Γράφει η 

Φανούλα Αργυρού

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Στις 3 Μαΐου 2021 ο Δρ. Γιάννος Χαραλαμπίδης στην ανάλυσή του για τα τρέχοντα στο κύριο δελτίο ειδήσεων του Sigma, δήλωσε τα εξής σημαντικά, τα οποία δένουν με όσα αποκάλυψε ο Δρ. Erol Kaymak το 2017 στο Λονδίνο.   

Δρ. Χαραλαμπίδης : « Τον Οκτώβριο του 2016 είχε καταθέσει ένα έγγραφο η Τουρκία εντός της ΕΕ που ζητούσε: να προστεθεί στο πρωτόκολλο 10 ένα νέο πρωτόκολλο που ακριβώς θα ενέτασσε όχι πλέον την Κυπριακή Δημοκρατία , θα έβγαζε την ΚΔ στην ουσία από την ΕΕ, αλλά θα ενέτασσε το νέο πολιτειακό σύστημα οποιοδήποτε και να ήταν αυτό είτε ομοσπονδία είτε συνομοσπονδία θα αποτελείτο από δυο συνιστώντα κράτη. Ακριβώς η εκ του μηδενός συζήτηση, δηλαδή  η κατάργηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ  και η κατάργηση όλων αυτών που συζητήθηκαν μέχρι σήμερα δίνει την ευκαιρία στη Τουρκία να βγάλει την ΚΔ ως ενιαίο κράτος από την ΕΕ και να εντάξει με ένα επιπρόσθετο πρωτόκολλο σε αυτό του 10 και τα δύο κρατίδια είτε συνιστώντα είτε όχι  είτε ομοσπονδία είτε συνομοσπονδία…» 

Και  τόνισε ότι για μην καταργηθεί το κοινοτικό κεκτημένο «ο Πρόεδρος  (Αναστασιάδης) δεν πρέπει να διεκδικήσει ομοσπονδία διότι πουθενά δεν αναφέρεται,  δεν εντάχθηκε η Κύπρος  ως ομοσπονδία. Εντάχθηκε με βάση το πρωτόκολλο 10 ως ενιαίο κράτος υπό κατοχή.  Αυτό είναι το πρώτο.  Το δεύτερο, η αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου που είναι απάντηση στην Τουρκία  του 2005 – ποία ήταν η απάντηση – Οι Τούρκοι είπαν δεν αναγνωρίζουμε την ΚΔ – και ήλθε ολόκληρη η ΕΕ και είπε ότι στην νήσο Κύπρο, απαντούμε στην Τουρκία, ότι αναγνωρίζουμε το ενιαίο όχι  το ομόσπονδο κράτος της ΚΔ. Άρα έχει δύο βασικά όπλα ο Πρόεδρος εντός της ΕΕ.  Να μείνει πιστός στο ενιαίο κράτος της ΚΔ και δεύτερον αν η Τουρκία προχωρήσει σε αναγνωρίσεις του ψευδοκράτους τότε αυτόματα όχι απλώς να επιβληθούν κυρώσεις  αλλά να διακοπεί μια και δια παντός η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας  διότι δεν θα καταργεί αντιλαμβάνεστε μόνο τμήμα της ΚΔ αλλά και την ίδια την ΕΕ. Δηλαδή θα είναι η μεγαλύτερη ντροπή η μεγαλύτερη ήττα της ΕΕ από την Τουρκία.»

Δρ. Ερόλ Κευμάκ  (Erol Kaymak)

Πέντε μήνες μετά, στις 8 Φεβρουαρίου 2017 σε χώρο της Βουλής των Λόρδων στο Λονδίνο, έλαβε χώρα σεμινάριο με τίτλο « Το Κυπριακό και οι συνομιλίες για επανένωση», με προεδρεύοντα (άνευ εκπλήξεως) τον λόρδο Ντέιβιντ Χάνει (David Hannay) με δύο ομιλητές. Τον  Δρ. Μιχάλη Ατταλίδη εκ μέρους της Ε/κ πλευράς και τον Δρ. Erol Kaymak εκ μέρους της Τ/κ πλευράς. Διοργανώθηκε από το Κέντρο Τουρκικών Σπουδών στο Λονδίνο, το οποίο  ιδρύθηκε το 2011
Ωμές και άνευ ενδοιασμών υπήρξαν οι δηλώσεις του Δρος Kaymak  για το τι διαπραγματεύονται και τι επιδιώκουν οι Τουρκοκύπριοι με τις συνομιλίες μεταξύ της κυπριακής Κυβέρνησης και του τότε εγκαθέτου της Άγκυρας Μουσταφά Ακιντζί. Στο σεμινάριο παρευρέθη και ο τότε Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας Ευριπίδης Ευρυβιάδης.

«Επανερμηνεία του Πρωτοκόλλου 10  – Η διζωνική δεν έχει σήμερα νομιμότητα δεν συμβαδίζει με τους νόμους της ΕΕ»

Ξεκίνησε, λοιπόν, ο κ. Κειμάκ λέγοντας:
«Τι επιδιώκουμε; Και θα πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός εδώ, γιατί επιδιώκουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Η οποία είναι μια ομοσπονδία με διαμοιρασμό εξουσίας. Δεν επιδιώκουμε μια δημοκρατία, δεν επιδιώκουμε σταθερότητα, ή πολλά άλλα πράγματα που γνωρίζετε, επιδιώκουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Όμως, υπάρχουν συγκρουόμενες αξίες εδώ, κάποιες από αυτές λένε ότι το σύστημα πρέπει να είναι όσο δυνατόν γίνεται δημοκρατικό, ότι το σύστημα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμα περισσότερο, με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η λύση πρέπει να συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο… αλλά στο τέλος της ημέρας πρέπει να καταλάβουμε ότι η δομή των διαπραγματεύσεων είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, και το πώς χειριζόμαστε το θέμα των περιουσιών και του εδαφικού. 

Το τι συζητείται σήμερα είναι παρόμοιο με το περιεχόμενο του Σχεδίου Ανάν, αλλά, λόγω του ότι η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ από τότε και επειδή οι Ελληνοκύπριοι και η ΕΕ δεν έχουν το στομάχι να επαναδιαπραγματευθούν την ένταξη της Κύπρου, θα πρέπει να επανερμηνευθεί το Πρωτόκολλο 10. Διότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία παραβιάζει τους νόμους της ΕΕ σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι φοβούνται ότι μπορούν οι Ελληνοκύπριοι να τους πάρουν στα δικαστήρια και να ανατρέψουν οποιεσδήποτε συμφωνίες.

Γι’ αυτό οι Τουρκοκύπριοι επιδιώκουν να προσαρμοστεί το πρωτόκολλο 10, ούτως ώστε να δίνει νομιμότητα στη διζωνική που σήμερα δεν έχει, δεν συμβαδίζει με τους νόμους της ΕΕ.

Το Σχέδιο Ανάν ήταν καλύτερο, γιατί ήταν ξεκάθαρο, ανέθετε το θέμα των περιουσιών στην επιτροπή περιουσιών. Σήμερα οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να πάνε στον ίδιο δρόμο και οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν αβεβαιότητες. Θέλουν να ξέρουν ποιος είναι ο ιδιοκτήτης εδώ και τώρα των περιουσιών, ο χρήστης ή ο Ελληνοκύπριος. Οι χάρτες που δόθηκαν πρέπει να βγουν από εκεί που τους έκρυψαν και να συζητηθούν».

Οι δηλώσεις εδώ: https://ceftus.org/2017/events/westminster-debates/westminster-debate-the-cyprus-issue-cyprus-reunification-talks/

Τα χρέη των Τ/κ και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας
«Ένα άλλο θέμα», είπε, «είναι τα χρέη των Τουρκοκυπρίων, η “ΤΔΒΚ” έχει πολλά χρέη σε δάνεια που είναι δεσμευτικά για το συνιστών κράτος και αυτά είναι θέματα υπό συζήτηση…»

Ολοκλήρωσε, θεωρώντας ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις και ότι αν δεν έβρισκαν λύση οι Τουρκοκύπριοι θα έπαιρναν τον δρόμο τους. Εννοούσε προφανώς ότι θα απαιτούσαν «δύο κράτη» όπως κάνουν σήμερα.

 ΄Όμως, η ιστορική αλήθεια είναι ότι τα δύο κράτη υποστήριζαν έκτοτε οι Τούρκοι από τον καιρό του Ραούφ Ντενκτάς. Εξού και το  Νοέμβριο του 1983 προέβη στην μονομερή ανακήρυξη του «κράτους» του. Έχουμε σωρεία ιστορικών αναφορών για δύο κράτη από τους Τούρκους και τους Βρετανούς ξεκινώντας από το 1964 και αυτά μέσω της διαιρετικής βρετανο-τουρκικής ΔΔΟ και των ψηφισμάτων 649/90 και 750/92 επί Γιώργου Βασιλείου…

Ο καθηγητής Kaymak είναι ιδρυτικό μέλος του κόμματος (Halkin Partisi). Σύμφωνα με το βιογραφικό του,  που ανήρτησαν τότε οι διοργανωτές,  συνεργάστηκε για εκθέσεις με την ειρηνευτική δύναμη, με το ΠΡΙΟ Νορβηγίας και άλλους οργανισμούς, και διετέλεσε σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, δούλεψε στενά με τη διαπραγματευτική ομάδα των Τουρκοκυπρίων μεταξύ 2010 και 2015, και ήταν μέλος των τεχνικών επιτροπών το 2004 που δούλεψαν με τα Ηνωμένα Έθνη για την ολοκλήρωση του σχεδίου Ανάν…

(Για τις λεπτομέρειες των δηλώσεων βλέπε άρθρο γράφουσας για το εν λόγω σεμινάριο «Διζωνική vs Δημοκρατία» 1.3.2017

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/409348/dizoniki-vs-dimokratia  

Δύο κράτη – ΔΔΟ  σκαλί σκαλί να ανεβώ…

Για την ιστορική διαδρομή των τουρκικών απαιτήσεων για δύο κράτη με βρετανική βοήθεια δέστε εδώ (και στο βιβλίο Φ.Α «Διζωνική vs Δημοκρατία» 2019 ) : 

«Η μετάλλαξη της ΚΔ, διχοτόμηση, ΔΔΟ, δύο κράτη – constituent states- και πίσω Νιχάτ Ερίμ»  8.11.2020

https://simerini.sigmalive.com/article/2020/11/8/e-metallaxe-tes-kd-dikhotomese-ddo-duo-krate-kai-piso-o-nikhat-erim/ 

«H πολιτική ισότητα του κ. Stephen Lillie ήταν βρετανική φόρμουλα από το 1956»  23.11.2020 

https://simerini.sigmalive.com/article/2020/11/23/h-politike-isoteta-tou-k-stephen-lillie-etan-bretanike-phormoula-apo-to-1956/

«Οι αποκαλύψεις Sir David Hannay για το «Σχέδιο Ανάν» 14.1.2021 

https://simerini.sigmalive.com/article/2021/1/14/oi-apokalupseis-sir-david-hannay-gia-to-skhedio-anan/ 

Δύο κράτη – χαλαρή ομοσπονδία με βρετανική βοήθεια   20.1.2021 

https://simerini.sigmalive.com/article/2021/1/20/duo-krate-khalare-omospondia-me-bretanike-boetheia/ 

 

Τουρκο-κυπριακό  έγγραφο Απρίλιος 1964 για «Ομόσπονδη Δημοκρατία της Κύπρου»  Σε Νότιο Κράτος και Βόρειο Κράτος – παράλληλα με ίδιο σχεδιασμό που ξεκίνησε  στο Φόρειν ΄Οφις  τον Ιανουάριος 1964 

 

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από το συνέδριο 8.2.2017 στη Βουλή των Λόρδων 

ΠΗΓΗ: simerini.sigmalive.com

https://www.militaire.gr/to-protokollo-10-tis-ee-kai-oi-toyrkikes-methodeyseis/