Ακολούθησαν πάρα πολλές τοποθετήσεις στον κρατικό μηχανισμό και σε πολλές απ΄ αυτές φάνηκε ότι το αφήγημα των άριστων όλο και εξασθενούσε.

Τελικά το τελευταίο του κεφάλαιο γράφτηκε μόλις 8 μήνες από την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία, κοντά από εκεί που γράφτηκε το πρώτο. Στη λεωφόρο Μεσογείων και στο ΥΠΕΘΑ.

Οι κρίσεις έγιναν χωρίς να είναι κορυφαίο και ίσως μοναδικό κριτήριο η επιχειρησιακή επάρκεια των στελεχών. Με λίγα λόγια δεν αναζητήθηκαν καν οι “άριστοι”. Απλά αποστρατεύθηκαν μετά από πιέσεις απόστρατων που πέρασαν “και δεν ακούμπησαν” από το στράτευμα αλλά είχαν καλή εξέλιξη μετά αποκτώντας “άκρες” στο κόμμα και παριστάνοντας τους συμβούλους εδώ κι εκεί, εντός κι εκτός της χώρας και βέβαια και στο …κόμμα.

Το Μέγαρο Μαξίμου και οι έμπιστοι του πρωθυπουργού αποδέχτηκαν τις εισηγήσεις τους και παρά το γεγονός ότι αυτές τις ημέρες κυκλοφορούν με “φυσεκλίκια” και δίνουν “γραμμή” σ΄ όσους εμφανίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα να “πουλάνε” επίσης “πόλεμο” , έκαναν κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις όπως …παλιά. Κι ακόμη χειρότερα πρέπει να πούμε, γιατί στα πολλά χρόνια που καλύπτουμε το ρεπορτάζ του υπουργείου Άμυνας ,πρώτη φορά ακούσαμε ότι απαιτήσεις για τις κρίσεις είχε και πρόεδρος “κοινωνικής λέσχης” των Αθηνών! Οι επιθυμίες του εκτελέστηκαν.

Ασφαλώς η κύρια και μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων που επέτρεψαν να γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις και δεν αντέδρασαν αλλά απλά εκτέλεσαν!

Είναι απορίας άξιο λοιπόν και θα είχε ενδιαφέρον κάποιος να μας απαντήσει πως είναι δυνατόν να αποστρατεύεις στελέχη στα οποία είχες εμπιστευτεί και αναθέσει όλα τα “προγράμματα” συνεργασίας με τους Αμερικανούς, την υπόθεση της αποστολής Patriot στο εξωτερικό και πολλά άλλα ζητήματα με τα οποία ασχολούνταν κάποιοι από τους αποστρατευθέντες.

Ειδικά στην ΠΑ ο Α/ΓΕΑ Γ.Μπλιούμης θα ΄χει μεγάλο ενδιαφέρον να μας εξηγήσει με εισήγηση ποιου αποφάσισε να αλλάξει ξανά σ΄ ένα χρόνο τον επικεφαλής του κλάδου Επιχειρήσεων! Ποια είναι η αιτία;

Ουδείς είναι αναντικατάστατος. Αυτό είναι δεδομένο. Όμως όταν βρίσκεσαι στο μάτι του κυκλώνα μιας κρίσης όπως αυτή που περνά τώρα η χώρα, δεν κάνεις ούτε πειράματα ,ούτε υποκύπτεις στις πιέσεις απόστρατων και εξωθεσμικών παραγόντων που καμιά δουλειά δεν έχουν να σηκώνουν τα τηλέφωνα και να ζητούν αποκεφαλισμούς.

Δυστυχώς οι κρίσεις ξεκίνησαν χθες με τον πιο απογοητευτικό τρόπο που θυμίζει άλλες εποχές.

Το μήνυμα που εστάλη στον κόσμο των ΕΔ είναι ότι δεν έχει καμία σημασία αν είσαι καλός στη δουλειά σου. Άλλα πράγματα μετράνε. Κι αυτά έχουν να κάνουν με τις “σωστές” επαφές με τους “αρμούς της εξουσίας”, που στο ΥΠΕΘΑ ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά παραμένουν ακλόνητοι και σταθεροί.

Militaire News