Κύπρος-Ανασχηματισμός ισορροπιών και δυστοκίας

Print Friendly, PDF & Email
spot_img
Ο καθένας κρίνεται εκ του αποτελέσματος και έτσι θα κριθούν και οι νέες επιλογές του Προέδρου Αναστασιάδη για το κυβερνητικό σχήμα στο πλαίσιο του μίνι ανασχηματισμού στον οποίο προχώρησε σήμερα. Φαίνεται ωστόσο ξεκάθαρα ότι ο Πρόεδρος θέλησε να διατηρήσει τις ισορροπίες ενόψει και της δύσκολης συνέχειας που αναμένεται για την Κυβέρνηση. Ας μην ξεχνάμε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα μπαίνουν σε τροχιά προώθησης προς τη Βουλή μια σειρά από μεταρρυθμίσεις.

Δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του ανασχηματισμού. Το πρώτο αφορά την εκπροσώπηση στην Κυβέρνηση της επαρχίας Αμμοχώστου, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίσθημα των αμμοχωστιανών μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν σε σχέση με το διορισμό του Υφυπουργού Τουρισμού. Χαρακτηριστική περίπτωση η επιστολή παραίτησης του δημάρχου Παραλιμνίου Θεόδωρου Πυρίλλη από το ΔΗΣΥ, διαμαρτυρόμενος για τον παραγκωνισμό της επαρχίας του.

Δεύτερο και κύριο χαρακτηριστικό, η ενίσχυση της εκπροσώπησης της Πινδάρου στο κυβερνητικό σχήμα. Στο Υπουργικό Συμβούλιο μπαίνουν πλέον, ο εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής ως Υπουργός Εσωτερικών. Ενεργά συναγερμικά μέλη επίσης είναι και ο Γιάννης Καρούσος στο Υπουργείο Μεταφορών. Ως δήμαρχος Αγίας Νάπας είχε στηριχθεί από τον ΔΗΣΥ. Το ίδιο και ο Κυριάκος Κούσιος που αναλαμβάνει Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, όπως και ο Παναγιώτης Σεντώνας ως αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Η Πινδάρου ασκούσε πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση ενόψει και των Βουλευτικών Εκλογών του 2021.

Χαρακτηριστικό επίσης του χθεσινού ανασχηματισμού, οι μετακινήσεις προσώπων, καθώς ουσιαστικά, πέραν του Χάρη Γεωργιάδη του οποίου ήταν γνωστή η αποχώρηση, η μόνη που αποχώρησε είναι η Βασιλική Αναστασιάδου. Ο Πρόδρομος Προδρόμου πάει στο Υπουργείο Παιδείας, ο Κώστας Χαμπιαούρης ως Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης στο Οικονομικών και η Κλέλια Βασιλείου ως Επίτροπος Περιβάλλοντος.

Είναι προφανές, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν σχολιάζεται, ότι υπήρχε μια δυστοκία στην εξεύρεση νέων προσώπων που θα έφερναν και αέρα ανανέωσης στην Κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος επέλεξε να ανακατέψει τελικά την τράπουλα. Θα έχει μία δεύτερη ευκαιρία αλλαγών με την αναμενόμενη αποχώρηση του Γιώργου Λακκοτρύπη σε μερικούς μήνες.

Σε κάθε περίπτωση επίσης, στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο η γυναικεία παρουσία θα είναι ακόμα πιο πενιχρή, αφού φεύγουν δυο γυναίκες (Βασιλική Αναστασιάδου και Κλέλια Βασιλείου) και μπαίνουν ακόμη δύο άντρες (Γιάννης Καρούσος και Παναγιώτης Σεντώνας).

  Φρίξος Δαλίτης   
Ποια είναι τα τέσσερα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση
Ο κύβος ερρίφθη. Ο ανασχηματισμός ανακοινώθηκε επισήμως από την Προεδρία της Δημοκρατίας και ανάμεσα στους διορισμούς που αποφάσισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ως νέους υπουργούς και εκπροσώπους της κυβέρνησής του, συγκαταλέγονται τέσσερα νέα πρόσωπα.
 Νίκος Νουρής: Υπουργός Εσωτερικών

Ο Νίκος Νουρής γεννήθηκε στη Λευκωσία, στις 14 Νοεμβρίου 1960. Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Μεγαλέμου με την οποία απέκτησε ένα γιο και μια κόρη. Σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Πάτρών και εργάζεται ως φαρμακοποιός. Είναι βουλευτής του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία από το 2013, αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας. Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας (1996-2012) και αντιδήμαρχος (2012-2013). Είναι πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου από το 1996. Είναι Επίτροπος Υγείας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και του Ανώτατου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ και Αντιπρόεδρος του κόμματος από τον Μάιο του 2018.

Γιάννης Καρούσος: Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Κατάγεται, ζει και είναι Δήμαρχος της Αγίας Νάπας από το 2013. Γονείς του είναι ο Γεώργιος Καρούσος και η Ελένη Τσόκκου-Καρούσου. Έχει δύο αδέλφια, τον Σταύρο και τη Μαρία. Είναι νυμφευμένος με τη Μαρία Ανάσταση, το γένος Χριστόφορου (Τάκη) Ματθαίου από τον Άγιο Σέργιο και Γιαννούλας Αντωνίου από την Αυγόρου. Μαζί έχουν αποκτήσει 2 παιδιά, την Ελένη-Ιωάννα και τον Γεώργιο. Έχει αποφοιτήσει από τον οικονομικό κλάδο του Λυκείου Παραλιμνίου. Ως μαθητής είχε εκλεγεί γραμματέας του κεντρικού μαθητικού συμβουλίου. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως υπαξιωματικός στις Δυνάμεις Καταδρομών. Είναι πτυχιούχος του αγγλικού πανεπιστημίου University of Surrey, με τίτλο σπουδών BSc (Hons) in International Hospitality and Tourism Management, όπου και ειδικεύτηκε σε θέματα στρατηγικής ανάπτυξης τουριστικών προορισμών. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο ΜΒΑ (Joint) από το Γαλλικό ESSEC Business School και το Αμερικάνικο Cornell University. Είναι κάτοχος του επαγγελματικού τίτλου Chartered Marketer του Chartered Institute of Marketing του Ηνωμένου Βασιλείου. Τον Δεκέμβριο του 2006 εκλέγηκε δημοτικός σύμβουλος για πρώτη φορά και επανεκλέγηκε τον Δεκέμβριο του 2011. Ιδρυτής και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Αγίας Νάπας. Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου, Πρόεδρος της Επιτροπής Νεολαίας του Δήμου, Μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου και Μέλος της Σχολικής Εφορίας. Τον Μάρτιο του 2013 εκλέγηκε Δήμαρχος Αγίας Νάπας.

Κυριάκος Κούσιος: Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Ο Κυριάκος Κούσιος γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1952 και σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1977 ασκεί το επάγγελμα του Δικηγόρου και είναι Ανώτερος Συνέταιρος στο δικηγορικό γραφείο Κούσιος Κορφιώτης Παπαχαραλάμπους
Δ.Ε.Π.Ε. Ο κ. Κούσιος διετέλεσε Αντιδήμαρχος Στροβόλου, μέλός του Προξενικού Σώματος, Μέλος Διοικητικών Συμβουλίων Δημόσιων Εταιρειών καθώς επίσης και μέλος Αθλητικών και άλλων Σωματείων κ.α.

Παναγιώτης Σεντώνας: Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και επικεφαλής της Υπηρεσίας υλοποίησης του προγράμματος Erasmus + για τη Νεολαία καθώς και του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Είναι Αντιπρόεδρος Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου. Εργάζεται στο Πανεπιστήμιο  Κύπρου σε θέματα διεύθυνσης ανθρώπινου δυναμικού. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πραγματοποίησε τις προπτυχιακές του σπουδές με πλήρη υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Πηγή: philenews

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,741ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα