ΚΥΠΡΙΑΚΟ: SOS

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

27/01/2024, 07:30

Ανάλυση CT: Το τουρκικό βουνό των 6 σημείων και οι 3 επιλογές που θα αντιπροτάξει ο Χριστοδουλίδης

Τα αξεπέραστα εμπόδια που θέτει η τουρκική πλευρά ενόψει των κρίσιμων επαφών της Ολγκίν Κουεγιάρ – Φοβερά δύσκολο το έργο της προσωπικής απεσταλμένης – Αισιοδοξία στην Κυβέρνηση για εξελίξεις – Οι τρεις επιλογές αντίδρασης που βρίσκονται στο τραπέζι

Ένα μικρό κύμα αισιοδοξίας σηκώνει η επικείμενη έλευση της Μαρία Ανχέλα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο. Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ θα φτάσει στο νησί την ερχόμενη Δευτέρα και θα πιάσει αμέσως δουλειά, αναζητώντας φως στο θεοσκότεινο τούνελ του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τους όρους εντολής της, η Ολγκίν Κουεγιάρ θα αναλάβει εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα ρόλο αποστολής καλών υπηρεσιών για να αναζητήσει κοινό έδαφος για την πορεία προς τα εμπρός και να τον συμβουλεύσει για το Κυπριακό. Μια γενικόλογη «ομπρέλα», η οποία δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για θετική έκβαση της προσπάθειας.

Η διατύπωση δίνει το δικαίωμα στην τουρκοκυπριακή πλευρά να βάλει -κανονικά και με το νόμο- στο τραπέζι την πρόταση για δύο κυρίαρχα κράτη. Έτσι κι αλλιώς ο Ερσίν Τατάρ υποστηρίζει εδώ και χρόνια πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή ή άλλος τρόπος για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κάνει τα πάντα για να αφήσει ένα μελανό αποτύπωμα στην ιστορία του νησιού, προτείνοντας κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Με βάση τη δισέλιδη πρόταση που κατέθεσε στην άτυπη Σύνοδο της Γενεύης, τον Απρίλιο του 2021, προσπαθεί να επιβάλει αναγνώριση του παράνομου μορφώματος μέσα από έξι σημεία.

Πρώτο σημείο είναι η υιοθέτηση ενός νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για διασφάλιση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος. Στη συνέχεια προτείνει να αρχίσουν συνομιλίες με ζητούμενο «την καθιέρωση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας συνεργασίας».

Η διαδικασία να επικεντρωθεί στη μελλοντική σχέση των δύο κρατών στα κεφάλαια του περιουσιακού, της ασφάλειας, της «αναπροσαρμογής των συνόρων» και των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προτείνει ακόμη όπως τις συνομιλίες υποστηρίξουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ρόλο παρατηρητή «όπου ενδείκνυται».

Το πέμπτο σημείο – παγίδα θέλει τα «δύο κράτη» να προβαίνουν σε αμοιβαία αναγνώριση «στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας».

Τέλος, εισηγείται όπως οποιαδήποτε συμφωνία υποβληθεί για έγκριση από το λαό σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

Η επίκληση αυτής της πρότασης τη δεδομένη στιγμή δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο υποστηρίζει πως θα κινηθεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Εμφανίζεται αμετακίνητος από την πρόταση, υποδεικνύοντας πως τίποτε άλλο δεν θα τον φέρει στο τραπέζι του διαλόγου.

Όχι το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, όχι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σίγουρα όχι οποιαδήποτε συζήτηση για ομοσπονδιακή λύση την οποία θεωρεί εκλιπούσα.

Αυτή η προσέγγιση καθιστά το γρίφο της επανέναρξης άλυτο και το έργο της Ολγκίν Κουεγιάρ πανδύσκολο. Παρόλα αυτά, η ελληνοκυπριακή πλευρά εμφανίζεται αρκούντως αισιόδοξη για εξελίξεις. Η αισιοδοξία πηγάζει κατά κύριο λόγο από τη συνάντηση που είχε η προσωπική απεσταλμένη με την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Κύπρου στον ΟΗΕ, Μαρία Μιχαήλ. Παράγοντες της Κυβέρνησης υποστηρίζουν πως τα πρώτα δείγματα γραφής είναι ενθαρρυντικά, εξηγώντας πως η Ολγκίν Κουεγιάρ είναι αποφασισμένη για τον εντοπισμό κοινού εδάφους με οδηγό τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά εστιάζει σε τρία ενδεχόμενα αντίδρασης τα οποία μελετήθηκαν και παρουσιάστηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο της 9ης Ιανουαρίου. Το πρώτο αναφέρεται σε προώθηση της νέας κοινής διακήρυξης αρχών, όπως τη δήλωση του 2014 από Αναστασιάδη και Έρογλου. Το δεύτερο στην προώθηση ουσιαστικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, βάσει των προτάσεων των δύο μερών. Και το τρίτο αφορά ενδεχόμενη συμφωνία για συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο όπου σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά. Εάν η τουρκική πλευρά συμφωνήσει, η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πρόθυμη να υπάρξει χρονοδιάγραμμα στις συνομιλίες και εάν δεν προκύψει αποτέλεσμα να συμφωνηθεί εξέλιξη προς αντιμετώπιση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

cyprustimes.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα