Λιβύη: Κλιμακώνουν το επεισόδιο με Δένδια -Η Τρίπολη ανακαλεί τον διπλωματικό της εκπρόσωπο στην Αθήνα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Νίκος Δένδιας / Πηγή: ΥΠΕΞ
17/11/2022  13:39
Ένα σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο εκτυλίχθηκε νωρίτερα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στη Λιβύη.

Μετά το πρωινό διπλωματικό επεισόδιο που προκάλεσε και είχε συνέπεια να ακυρωθεί η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην πρωτεύουσα της Λιβύης, η κυβέρνηση της Τρίπολης ήδη κάλεσε για εξηγήσεις τον Έλληνα επιτετραμμένο στην Τρίπολη, ενώ ανακάλεσε τον διπλωματικό της εκπρόσωπο στην Αθήνα! Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή έγινε γνωστή μέσα από το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

«H στάση του Έλληνα ΥΠΕΞ είναι προσβολή για τον λιβυκό λαό και την κυβέρνηση», ανέφερε στο τουρκικό πρακτορείο ο Μοχάμεντ Χαμούντι, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, και προσέθεσε πως «η στάση του Έλληνα υπουργού αντιμετωπίστηκε με λύπη από την κυβέρνηση της Λιβύης». Τέλος, ανέφερε ότι το αεροπλάνο του Νίκου Δένδια κατευθύνθηκε προς τη Βεγγάζη, στην Ανατολική Λιβύη.

Νωρίτερα σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Τρίπολης είχε προειδοποιήσει με διπλωματικά μέτρα.

Το ρεπορτάζ του Anadolu
Το γεγονός ότι ο Χαμούντι επέλεξε να κάνει γνωστή την είδηση μέσω του τουρκικού πρακτορείου έχει τη σημασία του, με το Anadolu μεταξύ άλλων να παρουσιάζει τον Νίκο Δένδια ως τον υπαίτιο της κρίσης, λέγοντας ότι έφυγε από το αεροδρόμιο χωρίς εξηγήσεις, αποφεύγοντας φυσικά να αναφέρει τα όσα πραγματικά συνέβησαν. Εν τω μεταξύ, άλλα τουρκικά ΜΜΕ βάφτισαν «σκάνδαλο» το διπλωματικό επεισόδιο!

Το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο με τον Δένδια
Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τρίπολη της Λιβύης με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι δεν έγινε τελικά το πρωί, μετά το πολύ σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο που εκτυλίχθηκε στο αεροδρόμιο της πόλης, κατά την άφιξη του αεροσκάφους του Έλληνα ΥΠΕΞ.

Λίγα λεπτά μετά την προσγείωση του κυβερνητικού αεροσκάφους στην Τρίπολη ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την άμεση απογείωσή του για τη Βεγγάζη, χωρίς να υπάρξει αποβίβαση.

Αρχικά η Τρίπολη δεν ήταν στο πρόγραμμα του ταξιδιού του κ. Δένδια στη Λιβύη. Όμως, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως, την παραμονή της επίσκεψης, ο Μένφι είχε ζητήσει να μεταβεί ο υπουργός και στην Τρίπολη για συνάντηση μαζί του. Η συνάντηση προγραμματίστηκε με την προϋπόθεση να δει μόνο αυτόν και να μην παρευρίσκεται κανείς άλλος.

Όμως, όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, Νάιλα Μανγκούς, με τον υπουργό να αποφασίζει να αναχωρήσει χωρίς να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για «φάουλ πλέι», ενώ σημείωναν πως οι λιβυκές αρχές θεωρούσαν πως θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση, με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Μανγκούς, η οποία είναι υπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης, υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία τον Οκτώβριο, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019, το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η Αίγυπτος, είναι η πως η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι προσωρινή, έχοντας στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα