Νοέμβριος 13, 2023. Ελλάδα.

«Στη γειτονική Αλβανία, στις 18 Σεπτεμβρίου, η απογραφή πληθυσμού που διενεργεί η κυβέρνηση του Έντι Ράμα, η οποία βοηθά στην αποεθνοκοποίηση των Νοτιοσλάβων σε αρκετούς δήμους, ως μέρος των κοινών στόχων της πλατφόρμας της Σόφιας και των Τιράνων», ισχυρίζεται το κόμμα των Σκοπίων «Λεβίτσα».

Σύμφωνα με τη «Λεβίτσα» που σημαίνει «Αριστερά» οι Νοτιοσλάβοι της Αλβανίας καθορίζονται ως Σλαβομακεδόνες, σλαβικά φύλα όπως αυτά των Σκοπίων.

«Σλαβομακεδόνες από τη Μάλα Πρέσπα, το Γκόλο Μπρντο, την Γκόρα, καθώς και σε άλλα μέρη που ζουν στην Αλβανία, υποδηλώνουν συνεχείς πιέσεις από τη Βουλγαρία να καταγραφούν ως Βούλγαροι!

Συχνά, κατά την απογραφή, οι πιέσεις ασκούνταν απευθείας από τον Πρέσβη της Βουλγαρίας στα Τίρανα, κάτι που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης και ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κράτους.

 Επιπλέον, βουλγαρικά ιδρύματα και ενώσεις που προώθησαν στους Σλαβομακεδόνες Βουλγαρικά διαβατήρια, προκειμένου να εργαστούν στις χώρες της ΕΕ, τους αναγκάζουν να ψηφίσουν Βούλγαρους, υπό την απειλή ότι θα δημοσιοποιήσουν τα ονόματά τους και τα διαβατήρια που έχουν λάβει για να πλήξουν την κοινωνική τους φήμη», ισχυρίζεται το κόμμα των Σκοπίων.

Για αυτά τα προβλήματα, όπως και για πολλά άλλα, οι Νοτιοσλάβοι, σύμφωνα με την «Λεβίτσα», έχουν ήδη προειδοποιήσει τους κρατικούς θεσμούς και την κυβέρνηση του Ράμα, η οποία δεν έχει ανταποκριθεί στα αναφερόμενα προβλήματα.

«Όλο αυτό  το συμπτωματικό γεγονός  κατανοείται ως σιωπηρή παραχώρηση των Νοτιοσλάβων της Αλβανίας στη Βουλγαρία και αποδοχή  από της πλατφόρμας της Σόφιας!

Το κόμμα «Λεβίτσα» απαιτεί από τον Υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Μπουγιάρ Οσμάνι,  να στείλει επειγόντως σημειώσεις διαμαρτυρίας:

Να απαιτήσει από την Αλβανία την προστασία των βασικών ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων των ‘Μακεδόνων’ σε αυτή τη χώρα.

Όπως και με τη Βουλγαρία, για μια τέτοια απάνθρωπη πίεση και μια πρόχειρη προσπάθεια αφομοίωσης των ‘Μακεδόνων’, που είναι μια από τις πολυάριθμες βουλγαρικές τάξεις των περαιτέρω σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, που γεννήθηκαν με την υπογραφή της λεγόμενης «Συμφωνίας καλής γειτονίας» των Ζάεφ και Μπορίσοφ.

Επιπλέον, αναμένουμε από τον Υπουργό Οσμάνι τουλάχιστον μία φορά, να αγωνιστεί για τα συμφέροντα των πολιτών στη χώρα της οποίας είναι υπουργός και στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, όπου προεδρεύει, και να φέρει αυτό το πρόβλημα στη διεθνή κοινότητα, απαιτώντας την καταδίκη αυτού της βίαιης πολιτικής αφομοίωσης, την οποία εφαρμόζουν κράτη μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη «Λεβίτσα», σημειώνει η Nova Makedonija

The Hellenic Information Team