Κ.Μητσοτάκης: «Η κυριαρχία μας στη θάλασσα είναι στα 6 ν.μ.» -«Τελείωσε» εθνική δικαιοδοσία & δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα

25/10/20 | 1 | 0 | 506 εμφανίσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε εκτενώς από το βήμα της Βουλής για τα ελληνοτουρκικά συμφωνώντας μαζί με τους υπουργούς του (Γεραπετρίτη, Χρυσοχοΐδη, Παναγιωτόπουλο) πως υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να υπερασπίζεται την ελληνική κυριαρχία, η οποία εκτείνεται στα 6 ναυτικά μίλια στη θάλασσα και στα 10 ναυτικά μίλια στον αέρα, όσο δηλαδή είναι τα χωρικά ύδατα και ο εθνικός εναέριος χώρος.

Με αυτό τον τρόπο ο κ. Μητσοτάκης έβαλε τέλος στη συζήτηση περί έμπρακτης υπεράσπισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα & τη δυνητική ΑΟΖ σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε πως «.Υποχρέωση της χώρας είναι να υπερασπίζεται την κυριαρχία της. Η κυριαρχία της χώρας εκτείνεται στη θάλασσα στα 6 ναυτικά μίλια και στον εναέριο χώρο στα 10. Εξ ού και ό,τι εισέρχεται στον εθνικό εναέριο χώρο αναχαιτίζεται.  Γνωρίζετε επίσης πως επί δικών σας ημερών (σσ. επί ΣΥΡΙΖΑ) έγιναν ου ολίγες NAVTEX για τουρκικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά εντός της ζώνης 6 με 12 μιλίων. Όπως υπήρχαν αντίστοιχες ελληνικές. 

Η χώρα υπερασπίζεται την κυριαρχία της, έχει Ένοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα κι έχει αποδείξει στο πεδίο την αποτρεπτική της ισχύ».

«Επειδή πολλά άκουσα για κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα. Το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι μονομερές, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας, δεν αμφισβητείται, δεν τίθεται υπό αίρεση. Όμως υπάρχει το casus belli στο Αιγαίο δεν πιστεύω να εισηγείστε αυτό;», είχε πει νωρίτερα ο πρωθυπουργός.

Αυτή η δήλωση του πρωθυπουργού συνιστά μία μεγάλη εθνική υποχώρηση καθώς μέχρι σήμερα η «κόκκινη γραμμή» των ελληνικών κυβερνήσεων αφορούσε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, δηλαδή τα όρια της υφαλοκρηπίδας/ δυνητικής ΑΟΖ.

https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/kyvernisi/928061_kmitsotakis-i-kyriarhia-mas-sti-thalassa-einai-sta-6-nm-teleiose

Category: Ειδησεις

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. 1
    Επισκέπτης says:

    Φυσικά, οι υποχωρήσεις θα γίνονται σταδιακά, όσο δεν αντιδρά ο “κυρίραρχος” (τρομάρα του!) ελληνικός λαός, για να δει ο ραγιάς-πρωθυπουργός μέχρι πού θ’ αντέξει και τότε θα τού σφυρίξουν την μοιρασιά στο Αιγαίο. Ποιος άλλος λαός παρακολουθεί τόσο αδιάφορος το ξεπούλημα τής χώρας από μία δράκα εθελοδούλων (πουλημένων;) ;

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    29/7/21 | (0 σχόλια)
    Με δύο κινήσεις που έκανε η Τουρκία το τελευταίο διάστημα αποδόμησε την Αθήνα. -Η μια ήταν το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Παράνομο, ξεπαράνομο, παράγει αποτελέσματα. -Η άλλη ήταν το "άνοιγμα" της Αμμοχώστου. Και οι δύο κινήσεις ήταν, απολύτως, προβλέψιμες. Ερωτήματα: -Αδιαφόρησε η Αθήνα; -Δεν μπόρεσε να ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο