1.-Ο κ. Δένδιας πέρασε, χθες, μια διπλωματική περιπέτεια η οποία χάρη στην τύχη του εξελίχθηκε όπως επιθυμούσε. Τώρα που επέστρεψε ας κάνουμε μερικές επισημάνσεις για το διπλωματικό αποτύπωμα της επίσκεψης στη Λιβύη η οποία έγινε χωρίς τον απαραίτητο προβληματισμό και σχεδιασμό που θα καθόριζε τις κινήσεις του υπουργού.

2.-Η άρνηση του κ. Δένδια να δει την Λίβυα ΥΠΕΞ μόνο ως εκδήλωση δυσαρέσκειας προς το πρόσωπό της και προς την κυβέρνηση που εκπροσωπεί θα μπορούσε να εκληφθεί. Δεν έχει να κάνει με διπλωματικές δεσμεύσεις. Η κ. Νάιλα Μάνγκους είναι η υπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης που υπέγραψε τα δύο τουρκολιβυκά μνημόνια. Είναι απολύτως προσανατολισμένη στην γραμμή του Πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίτ Ντμπέϊμπα, ο οποίος είναι φιλότουρκος και με τον οποίο η υπουργός διατηρεί συγγενική σχέση. Είναι παντρεμένη με τον ανιψιό του. Αν ο κ. υπουργός ήθελε να της διαμηνύσει την δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης, ορθώς, έπραξε και δεν συναντήθηκε μαζί της. Το ερώτημα είναι αν αυτή η κίνηση ωφέλησε ή έβλαψε την εικόνα της χώρας ή αν διεύρυνε το χάσμα μεταξύ Αθήνας και Τρίπολης. Η διεύρυνση του χάσματος εξυπηρετεί την Ελλάδα;

3.-Η Ελλάδα έχει αναγνωρισμένη την κυβέρνηση της Τρίπολης. Διαφωνεί με ενέργειές της αλλά αναγνωρισμένη την έχει. Πρώτον, διότι την έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ για να διεξάγει τις εκλογές. Δεύτερον, διότι έχει διπλωματική αντιπροσωπεία στην Αθήνα. Τρίτον διότι η Ελλάδα ζήτησε από την κυβέρνηση της Τρίπολης να διαπιστεύσει πρέσβη στη χώρα και το αίτημα έγινε αποδεκτό. Ανεξαρτήτως αν ο πρέσβης δεν τοποθετήθηκε.

4.-Υπάρχει μια διπλωματική άποψη που υποστηρίζει πως δεν μπορεί ο Υπουργός Εξωτερικών να επισκέπτεται την Τρίπολη και να αρνείται να συναντηθεί με την ΥΠΕΞ. Είναι επίσκεψη στη χώρα της. Αν δεν θέλεις να έχεις σχέσεις, δεν πας. Αν πας, αναγκαστικά θα διαμορφώσεις σχέσεις. Και για την προώθησή τους χρειάζεται πρέσβης. Και όταν πας, δεν μπορείς να αποκλείσεις τον/την ΥΠΕΞ της χώρας να σε υποδεχθεί.

5.-Είναι αναγκαία η παρουσία ‘Ελληνα πρέσβη στην Τρίπολη. Χωρίς πρέσβη θα δημιουργούνται πολλές ανάλογες καταστάσεις που δεν ευνοούν την εικόνα της χώρας.

6.-Δεν είθισται επισκέψεις να κανονίζονται απευθείας από το διπλωματικό γραφείο του υπουργού και χωρίς τον Έλληνα πρέσβη στη χώρα. Ο κ. Δένδιας λειτουργεί με το γραφείο του, παρακάμπτοντας τους διπλωμάτες και λειτουργεί συγκεντρωτικά.

7.-Όλα τα προβλήματα δημιουργούνται από το γεγονός ότι για χρόνια δεν υπάρχει πρέσβης στη Λιβύη. Μετά τον ατυχή Κυριάκο Αμοιρίδη, ο οποίος έκανε πολύ καλή δουλειά, και ο Συριζα και η σημερινή κυβέρνηση ολιγώρησαν στο να στελεχώσουν την πρεσβεία.

8.-Οι ελληνικές κυβερνήσεις φαίνεται να αγνοούν το μεσανατολικό και βορειοαφρικανικό ναρκοπέδιο. Είναι προτιμότερο να προσκαλούν τους επισήμους με τους οποίους θέλουν να συναντηθούν στην Αθήνα, όταν συντρέχουν καταστάσεις ανάλογες της Λιβύης, παρά να βαδίζουν σε ναρκοπέδιο. Ο κ. Δένδιας επρόκειτο να επισκεφθεί την Ανατολική Λιβύη αλλά προσγειώθηκε στην Τρίπολη, πρώτα, για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι, ο οποίος είναι εκλεγμένος στη θέση του και ο οποίος είναι ο πρέσβης που απελάθηκε από την Αθήνα μετά την υπογραφή του πρώτου τουρκολιβυκού μνημονίου. Η οικογένεια του κ. Μένφι ζει, ακόμη, στην Αθήνα και ο ίδιος προσπαθεί να διασώσει τις ελληνολιβυκές σχέσεις.

9.-Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε ο κ. Μένφι με ανάρτησή του στο facebook μετά το χθεσινό επεισόδιο: «Το Προεδρικό Συμβούλιο επιθυμεί να συνεχίσει τις φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες με τις οποίες το Κράτος της Λιβύης έχει διπλωματικές σχέσεις και επιδιώκει να τις ενισχύσει στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και των διεθνών κανόνων που διέπουν τη διπλωματική πρακτική για να αποφευχθεί οτιδήποτε εμποδίζει και διαταράσσει την ειρήνη αυτών των σχέσεων. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των χωρών, επομένως επιθυμούμε να εξαλείψουμε όλες τις αιτίες παρεξηγήσεων και να αποφύγουμε τυχόν διπλωματικά επεισόδια, απορρίπτοντας κάθε κλιμάκωση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επικοινωνία με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για να διευκρινιστούν οι λόγοι της ματαίωσης της σημερινής επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών στην πρωτεύουσα Τρίπολη».

10.-Υπάρχει ένα ερώτημα που πλανάται: έχουν πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών στην Αθήνα την ίδια θέση στην προσέγγιση του Λιβυκού; Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών να μεσολαβήσει ώστε να αρχίσουν συνομιλίες Αθήνας-Τρίπολης για τον καθορισμό της ΑΟΖ. Ο κ. Δένδιας, αντιθέτως, δήλωσε από την Βεγγάζη την Πέμπτη ότι η Ελλάδα θα συνομιλήσει μόνο με την κυβέρνηση της Λιβύης που θα προκύψει από τις εκλογές. Είναι σαφής η διάσταση στη θέση των δύο ανδρών.

11.-Το συμπέρασμα από την λιβυκή περιπέτεια είναι ότι υπέστη βλάβη η εικόνα της χώρας χωρίς κανένα απτό αποτέλεσμα.

makthes.gr