟΥΝ ΣΤΑ ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ” ΤΑ ΔΥΟ ”ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ” ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΒΟΥΛΗ .

  • ο συμψηφισμός είναι ένα πολύ ασθενές επιχείρημα όταν επαγγέλεσαι ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

 4. Για να δούμε σε τι κράτος ζούμε… πήγα και πήρα ληξιαρχική πράξη θανάτου για ένα γονιό μου σήμερα. Δεν σφράγισαν την παλιά. Γιατί λέει ισχύει για 6 μήνες. Γιατί;;; Απάντησα. Θα αναστηθεί;;;
  Όχι ανταπαντησανε μπορεί να κάνετε διορθώσεις. Δλδ για 5, που μπορεί να κάνουν διορθώσεις ( τι σόι- νέα στοιχεία για γέννηση κλπ;;;) Σύρομαι σε οποία δικονομική πράξη να παίρνω νέα χαρτιά. Για αμετάκλητα πράγματα.
  Το κράτος λοιπόν μας θεωρεί απατεώνες. ΜΟΝΟ απατεώνες. Και αντί να τιμωρεί τους πραγματικούς απατεώνες, μας τσουβαλιαζει όλους, προκειμένου, τι άλλο να σκεφθώ, να τους κρύψει. Αν στην χειρόγραφη εποχή χρειαζόμουν την αλλαγή μόνο αν πράγματι χρειαζόταν, γιατί και καλά στην ψηφιακή, πρέπει να τρέχω κάθε λίγο και λιγάκι να μαζεύω πιστοποιητικά και χαρτιά, που ο πάσα ένας επαγγελματίας δικονομικούς, μπορεί να τα αναζητήσει αυτόφωρα να το πω;;; Δεν γουστάρουν όμως κι αυτοί να μπλέξουν με κουμπιά, να αναζητήσουν αυτεπαγγέλτως τα χαρτιά που τους επιβάλλει ο νόμος. Έτσι κι αλλιώς τα ζωντόβολα πληρώνουν, να μην έχουν και την αίσθηση ότι πληρώνουν κάτι μεγαλειώδες;;; Έστω κι αν είναι γελοιωδεστατο;;;
  Επειδή δούλεψα λογιστικά, θα το πω. Χίλιες φορές τα μαύρα μανίκια και η πρακτική αριθμητική. Σήμερα;;; Είσαι στο κομπιούτερ μόνιμα επι 18 με 20 ώρες, για να βγάλεις το ίδιο αποτέλεσμα.
  Η τηλεματική έχει βοηθήσει μονάχα στον απόλυτο έλεγχο του κράτους στον πολίτη. Όχι vs versa.

 5. Και δεν υπάρχει το ψύχραιμα. Από το 1990 του Σημίτη ζούμε σε μεσαίωνα. Η αριστερή ιδεολογία, ότι πρόσωπο και να έχει δεν θα σταματήσει να υπάρχει. Από τον επίκουρο και τον Σπάρτακο. Αντανακλά σε όλους εμάς που ζούμε στην τσίτα. Είτε λέγεται φαβέλα είτε δεν μπορώ να πάρω τα χρειαζούμενα, κι ας το παίζω μεσαία τάξη, είτε απλά είμαι ο δούλος της σημερινής εποχής, ο υπηρέτης, ο εργάτης γης, ο καταζητούμενος γενικώς.
  Απίστευτο… να θεωρούμε στην Ελλάδα του σήμερα ότι μπορείς να ζεις ως οικογένεια αξιοπρεπώς με λιγότερα από 35-40.000 ευρώ τουλάχιστον. Με νοίκι ή δάνεια. Και αυτό τι λέει;;; Ότι τα 40 χιλιάρικα οικογένειας, την βάζουν στην αστική τάξη;;; Αφού κάποιες φορές ψωμί να φάει δεν έχει, αν συμβεί κρίση. Αυτοί που τα βγάζουν πέρα, ή έχουν πίσω αυτούς που κερδίζουν 30-40.000, ή απλά κρύβουν λεφτά. Αλλά από την άλλη, με δήλωση 5000, ποσά να κρύψεις;;; 10 ή 20;;; Το εύρος μικρό, εξ ου και το 85 0/0 ζει με κουπόνια. Ωραία είναι… δεν χρειάζεται να δουλεύεις, ούτε να ανησυχείς αν σπ απολύσουν. Απλά επιβιώνεις. Όχι σε παγκάκι. Σε σκηνή το καλύτερο,ή σε υπόγα ακόμη πιο καλό.

 6. Άρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνουν την πόρτα εξόδου στον Τσίπρα που είχε πει ότι πάνω από 6 μονάδες διαφορά φεύγει και αυτός σφυρίζει αδιάφορα.
  Εδώ κορόιδεψε τον Ελληνικό λαό τους συντρόφους του θα φοβηθεί.
  Στα αριστερά καθεστώτα όμως σε φεύγουν χωρίς να το πάρεις είδηση.
  Θα τον αφήσουν μέχρι και τις δημοτικές εκλογές και μετά τον φεύγουν.
  Ο νέος/α αρχηγός θα πάει για τις πιο χαλαρές ευρωεκλογές.

  • Όσο πιθανόν είναι να δούμε τον Κωστάκη τον Ραφηνάτο αστροναύτη, τόσο πιθανόν είναι να παραιτηθεί και ο Τσίπας.

   Το κόμμα του ανήκει και κάτι Αχτσιόγλου και Ηλιόπουλους θα τους φάει σαν κοτόπουλα. Όπως ακριβώς εξαφάνισε Αλαβάνο, Δούρου, Λαφαζάνη, Κωνσταντοπούλου και σία.

   Έχουν μεγάλη εμπειρία τα κουμμούνια στις εκκαθαρίσεις εσωτερικών αντιπάλων.

 7. Δυο παρατηρήσεις:
  Γράφετε: “Το Σύνταγμα δίνει απόλυτες αρμοδιότητες στον πρωθυπουργό”. Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι: “υπό την θεσμική εγγύηση της Βουλής”. Αυτή, η άλλη μισή αλήθεια, υπάρχει βέβαια στα χαρτιά, αλλά δεν δουλεύει πια στην πράξη. Οι συνθήκες της παγκοσμιοποίησης και η αποκοπή του Βουλευτή από τους ανθρώπους των οποίων είναι ο Αντιπρόσωπος και τους οποίους καμία ανάγκη δεν έχει πια ο Βουλευτής ούτε για να γίνει Βουλευτής, ούτε για να παραμείνει Βουλευτής, ούτε εν γένει για να “ζει άνετος κι ευχαριστημένος”, εξουδετέρωσαν κάθε θεσμική εγγύηση της Βουλής, κάθε λογοδοσία και κάθε αντιρρόπηση της οικονομικής δυνάμεως του Πλούτου με την πολιτική δύναμη του Πλήθους. Αυτή η αντιρρόπηση είναι ο πυρήνας και το μέτρο της “δημοκρατικότητας” όποιου “πολιτεύματος”.

  Δεύτερη παρατήρηση. Αν υπάρχει μια ελπίδα, είναι η ελληνική κοινωνία να αναλάβει, με όποιες δυνάμεις (και δεν είναι μικρές) της έχουν μείνει ενεργές, να αναθεωρήσει τις κεντρικές της επιλογές και να χαράξει εντελώς νέα πορεία. Και όχι να εξακολουθήσει με τις ίδιες επιδιώξεις, τους ίδιους στόχους και τους ίδιους τρόπους.

  [Το “σύγχρονο δυτικό κράτος” ήταν διακύβευμα και όραμα ίσως του περασμένου και προπερασμένου αιώνος, αλλά τώρα που τα υπαρκτά σύγχρονα δυτικά Κράτη έχουν εμπλακεί σε μια περιδίνηση που αμφισβητεί την ίδια την δυνατότητα ύπαρξής τους ως Κρατών και τώρα που το Δυτικό Μοντέλο, όπως το ξέραμε, καταρρέει χωρίς να είναι ξεκάθαρο τί θα αφήσει στη θέση του, είναι κωμικό και αδιέξοδο να χαιρόμαστε που “θα γίνουμε Ευρώπη” ή να στοχεύουμε στην ακόμα πιο φανατική μίμηση του “δυτικού τρόπου ζωής”, του “λάιφ στάιλ” που έχει οδηγήσει στο χείλος της ιστορικής έκλειψης τον δικό μας πολιτισμό, τον ελληνικό δηλαδή πολιτισμό, και την ανθρωπότητα σε θανάσιμο κίνδυνο. Είναι τόσο κωμικό και αδιέξοδο, όσο να προσπαθήσουμε να μετατρέψουμε την Αθήνα στο Λονδίνο του Ντίκενς ή στο μεταπολεμικό Βερολίνο. Αυτό το ιδιότυπο σύνδρομο της Στοκχόλμης που εμφανίστηκε στον τόσο έντονο μεταπολιτευτικό (και ιδίως μετά την κατάρρευση του Υπαρκτού) θαυμασμό μας προς τη Δύση, λες και δεν φιλοτιμούμαστε πια από τον ελληνισμό μας οι Έλληνες, από την ορθοδοξία μας οι Ορθόδοξοι και από την ανθρωπιά μας οι Άνθρωποι, δεν το πάθαμε σε τέτοιο βαθμό και έκταση ούτε στα τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς στο Σουλτάνο, που η Ευρώπη τότε “του πλέρωνε χαράτσι και τον έλεγε Γκραν- Σινιόρε”. Ας ξεθαμπωθούμε. Δεν είναι δύσκολο. Μια βόλτα στη λιακάδα για πολλούς αρκεί. Δεν είναι τόσο δύσκολο να είσαι περήφανος κάτω από αυτό το Φως. Και άρτιος και χαρούμενος και ζωντανός.]

  Αν λοιπόν πρόκειται να αναλάβει, αργά ή γρήγορα, η ελληνική κοινωνία την ευθύνη της για τον εαυτό της και για τα παιδιά της και για τα παιδιά των παιδιών της, ας είμαστε προσεκτικοί να μη μετατρέπουμε το χαστούκι του ελληνικού Λαού στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή για άλλη δουλειά τον ήθελε, όταν τον πήρε από το 3% και τον έκανε Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση, (και μέχρι τώρα δεν τού τήν έκανε), σε χαστούκι του “αλλού ‘ντ’ αλλού” Κατεστημένου στον Λαό που τόλμησε να κάνει κάτι τέτοιο. Μαθαίνει τώρα, υπό αυτές τις δυσμενείς συνθήκες κι ακόμα ίσως δυσμενέστερες στο άμεσο μέλλον, ο Λαός να παίρνει το 3% να το διορίζει και να το αποπέμπει. Και αύριο θα το ξανακάνει. Και μεθαύριο θα το επιτύχει. Είναι ζήτημα επιβίωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
32,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα