Καμία κινητικότητα – Σε λίγες ώρες λήγει το τελεσίγραφο των Ρώσων

Έχουν περάσει τέσσερις περίπου ώρες από την ώρα (6.00 ώρα Ελλάδας) που τέθηκε σε ισχύ το τελεσίγραφο της Ρωσίας προς τις ουκρανικές δυνάμεις που πολεμούν στη Μαριούπολη και συγκεκριμένα στο Azovstal και προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για οποιαδήποτε δραστηριότητα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από ρωσικά ΜΜΕ το Κίεβο δεν επιτρέπει στους μαχητές που βρίσκονται μέσα στο Azovstal να παραδοθούν, οι οποίοι από την πλευρά τους βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανώτερα στελέχη του Τάγματος Αζόφ που βρίσκονται στο εργοστάσιο έχουν δεχθεί ξεκάθαρες εντολές από το καθεστώς του Κιέβου: «Όποιος καταθέσει τα όπλα θα εκτελεστεί». 

Παράλληλα υπάρχουν αναφορές και για ξένους μαχητές μέσα στο Azovstal.

Ο ρωσικός Στρατός στην πρόταση του για την κατάπαυση του πυρός ανέφερε ότι τα εναπομείναντα στρατεύματα που αντιστέκονται βρίσκονται σε «απελπιστική κατάσταση, χωρίς ουσιαστικά τροφή και νερό», επικαλούμενος το περιεχόμενο εκατοντάδων ραδιοφωνικών υποκλοπών μόνο το Σάββατο.

Οι εγκλωβισμένοι μαχητές φέρεται ότι «ζητούν επίμονα άδεια από τους αξιωματούχους στο Κίεβο για να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν», ενώ οι ουκρανικές αρχές «το απαγορεύουν κατηγορηματικά υπό την απειλή εκτελέσεων εν καιρώ πολέμου», ισχυρίστηκε η Μόσχα.

Το ρωσικό τελεσίγραφο

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κάλεσε τους Ουκρανούς να καταθέσουν σήμερα το πρωί τα όπλα για να σώσουν τη ζωή τους και υποστήριξε την «εκκαθάριση του συνόλου της αστικής ζώνης της Μαριούπολης από τις ουκρανικές δυνάμεις».

«Λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφική κατάσταση που επικρατεί στο μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal και καθοδηγούμενες από καθαρά ανθρωπιστικές αρχές, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνμάμεις προσφέρουν στους μαχητές των εθνικιστικών ταγμάτων και στους ξένους μισθοφόρους την ευκαιρία να σταματήσουν τις εχθροπραξίες από τις 06:00 (ώρα Μόσχας) και να καταθέσουν τα όπλα τους», ανέφερε σε δήλωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα θα έχουν την εγγύηση ότι δεν θα κινδυνεύσει η ζωή τους», ανέφερε ακόμη το ρωσικό υπουργείο προσθέτοντας πως οι μαχητές μπορούν να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο μέχρι τις 10 π.μ. χωρίς όπλα ούτε πυρομαχικά.

/www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/ligei-to-telesigrafo-to-kievo-den-afinei-tous-yperaspistes-tou-azovstal-na-paradothoun-opoios-katathesei-opla-tha-ektelestei/