Κοντά σε κατάπαυση του πυρός Ισραήλ και Χαμάς- Συνεχίζονται σποραδικά οι εχθροπραξίες

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

APimages

Το Ισραήλ και η Χαμάς είναι κοντά σε μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με δημοσιεύματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης μετά από έντονες διπλωματικές κινήσεις στις οποίες εντάσσεται και η δημόσια προτροπή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να τερματίσει τη σύγκρουση.

Οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για παύση των συγκρούσεων εντός δύο ημερών, ανέφεραν οι New York Times, επικαλούμενοι ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο και δύο άλλους που επιβεβαίωσαν την είδηση. Η συμφωνία θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, ξεκινώντας με την παύση των ισραηλινών επιθέσεων εναντίον των υποδομών, των εγκαταστάσεων και των ηγετών της Χαμάς, ενώ η παλαιστινιακή μαχητική ομάδα θα σταματήσει τις εκτοξεύσεις ρουκετών, ανέφεραν οι NYT.

Η συμφωνία θα μπορούσε να ανακοινωθεί την Παρασκευή, ανέφερε σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς και ξένους αξιωματούχους που συμμετείχαν στις συνομιλίες.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Channel 12 του Ισραήλ ανέφερε επίσης ότι ενδέχεται να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός την Παρασκευή, χωρίς να αναφέρει από πού έλαβε τις πληροφορίες.

Ωστόσο, ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ παραμένει μια «άγνωστη ποσότητα», αναφέροντας ότι η τρομοκρατική ομάδα  θα μπορούσε να συνεχίσει να πραγματοποιεί επιθέσεις ακόμη και μετά τη συμφωνία της κατάπαυσης του πυρός.

Ο Νετανιάχου είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστούν, παρά τις εκκλήσεις του Μπάιντεν για να τερματίσει αμέσως τις συγκρούσεις που σκότωσαν περισσότερα από 200 άτομα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ήταν αποφασισμένος να συνεχίσει αυτήν την επιχείρηση έως ότου επιτευχθεί ο στόχος του, να αποκαταστήσει την ησυχία και την ασφάλεια σε εσάς, τους πολίτες του Ισραήλ».

Ο Μπάιντεν μίλησε με τον Νετανιάχου νωρίτερα την Τετάρτη για τέταρτη φορά από τότε που ξέσπασαν οι νέες εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς την περασμένη εβδομάδα. «Ο πρόεδρος διαβίβασε στον πρωθυπουργό ότι αναμένει μια σημαντική αποκλιμάκωση σήμερα στο δρόμο προς την κατάπαυση του πυρός», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ. Ωστόσο, στις δηλώσεις του ο Νετανιάχου δεν χρησιμοποίησε τις λέξεις «κατάπαυση του πυρός» ή «αποκλιμάκωση». Είπε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις «βλάπτουν τις δυνατότητες των τρομοκρατικών οργανώσεων». «Εκτιμώ ιδιαίτερα την υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», πρόσθεσε.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς Μούσα Αμπού Μαρτζούκ ανέφερε την Τετάρτη στο λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο al-Mayadeen ότι αναμένει ότι «θα επιτευχθεί εκεχειρία εντός μιας ή δύο ημερών». Την περασμένη Τρίτη και ο επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, είχε δηλώσει πως «αν η κατοχή θέλει να κλιμακωθεί, τότε η αντίσταση είναι έτοιμη, και αν θέλει να σταματήσει,  τότε η αντίσταση είναι επίσης έτοιμη».

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει την επίθεσή του έως ότου διαπιστώσει ότι οι ικανότητες της Χαμάς έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά. Ο Νετανιάχου είπε την Τρίτη ότι η επιχείρηση έχει πάει πίσω παλαιστίνιους μαχητές «πολλά χρόνια» και ότι άλλοι εχθροί «θα πάρουν το μάθημα» από το βαρύ τιμή που έχουν πληρώσει οι ένοπλοι της Γάζας.

Συνέχεια των συγκρούσεων

Παρόλα αυτά οι επιθέσεις συνεχίστηκαν νωρίς την Πέμπτη με την Χαμάς να εκτοξεύει ρουκέτες και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να καταστρέφουν αποθήκες όπλων στην Χαν Γιουνίς. Ένας Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρώς από ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν κατά δεξαμενών σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και οι οποίες τελικά χτύπησαν ένα  άδειο λεωφορείο που  στα σύνορα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι τα μαχητικά του αεροσκάφη κατέστρεψαν περισσότερα από 90 χιλιόμετρα τούνελ, τα οποία αποτελούν ένα υπόγειο σύστημα γνωστό με το όνομα Μετρό το οποίο χαρακτηρίζεται και ως «πόλη κάτω από την πόλη».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι επιθέσεις από αέρος και οι βομβαρδισμοί του πυροβολικού συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύκτας, πλήττοντας διάφορους στόχους, ανάμεσά τους το σπίτι του διοικητή της Χαμάς Χαν Γιούνις, ένα εργοστάσιο κατασκευής όπλων της παλαιστινιακής οργάνωσης και εκτοξευτήρες ρουκετών.

Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι οι υπόγειες αυτές σήραγγες αυτά κατασκευάστηκαν σε διάστημα πέντε ετών και μέσω αυτών η Χαμάς μετέφερε πυρομαχικά, τρόφιμα και μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ΗΠΑ απέρριψαν το γαλλικό σχέδιο κατάπαυσης του πυρός.

Απορριπτική ήταν την Τετάρτη η στάση της αποστολής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη έναντι του γαλλικού σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της προστασίας των αμάχων.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ ανακοίνωσε πως η Ουάσιγκτον «δεν θα υποστηρίξει» ενέργειες οι οποίες «πιστεύουμε πως υπονομεύουν τις προσπάθειες για να αποκλιμακωθεί» η βία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ερωτηθείσα σχετικά με το σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τη Γαλλία.

Η γαλλική αποστολή διένειμε το κείμενο στα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας νωρίτερα την Τετάρτη.

Το κείμενο απαιτεί να υπάρξει άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών, ενώ καταδικάζει τις «εκτοξεύσεις πυραύλων αδιακρίτως εναντίον περιοχών όπου ζουν άμαχοι», χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στη μία ή στην άλλη πλευρά. Καλεί να προστατευθούν οι άμαχοι και να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία για την επίλυση του Μεσανατολικού στη βάση των δύο κρατών.

liberal.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα