Κόλαση πυρός στην Ουκρανία! Η ανακοίνωση του ρωσικού επιτελείου για τους μαζικούς βομβαρδισμούς

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Οι αδιάκριτες επιθέσεις κατά αμάχων ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου» και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν, δήλωσε σήμερα o εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο σχετικά με τις επιθέσεις της Ρωσίας στο Κίεβο και σε άλλες ουκρανικές πόλεις.

«H EE καταδικάζει με το πιο έντονο τρόπο τις αποτρόπαιες επιθέσεις σε αμάχους και σε αστικές υποδομές. Αυτές οι επιθέσεις είναι βάρβαρες και το μόνο που δείχνουν είναι ότι η Ρωσία επιλέγει τακτικές με στόχο τον αδιάκριτο βομβαρδισμό των αμάχων. Αυτό είναι ενάντια στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτά τα αδιάκριτα πλήγματα εναντίον αμάχων ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», ανέφερε ο Πίτερ Στάνο, τονίζοντας ότι η ΕΕ υπενθυμίζει ότι «όλοι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν».

«Πρόκειται για περαιτέρω και εντελώς απαράδεκτη κλιμάκωση του πολέμου», συνέχισε ο Πίτερ Στάνο και πρόσθεσε ότι οι ανακοινώσεις του Προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο συμβάλλουν επίσης στην περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή.

Σχετικά με «τις ψευδείς κατηγορίες»,όπως είπε,  από το καθεστώς Λουκασένκο κατά της Ουκρανίας, ότι σχεδίαζε επίθεση στο έδαφος της Λευκορωσίας, ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι πρόκειται για «εντελώς αβάσιμες και γελοίες κατηγορίες». Υπογράμμισε, ότι «η Ουκρανία είναι το θύμα, όχι ο επιτιθέμενος», ενώ υπενθύμισε στο καθεστώς της Λευκορωσίας ότι η Ουκρανία δέχεται βάναυση επίθεση, η οποία παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. «Καλούμε το καθεστώς στο Μινσκ να απόσχει από οποιαδήποτε ανάμειξη της Λευκορωσίας σε αυτό το βάναυσο παράνομο εγχείρημα. Καλούμε επειγόντως το Μινσκ να σταματήσει αμέσως να επιτρέπει στο έδαφος της Λευκορωσίας να χρησιμεύει ως οδός εκτόξευσης πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων των πολύ πρόσφατων πυραυλικών επιθέσεων εναντίον ουκρανικών εδαφών», πρόσθεσε.

Ο Πίτερ Στάνο υπενθύμισε επίσης ότι η ΕΕ δεσμεύεται να υποστηρίξει την Ουκρανία σε όλους τους τομείς (οικονομικά, πολιτικά, διπλωματικά) και φυσικά με στρατιωτική βοήθεια και ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ έχει ήδη προτείνει την 6η δόση χρηματοδότησης όπλων προς την Ουκρανία, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη.

Όσον αφορά την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων, ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να περιορίσει την ικανότητα του Κρεμλίνου να συνεχίσει το βάναυσο πόλεμο. Υπενθύμισε ότι έχουν εγκριθεί οχτώ δέσμες κυρώσεων κατά της Μόσχας και ότι οι κυρώσεις αυξάνονται ως αντίδραση στις εξελίξεις. «Τα κράτη μέλη θα αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», πρόσθεσε.

Πούτιν: «Σκληρή απάντηση»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η Ουκρανία διενήργησε “τρομοκρατικές ενέργειες” εναντίον της Ρωσίας και δεσμεύθηκε να αντιδράσει σθεναρά, αν συνεχιστούν.

Σε σχόλια που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, ο Πούτιν είπε πως η Μόσχα εξαπέλυσε σήμερα επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον ενεργειακών, στρατιωτικών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών της Ουκρανίας σε αντίποινα για την επίθεση σε μια ζωτικής σημασίας γέφυρα που ενώνει τη Ρωσία με την προσαρτηθείσα χερσόνησο της Κριμαίας το Σαββατοκύριακο.

“Είναι προφανές πως οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες διέταξαν, οργάνωσαν και διενήργησαν την τρομοκρατική επίθεση που είχε στόχο να καταστρέψει κρίσιμες πολιτικές υποδομές της Ρωσίας”, δήλωσε ο Πούτιν για την έκρηξη στη γέφυρα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους μετά την έκρηξη, όμως το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

“Με τις ενέργειές του, το καθεστώς του Κιέβου έβαλε τον εαυτό του στο ίδιο επίπεδο με τις πιο απεχθείς διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις. Είναι απλώς αδύνατον να αφήσουμε τέτοιου είδους εγκλήματα αναπάντητα”, είπε ο Πούτιν κατά την έναρξη μιας συνόδου του πανίσχυρου Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Διάφορες πόλεις στην Ουκρανία έμειναν χωρίς ρεύμα ή νερό και αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικά πυραυλικά πλήγματα σε περισσότερες από 12 ουκρανικές πόλεις σήμερα το πρωί. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είπε: “Ο Πούτιν είναι ένας τρομοκράτης που μιλάει με πυραύλους”.

Ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία θα απαντήσει “σκληρά” σε οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις από την Ουκρανία.

“Αν συνεχιστούν οι απόπειρες διενέργειας τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφός μας, οι απαντήσεις της Ρωσίας θα είναι σκληρές και στην κλίμακά τους θα ανταποκρίνονται στο επίπεδο των απειλών που δημιουργούνται για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία γι΄αυτό”, είπε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία ότι προσπαθεί να διενεργήσει επίθεση εναντίον ενός πυρηνικού σταθμού στη Ρωσία και εναντίον του αγωγού αερίου TurkStream.

Επανέλαβε, χωρίς να παρέχει αποδείξεις, τον ισχυρισμό του πως η Ουκρανία και οι υποστηρικτές της στο ΝΑΤΟ βρίσκονται πίσω από τις ανεξήγητες ρωγμές στους αγωγούς αερίου Nord Stream που διέρχονται από τη Ρωσία στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική θάλασσα.

Μερικά δευτερόλεπτα αφότου ο Πούτιν επιβεβαίωσε τα πλήγματα στην Ουκρανία, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως τα ρωσικά πλήγματα “πέτυχαν τους στόχους τους”.

“Ο στόχος των πληγμάτων έχει επιτευχθεί. Όλοι οι στόχοι έχουν πληγεί”, ανέφερε.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε από την πλευρά του πως τα μαζικά πλήγματα εναντίον της Ουκρανίας είναι μόνο “το πρώτο επεισόδιο” και κάλεσε για την “πλήρη διάλυση” της ουκρανικής πολιτικής εξουσίας.

“Το πρώτο επεισόδιο έχει παιχθεί, θα υπάρξουν και άλλα”, έγραψε στο Telegram, έπειτα από τη συνάντηση του Συμβουλίου υπό τον πρόεδρο Πούτιν. “Κατά τη γνώμη μου, ο στόχος πρέπει να είναι η συνολική διάλυση του πολιτικού καθεστώτος της Ουκρανίας”, είπε.

Τα πλήγματα σε ουκρανικές πόλεις σήμερα το πρωί απειλούν να κλιμακώσουν περαιτέρω τον πόλεμο που μαίνεται για περισσότερο από επτά μήνες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως οι επιθέσεις σε ώρες αιχμής φαίνεται πως είχαν σκόπιμα σχεδιαστεί για να σκοτώσουν ανθρώπους καθώς και για να διακόψουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός δήλωσε πως 11 σημαντικές υποδομές επλήγησαν σε οκτώ περιοχές αφήνοντας τμήματα της χώρας χωρίς ηλεκτρισμό, νερό ή θέρμανση.

Κοινή στρατιωτική δύναμη συγκροτούν Πούτιν-Λουκασένκο 

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι προετοιμάζει επίθεση εναντίον της Λευκορωσίας και πως, κατά συνέπεια, το Μινσκ θα αναπτύξει μια κοινή στρατιωτική δύναμη κρούσης ρωσικών και λευκορωσικών στρατευμάτων, χωρίς να διευκρινίσει πού θα γίνει αυτό.

«Εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης στα δυτικά σύνορα της (ρωσο-λευκορωσικής) Ένωσης, συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε μια περιφερειακή δύναμη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», δήλωσε ο Λουκασένκο στη διάρκεια συνεδρίασης με αξιωματούχους των λευκορωσικών δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με το κρατικό λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Ο Λουκασένκο πρόσθεσε πως οι δύο χώρες άρχισαν να ενώνουν δυνάμεις τους πριν από δύο ημέρες, προφανώς μετά την έκρηξη στη ρωσική γέφυρα στην Κριμαία.

Καταδικάζει το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ καταδικάζει τις επιθέσεις της Ρωσίας κατά μη στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Μίλησα με τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και καταδίκασα τις φρικιαστικές και αδιάκριτες επιθέσεις κατά μη στρατιωτικής υποδομής στην Ουκρανία», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ μέσω του Twitter.

«Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον γενναίο ουκρανικό λαό για να αντιμετωπίσει την επίθεση του Κρεμλίνου για όσο χρόνο χρειασθεί».

Έκτακτη σύγκληση G7 

Οι ηγέτες των χωρών της G7 και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πραγματοποιήσουν αύριο Τρίτη τηλεδιάσκεψη για την κατάσταση στην Ουκρανία, μετά τον σημερινό βομβαρδισμό από τη Ρωσία πολλών ουκρανικών πόλεων, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε σήμερα τον Ζελένσκι για «την αλληλεγγύη της Γερμανίας και των άλλων χωρών της G7», επεσήμανε ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ.

Η τηλεδιάσκεψη της G7 θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη στις 15:00 ώρα Ελλάδας.

«Η Γερμανία θα κάνει τα πάντα προκειμένου να κινητοποιήσει επιπλέον βοήθεια και κυρίως για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση των πολιτικών υποδομών που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν, όπως το δίκτυο ηλεκτροδότησης και παροχής ζεστού νερού», συνέχισε ο Χέμπεστραϊτ.

Η Ρωσία εξαπέλυσε σήμερα το πρωί βομβαρδισμούς πρωτόγνωρου εύρους εναντίον της Ουκρανίας. Στο Κίεβο, που επλήγη για πρώτη φορά από τις 26 Ιουνίου, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία.

Τα πλήγματα σημειώθηκαν μετά τη μερική καταστροφή της γέφυρας που συνδέει την Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014, με το ρωσικό έδαφος.

militaire,gr

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Φωτογραφίες των επιθέσεων στο Κίεβο , με την επισήμανση ότι αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο το προηγούμενο . Πολλές αφορούν την λήψη του ίδιου περιστατικού από διαφορετικές οπτικές γωνίες :

  https://images.app.goo.gl/QiKRDRaTPpnSAM2J6

  https://images.app.goo.gl/eFdgizuQR7DWFzTt8

  https://images.app.goo.gl/yNQbF5WPXZsPaAHZ6

  https://images.app.goo.gl/ugEmn4HXtWxrpTSCA

  https://images.app.goo.gl/HCWEJGTSoYE8jxtT6

  https://images.app.goo.gl/er4HYfR2ZX61Bemn8

  https://images.app.goo.gl/MLhU8wKMgke59KpJ9

  https://images.app.goo.gl/hnAunLQ1Jpz6A4Jw9

  https://images.app.goo.gl/KAto5doErajhTY9e6

  https://images.app.goo.gl/rJWdZGt7JPatAWAx8

  https://images.app.goo.gl/Ee4uRgyzHRAEYmWH9

  https://images.app.goo.gl/F7iiBcdJuUJcCoBm7

  1- Δεν βλέπω κρατηρες από την πτώση βομβών.
  2- Δεν βλέπω δολιοφθορές σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας ή σε σταθμούς υδροδότησης.

  Επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω αν πρόκειται πράγματι για μέρος της εκδίκησης που προανήγγειλε ο Πούτιν.

  Περισσότερο για μια εικονική προσπάθεια που επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις από το θάνατο αμάχων που προκάλεσε η έκρηξη στην γέφυρα του Κερτς, μου μοιάζει.
  Επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω , αν το σχέδιο της επίθεσης αυτής ήταν Ουκρανικής εμπνεύσεως.

  Την Άνοιξη από το λιώσιμο του χιονιού και των πάγων και το Φθινόπωρο από τις βροχές η Ουκρανία γίνεται ένας τεράστιος λασπότοπος που δεν ευνοεί στρατιωτικές επιχειρήσεις.
  Σήμερα η θερμοκρασία στο Κίεβο είναι 10° Κελσίου κι υγρασία έχει ανέβει στο 63 .

  Ο χειμώνας έρχεται πολύ πιο γρήγορα από ότι στην Ελλάδα , στην Ουκρανία κι είναι μακρύς, Τελειώνει αργότερα από ότι σε εμάς.

  Οι επιχειρήσεις της Ρωσίας το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν με μεγαλύτερη σφοδρότητα..

  Η έκρηξη στην γέφυρα του Κερτς , το πιο πιθανόν στόχο της να είχε να μετριάσει τις προμήθειες των Ρώσων και την επικείμενη σφοδρότητα των επιθέσεων τους και να συσπειρώσει το ηθικό και την αντίσταση των κατοίκων του..

  Στο άμεσο μέλλον θα φανεί εάν επέτυχε τους στόχους της .
  Οι Ρώσοι πλέον, βάσει των περιοχών που έχουν καταλάβει εξασφαλίζουν την υποστήριξη τους κι από την στεριά.

  Σε έναν πόλεμο το πρώτο που πεθαίνει είναι η αλήθεια κι οι ανυπεράσπιστοι άμαχοι.
  Αυτούς και μόνον σκέφτομαι.

  Όταν είσαι ανυπεράσπιστος δεν έχει σημασία σε ποια πλευρά ανήκεις.

  Οι ζωές των ανυπεράσπιστων δεν έχουν για κάποιους αξία. Χρησιμοποιούνται από αυτούς για πιόνια.

  Ο χειμώνας στην Ουκρανία είναι μακρύς και βρίσκεται προ των πυλών.
  Ας ελπίσουμε ότι πριν τελειώσει θα βρει τα περιθώρια μια εκεχειρία.

 2. Συμπλήρωση

  “…με την επισήμανση ότι αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο το προηγούμενο 24ωρο”

 3. «H EE καταδικάζει με το πιο έντονο τρόπο τις αποτρόπαιες επιθέσεις σε αμάχους και σε αστικές υποδομές…», όπως ακριβώς είχε καταδικάσει κι αυτές στην Γιουγκοσλαβία…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
28,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα