Κ. Λαμπρόπουλος: η Υπηρεσία Πληροφοριών σε Τουρκία και Ελλάδα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Κωνσταντίνου Λαμπρόπουλου*
H Τουρκία κινείται πλέον στη δημιουργία μιας επιστημονικής παραγωγής κατηρτισμένων στελεχών στις υπηρεσίες πληροφοριών.
Πρόκειται για ένα Πανεπιστήμιο- Ακαδημία στα πρότυπα του αμερικανικού National Intelligence University το οποίο εδρεύει στο Μέριλαντ και στη Βιρτζίνια.
Προφανώς πρόκειται για ιδέα του Φιντάν ο οποίος σπούδασε στο Μέριλαντ και γνωρίζει την διεπιστημονική προσέγγιση που χαρακτηρίζει το σύγχρονο Intelligence και περιλαμβάνει θεωρητικά και τεχνολογικά μοντέλα συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών και αξιοποίησης σε στρατηγικό επίπεδο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο σημειωτέον έχει εντάξει τις σπουδές Intelligence σε μεταπτυχιακά και προπτυχιακά προγράμματα σε αρκετά πανεπιστήμια.
Στην Ελλάδα ακόμη ασχολούμαστε με ήσσονος σημασίας αν όχι αστεία ζητήματα που ευτελίζουν τον δημόσιο διάλογο.
Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί είναι το γεγονός οτι το όραμα της Τουρκίας στον 21ο αιώνα απέχει πόρρω απ το αντίστοιχο στον 20ο..
Και αυτό γιατί οι Τούρκοι κατάλαβαν οτι πρέπει να ευθυγραμμίσουν τις δομές τους με τις αυξημένες δυνατότητες που απέκτησαν στη πρώιμη φάση της παγκοσμιοποίησης.
Πως αντιμετωπίζεται αυτό από μια χώρα σαν την Ελλάδα που βαυκαλίζεται οτι αναβαθμίζεται ενώ έχει ένα απολύτως σαθρό σύστημα παραγωγής αποτελεσμάτων?
Αυτά και άλλα πολλά θα συζητήσουμε στο μεγάλο συνέδριο που οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη στις 9-10-11 Φεβρουαρίου στο Hyatt Regency.
Υγ Για πρώτη φορά θα υπάρξει ένα πάνελ κλειστού τύπου με αποκλειστική συμμετοχή στρατιωτικών το οποίο θα έχω τη χαρά να συντονίσω και θα αφορά την Επιχειρησιακή Τέχνη με αναφορά στη Τουρκία.
Υγ2 Stay tuned!
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα