Κ. Κεραμιδάς: Πνιγμός της ελευθερίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

 του Κωνσταντίνου Κεραμιδά, Δημοσιογράφου

Την τελευταία δεκαετία-δωδεκαετία φαίνεται πως δεν κρατούνται ούτε τα προσχήματα, ούτε η στοιχειώδης αμεροληψία, ούτε η στοιχειώδης ευπρέπεια, ούτε η στοιχειώδης διάκριση.

Οτιδήποτε επιβάλλεται και προάγεται από την μόδα, από την τάση, ευρύτερα από το κατεστημένο πρέπει να γίνεται αποδεκτό από όλους. Τα μέσα ενημερώσεως και μαζικής δικτυώσεως φαίνεται να συμβάλλουν τα μάλα σε αυτό. Δεν είναι τυχαίο ότι από τότε που εισήχθη η τηλεόραση στις οικίες έγινε γρηγορότερος ο εκμοντερνισμός της κοινωνίας και από τότε που χρησιμοποιούνται τα μέσα μαζικής δικτυώσεως έγιναν αποδεκτές μόδες, τάσεις και τρόποι του βίου οι οποίες άλλοτε, μέχρι και πρίν λίγες δεκαετίες ήσανε αδιανόητες.

Οποιαδήποτε γνώση, γνώμη, θέση, εξήγηση, οποιοσδήποτε άλλος τρόπος ζωής ασύμβατος με ό,τι προβάλλει το κατεστημένο και η μόδα του, περιθωριοποιείται, χλευάζεται, τίθεται ως αδιάφορο, ως οπισθοδρομικό, ως στερεοτυπικό, κατηγορείται και κατακρίνεται με νεωτεριστικές ξενόφερτες φράσεις και τα τελευταία χρόνια γίνεται απόπειρα να ποινικοποιείται.

Έγινε με αφορμή την επιβολή του μνημονίου, έγινε με την Μακεδονία, έγινε με αφορμή τον κορωνοϊό. Μέχρι και κινήματα ή/και κόμματα τα οποία πιθανώς να μην εκλαμβάνονται ως βολικά περιθωριοποιούνται μέχρι και πιθανώς να απαγορεύονται. Άρα προσβάλλεται και καταπατείται εμπράκτως πια η ελευθερία γενικώς, η ελευθερία του λόγου, η ελευθερίας της εκλογής. Το χειρότερο είναι ότι αυτοί που υποστηρίζουν όλες αυτές τις επιβολές παριστάνουν τους υπερασπιστές της ελευθερίας και της προόδου. Υπάρχουν αυτοί οι οποίοι ενώ (υποτίθεται) έχουν πολιτικές διαφορές, ακόμη και διαφορετικά συμφέροντα και διαφορετική έκφραση, συγκλίνουν στην αντιχριστιανική και ανθελληνική στάση.

Σαφώς είναι αντιχριστιανική, ανθελληνική και αντικοινωνική αυτή η στάση, διότι προάγονται πρότυπα τα οποία είναι αμαρτωλά, καταλήγουν στην αποκοπή, στην απώλεια, βάσει του λόγου του Χριστού και της Εκκλησιαστικής παραδόσεως, είναι αντίθετα με την ελληνική παιδεία και το ελληνικό ήθος και διασπούν την κοινωνική συνοχή.

Δεν τίθεται ως προτεραιότητα η σχέση με τον Τριαδικό Θεό, η Εκκλησία ως μετοχή, η καλλιέργεια του σωστού ήθους, η συνοχή της κοινωνίας με βάση την οικογένεια.

Αντιθέτως σήμερα, τις τελευταίες δεκαετίες και δή τα τελευταία χρόνια, η μόνη προτεραιότητα όπως διδάσκεται από την εκπαίδευση, όπως προάγεται από την μόδα, ακόμα και από πολλούς γονείς όντες επηρεασμένοι από το συρμό είναι το υπαρξιακό βόλεμα. Κάνε ό,τι σε βολεύει λένε, άνευ κριτηρίου, άνευ ευσυνειδησίας. Γίνεται ό,τι βολεύει, γι αυτό είναι γεμάτο με εργοδοσίες (αφεντικά) που κάνουν ό,τι βολεύει, με εργαζόμενους που κάνουν ό,τι βολεύει, με πελάτες που κάνουν ό,τι βολεύει, με εκπαιδευτικούς που κάνουν ό,τι βολεύει, με άρχοντες και με αρχομένους (πολιτικούς και πολίτες) που κάνουν ό,τι βολεύει, ακόμη και με μέλη της Εκκλησίας ακόμη και διοικητικά που κάνουν ό,τι βολεύει. Ωστόσο το ατομικό βόλεμα είναι αποδεκτό όσο είναι παθητικό και δουλοπρεπές στο κατεστημένο και στην μόδα. Δηλαδή ορίζεται ο τρόπος βίου, ο τρόπος εκφράσεως, τρόπος εκλογής (και ψήφου).

Πώς να υπάρχει έστω και στοιχειωδώς ελευθερία, πώς να μην προσβάλλεται και μην καταπατείται; πώς να πηγάζει αληθινή χαρά; πώς θα λυθούν τα πάθη; Φαίνεται ότι οι πιο υπόδουλοι είναι αυτοί που νομίζουν ότι είναι απελευθερωμένοι. Διότι υπάρχουν ως δεσμώτες του κατεστημένου και του ατομικού βολέματος.

Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς.

Εικόνα από https://pigeonpedia.com/wp-content/uploads/2021/08/dove-olive-branch.jpg?ezimgfmt=ng:webp/ngcb24.

Κωνσταντίνος Κεραμιδάς.

 

 

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολυ ευστοχες οι παρατηρησεις σου και η τοποθετηση σου σε τοσο καιρια ζητηματα μακαρι να ξυπνησει η κοινωνια απο τον ληθαργο να ξεβολευτει ,να αγωνιστει να πιστεψει και να πλησιασει τον θεό και να αλλαξει ολο αυτο το βρωμικο κατεστημενο για το οποιο δυστυχως ολοι ευθυνομαστε για επιτρεψαμε να συμβουν ολα αυτά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα