Λιβύη: βαθαίνει ο διχασμός.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το Carnegie Middle East Center σε πολιτική  ανάλυση εκτιμά ότι η εκλογική διαδικασία στη Λιβύη έχει βαθύνει το διχασμό στη χώρα και οι νομικές βάσεις αμφισβητήθηκαν έντονα, ενώ επισημαίνει τον ρόλο που θέλουν να παίξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Σε μια κοινή έκθεση των ερευνητών, Frederick Wehrey και Emad El-Din Badi, το αμερικανικό κέντρο ερευνών επιβεβαίωσε ότι η Λιβύη έχει εισέλθει σε μια επικίνδυνη φάση, στην οποία αυξάνεται η πιθανότητα ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ φατριών και απομακρύνονται οι προοπτικές για μια πραγματική δημοκρατική μετάβαση.

Η έκθεση αναφέρει ότι η αναβολή των εκλογών είχε ως συνέπεια, εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες που ηγούνται ένοπλων ομάδων να επιδιώκουν να ξεπεράσουν ο ένας τον άλλον σχηματίζοντας πολιτικές συμμαχίες με στόχο τη διαίρεση της εξουσίας, επιδεικνύοντας παράλληλα ισχύ.

Αναφέρεται επίσης, στην ανωτέρω έκθεση ότι ο υποψήφιος για την προεδρία, επικεφαλής της απερχόμενης προσωρινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, Abdel Hamid Dbeibeh, προσπαθεί να παραμείνει στην εξουσία, εξηγώντας ότι ο Dbeibeh κάνει ελιγμούς προκειμένου να εγκατασταθεί στρατιωτικά στην Τρίπολη, αφού έλαβε τη λαϊκή υποστήριξη εκταμιεύοντας κεφάλαια.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι προοπτικές για διαρκή σταθερότητα και ενότητα περιπλέκονται περαιτέρω από χιλιάδες ξένους μαχητές και μισθοφόρους. Εξήγησε ότι χωρίς έναν σαφή οδικό χάρτη που επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο η Λιβύη αποκαθιστά τη νομιμότητά της, αυτή η «προσωρινή» περιφερειακή προσέγγιση δεν θα εγγυηθεί μακροπρόθεσμη σταθερότητα, σημειώνοντας ότι οι ένοπλες ομάδες και οι πολιτικοί τους υποστηρικτές επωφελούνται από το τρέχον αδιέξοδο, εμπλεκόμενοι σε πολλαπλές οδούς διαλόγου.

Η έκθεση αναφέρει ότι η αναβολή των εκλογών οδήγησε στην υποστήριξη για επιστροφή στη διαδικασία σύνταξης συντάγματος για την επαναφορά του νομικού πλαισίου για τις εκλογές και τη διασφάλιση της νομιμότητάς τους. Θεωρεί ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως θετική, αλλά ο συνταγματικός δρόμος επιλέχθηκε εξ ολοκλήρου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και την πολιτεία, γεγονός που συνέβαλε στην καθυστέρηση του συντάγματος και στην παρεμπόδιση της προόδου προς τις εκλογές.

Οι συντάκτες της έκθεσης εξηγούν ότι οι δυτικές δυνάμεις, ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, πρέπει να προσαρμοστούν γρήγορα στα επιτόπια δεδομένα, προσθέτοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να δώσει προσοχή στα μαθήματα που πήρε από τη Λιβύη μετά την ανατροπή του πρώην λιβυκού καθεστώτος και να δεσμευτεί αποφασιστικά, θέτοντας τα θεμέλια για ένα ενιαίο πολιτικό, δημοκρατικό κράτος.

Αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών, τη διασφάλιση του κράτους δικαίου και της λογοδοσίας, την ανάπτυξη μιας πιο βιώσιμης στρατηγικής για τη χαλάρωση των πολιτοφυλακών και το πιο σημαντικό να βοηθήσουμε τους Λίβυους να αναπτύξουν μια σταθερή και διεθνώς συμφωνημένη νομική βάση για μελλοντικές εκλογές, είτε μέσω συντάγματος είτε μέσω κάποιου παρόμοιου συμφώνου.

Η ιστοσελίδα afrigatenews.net σε ανάλυσή της για την εσωτερική κατασταση αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Abdul Hamid al-Dabaiba, δεν φαίνεται να διαφέρει σημαντικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τόσο ως προς το επίπεδο της εμπιστοσύνης των Λίβυων, όσο και της αποτελεσματικότητάς της, παρά τις συνεχείς προσπάθειες άσκησης προπαγάνδας, στο πλαίσιο μιας συνεχούς επικοινωνιακής εκστρατείας για το μέλλον της πολιτικής διαδικασίας.

Το γεγονός ότι αναβλήθηκαν οι εκλογές και ενδέχεται να αναβληθούν και πάλι λειτουργεί προς το συμφέρον του Dabaiba, καθώς του δίνει περισσότερο χρόνο παραμονής στην ηγεσία της χώρας και στην προβολή της εικόνας του ως νέου σωτήρα, που οι Λίβυοι αναζητούσαν εδώ και μια δεκαετία.

Αλλά η εικόνα της χώρας δεν είναι τόσο ρόδινη όσο θα ήθελε ο Dabaiba. Η άσκηση κριτικής αυξάνεται σε πολλούς τομείς, με την πιο πρόσφατη να αφορά στην υπόθεση διαφθοράς που έπληξε την κυβέρνησή του και προκάλεσε την αποπομπή δύο υπουργών. Αποτελεί αξιοσημείωτη εξέλιξη, το γεγονός ότι ο Εισαγγελέας της Λιβύης αποφάσισε να φυλακίσει την Υπουργό Πολιτισμού, Mabrouka Toghi, με την κατηγορία της οικονομικής και διοικητικής διαφθοράς και τον υπουργό Παιδείας, Musa al-Maqrif, αφού κατηγορήθηκε για αμέλεια και νεποτισμό στην υπόθεση έλλειψης σχολικών βιβλίων, μια εξέλιξη που προκαλεί αμηχανία στον Πρωθυπουργό, διότι τον θέτει ενώπιον της πραγματικής κατάστασης των κρατικών θεσμών, αμαυρώνοντας την εικόνα που θέλει να εμφανίζει για τον εαυτό του.

Υπάρχει διάσταση μεταξύ αυτών που βλέπουν τη σύλληψη των δύο υπουργών ως αποτέλεσμα κακόβουλων κατηγοριών και στοχοποίηση μιας κυβέρνησης που επιδεικνύει σοβαρότητα και πέτυχε όσα δεν πέτυχαν οι προηγούμενες και εκείνων που βλέπουν τη σύλληψη των δύο υπουργών, ως γενναίο βήμα στον πόλεμο κατά της διαφθοράς, που πλήττει πολλούς θεσμούς και κανείς δεν μπόρεσε προηγουμένως να την αντιμετωπίσει. Ενώ ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Mohamed Hammouda, αποκάλεσε τη σύλληψη των δύο υπουργών, διαδικασία κράτησης, τελικά η σύλληψη επιβεβαίωσε ότι υπάρχει διαχειριστικό έλλειμα στο έργο του Dabaiba, το οποίο ανάγκασε τον Γενικό Εισαγγελέα να προχωρήσει σε λήψη δικαστικών μέτρων.

Η αναβολή των εκλογών θεωρείται επίσης, αποτυχία της κυβέρνησης του Abdul Hamid al-Dabaiba. Μετά από μήνες προετοιμασίας και υποσχέσεις για την ικανότητά της να οργανώσει εγκαίρως τις εκλογές, η Ανώτατη Αρχή ανακοίνωσε την αδυναμία της να τις πραγματοποιήσει στην καθορισμένη ημερομηνία που προβλεπότανε στην πολιτική συμφωνία, λόγω ζητημάτων που αφορούν στους φακέλους των υποψηφίων και τα οποία δεν έχουν επιλυθεί.

Όμως η αναβολή των εκλογών δεν οφείλεται σε διαδικαστικούς λόγους αλλά σε πολιτικούς, καθώς φαίνεται να επιδιώκεται ενεργά, να απομακρυνθούν υποψήφιοι που ανταγωνίζονται τον Dabaiba, ο οποίος φιλοδοξεί να μπει στη «μάχη» ως ανταγωνιστής, μέσω εμποδίων που τίθενται για να αποκλείσουν ορισμένες προσωπικότητες από την πολιτική διαδικασία.

Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας δέχεται βέλη κριτικής και στον οικονομικό τομέα, εν μέσω επικρίσεων για τη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί και τα τεράστια ποσά που δαπανά, καθώς ο εκπρόσωπός της, Muhammad Hammouda, είπε ότι οι συνολικές της δαπάνες ανήλθαν σε περισσότερα από 83 δισεκατομμύρια δηνάρια, κατά πολύ μεγαλύτερες από την περίοδο που ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας στη χώρα. Επιπλέον, τα έργα, που ανακοινώνει ο Dabaiba επικρίνονται από όσους τα βλέπουν ως σπατάλη δημοσίου χρήματος και τα οποία δεν έχουν «απτά αποτελέσματα στην πραγματικότητα των Λίβυων, ειδικά στο νότο της χώρας, που αντιμετωπίζει αυξανόμενη περιθωριοποίηση».

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Al-Arab, με έδρα το Λονδίνο, «ο δημοσιογράφος που ειδικεύεται στις οικονομικές υποθέσεις, Ahmed Al-Senussi, επέκρινε τις επιλογές του Dabaiba, οι οποίες ωθούν την οικονομική κατάσταση της χώρας σε κρίση, περιγράφοντας την κυβέρνησή του ως καταστροφική για την οικονομία της Λιβύης».

Ο Al-Senussi επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση Dabaiba είναι η κυβέρνηση που έχει λάβει τα μεγαλύτερα κεφάλαια από το 2011, χωρίς να υπολογίζει τι παρέχει η Libyan Investment Authority, για την οποία δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια είναι η αποστολή της».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Muhammad Al-Abani μίλησε στην ίδια εφημερίδα για υποψίες διαφθοράς στην κυβέρνηση Dabaiba, θεωρώντας ότι σπαταλά δημόσιο χρήμα χωρίς να λογοδοτεί.

Από επικοινωνιακής πλευράς, ο Dabaiba προέβη επίσης, σε μια σειρά από βιαστικές δηλώσεις, που θεωρήθηκαν προσβλητικές για τις γυναίκες της Λιβύης όταν μίλησε για το επίδομα γάμου, και τις ανύπαντρες γυναίκες και την προχωρημένη ηλικία τους. Οι δηλώσεις του  ξεσήκωσαν τη βίαιη αντίδραση διαφόρων μερών, συμπεριλαμβανομένης της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να ζητήσει συγγνώμη από τους Λίβυους και να μην τους περιορίσει σε ένα παραδοσιακό κοινωνικό πρότυπο που τους αφαιρεί το ρόλο που προβλέπεται από τη λιβυκή και διεθνή νομοθεσία [σ.σ. η κυβέρνηση Dabaiba αποφάσισε να δώσει επίδομα γάμου ύψους 40.000 δηναρίων (6.900 ευρώ) σε 25.000 νεαρά ζευγάρια που θα παντρεύονταν έως το τέλος του 2021. Αυτή η απόφαση ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις και ο Πρωθυπουργός προέβη σε δηλώσεις απαξιωτικές για τις μεγάλης ηλικίας γυναίκες που επιθυμούν να παντρευτούν].

Όλα τα προαναφερθέντα θέτουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας ενώπιον μιας δοκιμασίας νομιμότητας αλλά και των δυνατοτήτων που  έχει για να συνεχίσει στο επόμενο στάδιο, καθώς υπάρχουν φωνές που ζητούν την αλλαγή της, συμπεριλαμβανομένων των όσων ανακοίνωσε η Επιτροπή της Βουλής που είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση της εκλογικής διαδικασίας, η οποία «ζήτησε την αναδιάρθρωση της εκτελεστικής αρχής στη χώρα, μετά την αδυναμία της κυβέρνησης να ολοκληρώσει την εκλογική διαδικασία και να διοργανωθούν οι εκλογές στην προγραμματισμένη ημερομηνία για αυτόν τον μήνα»

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα