ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Πόσο επικίνδυνος είναι;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Nicolas Faure
10/03/2020

Μετάφραση Ε.Δ. Νιάνιος

Η επικινδυνότητα του ιού

1 / Θνησιμότητα

Η θνησιμότητα του ιού εκτιμάται από την ΠΟΥ (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) μεταξύ 2 και 5% αποδεδειγμένων περιπτώσεων.

Δημοσιεύτηκε πρόσφατα μια μελέτη, βασισμένη τόσο στα δεδομένα του Diamond Princess όσο και στα κινεζικά δεδομένα. Παρόλο που η εργασία αυτή δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από τους ερευνητές, είναι εντούτοις σύμφωνη με όλες τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, η θνησιμότητα του κορωνοϊού θα είναι:

– 18% των περιστατικών που δηλώνονται σε άτομα άνω των 70 ετών

– 2,3% των περιστατικών που δηλώνονται για ολόκληρο τον πληθυσμό

Το βασικό πρόβλημα αυτής της εκτίμησης είναι, βεβαίως, ότι ο συνολικός αριθμός των μολυσμένων ανθρώπων δεν είναι γνωστός ακριβώς επειδή πολλές περιπτώσεις είναι πολύ ήπιες και συνεπώς δεν μετρούνται.

Ωστόσο, όλες οι εκτιμήσεις θνησιμότητας του ιού από τον ΠΟΥ έχουν το ίδιο πρόβλημα.  Παράδειγμα, η θνησιμότητα της Ισπανικής Γρίπης, η οποία προκάλεσε 50 με 100 εκατομμύρια θανάτους το 1918, υπολογίστηκε επίσης στο 2,5%, με τους ίδιους περιορισμούς.

Δεδομένου όμως ότι η επιδημία κορωνοϊού ξεπερνάει πολλά επιστημονικά όρια, η μελέτη αυτή δεν αρκέστηκε στην εκτίμηση της θνησιμότητας με βάση τα δηλωθέντα περιστατικά.

Επίσης εκτιμά την “IFR”, τη θνησιμότητα σε σύγκριση με τους “πραγματικά” μολυσμένους, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων με πολύ αδύναμα ή ανύπαρκτα συμπτώματα. Είναι επομένως μια εκτίμηση της θνησιμότητας του ιού σε όλους τους μολυσμένους ενός πληθυσμού .

Η IFR θα είναι:

– 9% για τα άτομα άνω των 70 ετών

– 1,2% για ολόκληρο τον πληθυσμό

Το ποσοστό θνησιμότητας είναι επομένως χαμηλότερο από αυτό άλλων πολύ θανατηφόρων ιών, όπως ο Ebola (50%).

Παρ ‘όλα αυτά, είναι ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτό της απλής γρίπης (0,1%).

2 / Μεταδοτικότητα

Ένα από τα πράγματα που καθιστά τον ιό ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι η πολύ υψηλή μεταδοτικότητά του.

Οι τελευταίες μελέτες για το θέμα αυτό την εκτιμούν – ελλείψει περιοριστικών μέτρων – σε περίπου 3,8! Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό θα μολύνει – κατά μέσο όρο – σχεδόν τέσσερα άλλα!

Πρόκειται για ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό μεταδοτικότητας από εκείνο της κλασικής γρίπης (1), υψηλότερο από εκείνο της ισπανικής γρίπης (2,2), του SARS (2,8) και εκείνο της … βουβωνικής πανώλης (3, 5)!

Το καλό είναι ότι τα αυστηρά μέτρα κοινωνικής απομόνωσης και περιορισμού μπορούν να σταματήσουν τη μηχανική διάχυσης.

Οι κινεζικές μέθοδοι κατέστησαν έτσι δυνατή τη μείωση αυτού του ποσοστού μέχρι του … 0,32 περίπου!

Το πρόβλημα με το Coronavirus είναι ότι για τη διάδοσή του αρκούν άτομα με ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα, γεγονός που επιβάλλει δρακόντεια μέτρα για την καταπολέμηση της μόλυνσης.

Σημειώστε ότι, σύμφωνα με αρκετές μελέτες σε διάφορους τύπους κορωνοϊού, ο ιός είναι πιθανό να επιβιώσει έως και 9 ημέρες σε ανόργανα υλικά.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι ο κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί σε απόσταση 4,50 μ. από το μολυσμένο άτομο και να παραμείνει στον αέρα για 30 λεπτά.

Αυτό που πολλοί παρατηρητές δεν κατανοούν απαραιτήτως με την πρώτη ματιά είναι ότι ο αριθμός των ατόμων που μολύνονται από έναν ιό, με μεταδοτικότητα περίπου παρόμοια με εκείνη του κορωνοϊού, διπλασιάζεται περίπου κάθε 6 ημέρες.

Ωστόσο, ο διπλασιασμός των περιπτώσεων κάθε 6 ημέρες μολύνει στη Γαλλία πολλά εκατομμύρια ανθρώπους σε 2 μήνες!

Εάν δεν ληφθούν γρήγορα δραστικά μέτρα για τη μείωση του ποσοστού μεταδοτικότητας, οι συνέπειες θα είναι δραματικές.

Ο κίνδυνος άμεσων συνεπειών

3 / Ο αντίκτυπος στο νοσοκομειακό σύστημα

Εάν η παρατηρούμενη θνησιμότητα του ιού (μεταξύ 1 και 5%) είναι υψηλή, παραμένει γενικά ανεκτή για μια ανεπτυγμένη χώρα.

Αλλά είναι ένα ποσοστό που δεν είναι ανεκτό για τον κορωνοϊό που απαιτεί νοσηλεία σε εντατική μονάδα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα,10 με 15% των αποδεδειγμένων περιπτώσεων απαιτούν εντατική φροντίδα με διασωλήνωση και οξυγόνωση. Όλα για μερικές ημέρες ή ακόμα και πολλές εβδομάδες.

Αν ακολουθήσουμε μια προσεκτική προσέγγιση και εξετάσουμε – με βάση το μοντέλο της IFR που αναφέρθηκε παραπάνω – ότι αυτό το ποσοστό, που αφορά σε όλα τα περιστατικά, μπορεί να μειωθεί στο μισό, αυτό θα σήμαινε ότι 5 έως 8 % των περιστατικών εντάσσονται στην εντατική θεραπεία.

Η κλασική γρίπη προσβάλλει 2 έως 6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Θεωρήστε ότι μόνο ένα εκατομμύριο Γάλλοι θα μολυνθούν από το κορωνοϊό – πολύ πιο μεταδοτικό από τη γρίπη – μέχρι το καλοκαίρι.

Αυτό θα σήμαινε ότι 50.000 με 80.000 άτομα θα πρέπει να νοσηλευτούν σε εντατικές μονάδες.

Στην Ιταλία, το νοσοκομειακό σύστημα καταρρέει για λιγότερα από 800 άτομα στην εντατική θεραπεία.

Το 2012, η ​​Ιταλία είχε 12,5 κρεβάτια εντατικής θεραπείας ανά 100.000 κατοίκους. Η Γαλλία είχε 11,6 ανά 100.000 κατοίκους.

Το νοσοκομειακό σύστημα απειλείται επίσης από ένα ιδιαίτερα ολέθριο κακό.

Πολλά τμήματα, ακόμη και ολόκληρα νοσοκομεία έχουν ήδη κλείσει – τουλάχιστον προσωρινά – λόγω μόλυνσης στην ομάδα υγειονομικής περίθαλψης.

Η κατάσταση αναγκαστικά θα επαναληφθεί. Τι θα αποφασίσει τότε το προσωπικό του νοσοκομείου; Τι θα αποφασίσουν οι γιατροί, οι οποίοι θα πρέπει να εργάζονται σε περιορισμένο περιβάλλον με πολλούς ασθενείς, χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας;

Πολλοί γιατροί στο Γουχάν πέθαναν. Στην Ιταλία, ένας διάσημος ειδικός στο Alzheimer πέθανε από μόλυνση με κορωνοϊό.

Πολλοί γιατροί – που υπερεκτίθενται σε κίνδυνο από την εργασία τους στα νοσοκομεία – θα πεθάνουν.

Αυτές οι προβλέψιμες απώλειες είναι δραματικές.

Σύντομα, το γαλλικό προσωπικό του νοσοκομείου θα αντιμετωπίσει ένα κολοσσιαίο δίλημμα: Θα παραμείνουν στο νοσοκομειακό μέτωπο παρά τον κίνδυνο θνησιμότητας ή θα επιλέξουν την υγεία τους αφήνοντας το ιατρικό πεδίο μάχης;

Μια προσωπική επιλογή με τεράστιες επιπτώσεις στο σύνολο.

Και αυτή η τεράστια υπερβολική επιβάρυνση του νοσοκομειακού συστήματος θα προστεθεί σε ένα ήδη μεγάλο φόρτο εργασίας, θέτοντας τα νοσοκομεία και τους υπεύθυνους σε μεγάλη δοκιμασία.

Αυτός είναι ίσως ο κύριος κίνδυνος του κορωνοϊού. Το γαλλικό νοσοκομειακό σύστημα πολύ απλά κινδυνεύει να καταρρεύσει.

4 / Η οικονομία

Ένας άλλος τομέας που κινδυνεύει με κατάρρευση είναι βεβαίως η οικονομία.

Πρώτον, η “πραγματική” οικονομία. Όλες οι επιχειρήσεις που δέχονται κοινό θα βρεθούν αντιμέτωπες με μαζική, αν όχι ολική, πτώση της δραστηριότητάς τους.

Ξενοδοχεία, τουριστικά μέρη, μπαρ, εστιατόρια, αίθουσες συναυλιών, νυχτερινά κέντρα, πολυκαταστήματα … Όλες αυτές οι επιχειρήσεις θα χτυπηθούν σκληρά.

Το ίδιο ισχύει για τις αεροπορικές εταιρείες, τις κρουαζιέρες και τους τομείς των δημόσιων συγκοινωνιών εν γένει.

Από την πλευρά της “χρηματιστηριακής” οικονομίας, το χρηματιστήριο θίγεται άμεσα από την επιδημία.

Ως μη εξοικειωμένος με αυτόν τον περίεργο κόσμο, δεν θα προχωρήσω περισσότερο, αλλά νομίζω ότι μπορώ να προβλέψω ότι οι τεράστιες πτώσεις των τελευταίων ημερών υποδηλώνουν ότι μια νέα κρίση χρηματιστηρίου δεν είναι αδιανόητη …

Συμπέρασμα

Ο κορωνοϊός δεν είναι τόσο επικίνδυνος λόγω της θνησιμότητάς του – η οποία εξακολουθεί να παραμένει υψηλή – όσο λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας και, κυρίως, του εντυπωσιακού ποσοστού των ανθρώπων που πρέπει να εισαχθούν στις εντατικές μονάδες.

Αυτό το τεράστιο βάρος που πέφτει στο νοσοκομειακό σύστημα, δυστυχώς μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευσή του και, ως εκ τούτου, την καταστροφική αύξηση του αριθμού των θανάτων.

Επιπλέον, η επικινδυνότητά του οδηγεί απαραιτήτως σε γενική απομόνωση που θα επιβαρύνει σημαντικά την οικονομία.

Όλα αυτά τα δεδομένα καλούν τους εχέφρονες άνδρες και γυναίκες να παραδεχτούν ότι ο κορωνοϊός αποτελεί όντως κίνδυνο.

Ο αγώνας κατά του κορωνοϊού θα είναι μια πραγματική μάχη. Και ένας από τους πρώτους κανόνες του πολέμου είναι ποτέ να μην υποτιμούμε τον εχθρό.

Nicolas Faure
10/03/2020

Crédit photo : NIAID [CC BY 2.0]

Πηγή: https://www.polemia.com/coronavirus-dangereux-reponse-4-points/

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο κορωνοιος χτυπάει την άρια φυλή.

    Στην ιστορία που διαβάζουμε βλέπουμε ότι κάθε πανδημιά χτυπάει τις ανθρώπινες κοινωνίες αλλά ειδικότερα κάποιά φυλή ή DNA το εκκαθαρίζει. Οι ινδιάνοι της Αμερικής εξαφανίστηκαν από τις μαγουλάδες. Οι εσκιμώοι από την Ισπανική γρίπη. Από τα στατιστικά που βλέπω αυτές τις μέρες αυτοι που πεθαίνουν είναι άνθρωποι της Βορειας Ευρώπης . Γερμανικές φύλες. Και δεν είναι μόνο ότι ο ευρωπαικός πληθυσμός είναι γερασμένος. Βλέπουμε βέβαια τι γίνεται στην Περσία. Αν το DNA των Ευρωπαίων είναι τόσο ευάλωτο σε αυτό τον ιό, θα πρέπει να προσέξει η Γερμανία, Αγγλία, Αμερική, βόρεια Ευρώπη κτλ. Να δούμε και μεις τί είδος DNA έχουμε καθώς επίσης και οι Τούρκοι.Μακάρι να λέω χαζομάρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα